Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheken-abc - P

Alle hypotheektermen duidelijk uitgelegd

Het hypotheek-abc legt hypotheektermen duidelijk uit

Als u een hypotheek wilt afsluiten, krijgt u veel informatie. De meeste zaken zijn bovendien best ingewikkeld. Helemaal als u er voor de eerste keer mee te maken krijgt. Van aanschafskosten tot WOZ-rapport. Het Hypotheken-abc van ABN AMRO licht meer dan 100 hypotheektermen duidelijk toe. Kies de beginletter van het woord dat u zoekt. 

P

A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z

P

 • Pandrecht

  Een geldverstrekker wil graag de zekerheid dat u uw lening terugbetaalt. Hierbij speelt het pandrecht een rol. U kunt de geldverstrekker bijvoorbeeld pandrecht geven op verzekeringen, (bank)spaarrekeningen of andere rekeningen. Als u de rente niet betaalt of uw lening niet terugbetaalt, kan een geldverstrekker het geld dat op deze verzekering of (bank)spaarrekening staat voor deze doeleinden gebruiken.

 • Passeren

  De feitelijke overdracht waarbij het huis van eigenaar wisselt. Dit gebeurt altijd bij een notaris. De koper moet fysiek aanwezig zijn, de verkoper en hypotheekverstrekker kunnen zich via een volmacht laten tekenen. Meestal wordt eerst het huis overgedragen met de transportakte. Daarna passeert de hypotheekakte.

 • Perceelgrootte

  Perceelgrootte is de grootte waarop een huis gebouwd wordt. In de contractstukken van een nieuwbouwhuis is de grootte van het perceel niet exact vastgelegd. Er staat het woord ‘circa’ bij. Wijkt de circamaat af van de uiteindelijke grootte? Dan wordt dit soms vergoed.

 • Perspectiefverklaring

  De perspectiefverklaring is een proef van Randstad, Tempo Team, Obvion Hypotheken en Vereniging Eigen Huis. De perspectiefverklaring is een alternatief voor de werkgeversverklaring en moet het eenvoudiger maken voor mensen met een flexibel arbeidscontract om een hypotheek te krijgen. Denk aan flexwerkers, zzp'ers en uitzendkrachten. Met de perspectiefverklaring kan de flexwerker een hypotheek krijgen op basis van werkervaring, competenties, functies en de situatie op de arbeidsmarkt. Uit deze gegevens kan de hypotheekverstrekker opmaken of de flexwerker in zijn levensonderhoud kan voorzien en of hij de hypotheek kan (blijven) betalen.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief