Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheken-abc - T

Alle hypotheektermen duidelijk uitgelegd

Het hypotheek-abc legt hypotheektermen duidelijk uit

Als u een hypotheek wilt afsluiten, krijgt u veel informatie. De meeste zaken zijn bovendien best ingewikkeld. Helemaal als u er voor de eerste keer mee te maken krijgt. Van aanschafskosten tot WOZ-rapport. Het Hypotheken-abc van ABN AMRO licht meer dan 100 hypotheektermen duidelijk toe. Kies de beginletter van het woord dat u zoekt. 

T

A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z

T

 • Tariefklasse

  De tariefklasse is de verhouding tussen de hypotheek en de marktwaarde van de woning. Is uw hypotheek hoger dan de marktwaarde van uw woning? Dan valt uw lening in een hogere tariefklasse en betaalt u meer hypotheekrente. De bank gebruikt de verschillende tariefklassen namelijk voor het bepalen van de hypotheekrente.

 • Taxatierapport en taxatiewaarde

  Met een taxatie wordt de waarde van een woning en de staat van het onderhoud van de woning bepaald. De taxateur maakt hiervan een taxatierapport  Dit taxatierapport moet aan een aantal regels voldoen. Onder andere op basis hiervan wordt de maximale hypotheek berekend. De hoogte van de maximale hypotheek is wettelijk geregeld.

 • Toetsrente

  De toetsrente wordt vastgesteld door de AFM en beschermt huizenkopers tegen te hoge maandlasten. In 2016 is de toetsrente 5%. Op dit moment is de rente lager maar wordt er dus gekeken of je ook als de rente 5% is het maandbedrag kan betalen. 

 • Transportakte

  De transportakte is de officiële akte die door de notaris wordt opgemaakt bij de koop of verkoop van bestaand onroerend goed. Hiermee wordt de woning officieel overgedragen van de verkoper aan de koper. De kosten voor deze akte zijn meestal niet inbegrepen in de koopsom. De transportakte wordt ook wel overdrachtsakte of leveringsakte genoemd.

 • Tweede hypotheek

  Als uw woning meer waard is dan er hypotheek op zit, kunt u vaak een tweede hypotheek krijgen. Dit geld kunt u bijvoorbeeld besteden aan een verbouwing. Een tweede hypotheek kunt u ook bij een andere geldverstrekker afsluiten.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief