Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheken-abc - V

Alle hypotheektermen duidelijk uitgelegd

Het hypotheek-abc legt hypotheektermen duidelijk uit

Als u een hypotheek wilt afsluiten, krijgt u veel informatie. De meeste zaken zijn bovendien best ingewikkeld. Helemaal als u er voor de eerste keer mee te maken krijgt. Van aanschafskosten tot WOZ-rapport. Het Hypotheken-abc van ABN AMRO licht meer dan 100 hypotheektermen duidelijk toe. Kies de beginletter van het woord dat u zoekt. 

V

A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z

V

 • Variabele rente

  Een variabele rente houdt in dat uw rente iedere maand kan wijzigen.

 • Vaste lasten

  Dit zijn terugkerende kosten die u na aankoop van een eigen woning meestal iedere maand betaalt. U betaalt iedere maand een bedrag voor de hypotheek, verzekeringen, gemeentelijke lasten en gas, water en licht.

 • Vaste rente

  Vaste rente betekent dat het rentepercentage tijdens een afgesproken periode (minimaal één jaar) in het algemeen niet verandert. Deze afgesproken periode noemen we de rentevaste periode. Uw vaste rente kan wel veranderen als de verhouding tussen de waarde van uw woning en de lening verandert en uw lening daardoor in een andere tariefklasse valt.

 • Verbouwingsplan

  Een verbouwingsplan is noodzakelijk als u de hypotheek gaat gebruiken voor het verbouwen van de woning. In dit plan staat wat u gaat verbouwen en hoeveel geld u daarvoor nodig hebt.

 • Vergelijkingsrente

  Dit is de rente die we gebruiken om te bepalen wat het renteverschil is tussen de rente die u nu betaalt voor uw hypotheek en de actuele rente op het moment van de boeteberekening.

 • Verhuisregeling

  De verhuisregeling houdt in dat u de rentecondities die horen bij een bepaald deel van uw oude lening mee kunt nemen (verhuizen) naar uw nieuwe hypotheek. In de voorwaarden leest u meer hierover of vraag uw adviseur om uitleg.
   

 • Verkopersmarkt

  Is de vraag naar huizen groter dan het aanbod van te koop staande huizen? Dan spreken we van een verkopersmarkt. In gebieden met een verkopersmarkt heeft de verkoper het voordeel dat er veel interesse is voor zijn huis. Voor de koper is de keuze juist beperkt. In deze situatie zijn de huizenprijzen relatief hoog. De kans is groot dat de koper meer betaalt voor zijn huis dan het waard is. 

 • Vermogensopbouw

  Bij bepaalde hypotheekvormen betaalt u tijdens de looptijd niets terug van de lening maar spaart u om een vermogen op te bouwen. Met dat vermogen betaalt u de hypotheek aan het einde van de looptijd in een keer terug. Dit geldt bijvoorbeeld voor een Bankspaar Hypotheek.

 • Voorbehoud bouwkundige keuring

  Om na het sluiten van de koop geen mankementen aan de woning te ontdekken is een bouwkundige keuring een goed idee. Een onafhankelijke deskundige keurt dan de woning en kijkt hoe het huis onderhouden is. Ook signaleert deze gebreken en aandachtspunten als die er zijn.

 • Voorbehoud woonvergunning

  Soms is een woonvergunning van de gemeente nodig om in de woning te mogen wonen. Dit is vooral het geval bij minder dure woningen. Of u een woonvergunning nodig heeft, kunt u navragen bij uw gemeente. 

 • Vrij op naam

  Wanneer u een huis vrij op naam (v.o.n.) koopt, betaalt u geen overdrachtsbelasting over de koopsom. Dit is alleen zo bij nieuwbouwwoningen, omdat daar nog geen sprake is van overdracht. U bent de eerste eigenaar. Natuurlijk betaalt u wel de andere bijkomende kosten, zoals notariskosten en bouwrente.

 • Vrij te aanvaarden

  Een woning is vrij te aanvaarden wanneer er geen lopende huurverplichtingen zijn (huurders). Een huis is minder waard wanneer het wordt bewoond oftewel in bewoonde staat is. De koper moet dan rekening houden met de rechten van de huurders en kan niet vrij over het huis beschikken.

 • VvE

  Vereniging van Eigenaren. Als u eigenaar bent van een koopappartement, heeft u te maken met een Vereniging van Eigenaren. In deze VvE worden onder andere zaken besloten over gezamenlijk onderhoud aan uw appartementengebouw.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief