Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheek meenemen bij een verhuizing

Een mooi huis op Funda gezien en nu uw maximale hypotheek berekenen

Verhuizen naar een ander koophuis

Wilt u verhuizen naar een ander koophuis? Bijvoorbeeld omdat u groter wilt wonen? Dan heeft u waarschijnlijk andere vragen dan iemand die voor het eerst een huis koopt. Zo heeft u bijvoorbeeld al een hypotheek. Kunt u die meenemen? En hoe zit het met eventuele overwaarde of restschuld van uw huidige woning? Onze adviseurs vertellen u graag wat uw mogelijkheden zijn.

De schuld die overblijft als de waarde van uw woning lager is dan de hypotheek op het moment dat u de hypotheek moet terugbetalen, meestal bij verkoop van de woning.

Volgend huis kopen

U heeft al een koopwoning en u bent toe aan een ander huis? Dat is het misschien mogelijk om ook uw hypotheekvoorwaarden mee te verhuizen. Dat is bijvoorbeeld gunstig als u nu een lage rente of gunstige (fiscale) voorwaarden heeft. Of het verstandig is om uw hypotheek mee te nemen, hangt af van de voorwaarden van uw huidige hypotheek. Heeft u bijvoorbeeld overwaarde of heeft u een overbruggingslening nodig? Als het in uw geval niet zo gunstig is om te verhuizen, kan een verbouwing ook een goede manier zijn om fijner te wonen.

Is de actuele rente lager?

Man en vrouw lopen over een bouwterrein en bekijken de voortgang van hun volgende koophuis

U hoeft uw hypotheek natuurlijk niet mee te nemen. Gaat u verhuizen en is de rente op dat moment lager? Dan kan het gunstiger zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten en te profiteren van de lagere rente.

Is uw hypotheekrente lager?

Is uw hypotheekrente lager dan de actuele hypotheekrente op het moment dat u verhuist? Dan wilt u waarschijnlijk uw lagere rente meenemen. Let wel, dit percentage geldt voor de resterende looptijd van de rentevaste periode van uw oude hypotheek.

Restschuld of overwaarde

Heeft u een restschuld omdat de waarde van uw huidige woning lager is dan uw hypotheek? Of heeft u juist overwaarde omdat bijvoorbeeld uw huis meer waard is geworden?

Overbruggingslening

Al een nieuw huis gezien, maar uw oude huis nog niet verkocht? Dan is een overbruggingslening misschien wat voor u. Daarmee gebruikt u alvast uw overwaarde. En u heeft 2 jaar de tijd om uw oude woning te verkopen.

Beheer zelf uw hypotheek

Man en vrouw beheren zelf hun hypotheek in Internet Bankieren

Heeft u al een hypotheek bij ABN AMRO? Bekijk dan het hypotheekbedrag en de hypotheekrente binnen Internet Bankieren en de mogelijkheden om extra af te lossen en uw rente aan te passen.

Verhuizen of verbouwen?

Bent u tevreden met de ligging van uw huis, maar wilt u meer ruimte? Als u dan ook nog weinig of geen overwaarde op uw huidige woning heeft en met een restschuld blijft zitten, is verbouwen misschien een betere optie om uw woongenot te vergroten. Zet uw woonwensen en de kosten op een rij en lees meer over de voor- en nadelen van verhuizen en verbouwen.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.