Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheken-abc - O

Alle hypotheektermen duidelijk uitgelegd

Het hypotheek-abc legt hypotheektermen duidelijk uit

Als u een hypotheek wilt afsluiten, krijgt u veel informatie. De meeste zaken zijn bovendien best ingewikkeld. Helemaal als u er voor de eerste keer mee te maken krijgt. Van aanschafskosten tot WOZ-rapport. Het Hypotheken-abc van ABN AMRO licht meer dan 100 hypotheektermen duidelijk toe. Kies de beginletter van het woord dat u zoekt. 

O

A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z

O

 • Onder water staan

  Uw huis staat onder water als u een restschuld heeft. Dit is de schuld die overblijft bij verkoop van de woning.

 • Onderpand

  Voor een hypotheek vraagt de hypotheekverstrekker een onderpand. Dit onderpand is bijna altijd de woning die u koopt. U geeft de hypotheekverstrekker het hypotheekrecht  op het onderpand.

 • Onderzoeksplicht

  De koper van een huis heeft een onderzoeksplicht. Dit betekent dat zowel de juridische als de bouwkundige staat van een woning onderzocht moeten worden. Bij juridische staat is het als u het huis koopt om te bewonen belangrijk om te weten of er daadwerkelijk een woonbestemming op rust. De bouwkundige staat kunt u zelf vaak niet vaststellen hiervoor kunt u via diverse partijen een bouwkundige keuring laten doen. Met het keuringsrapport kunt u makkelijk aantonen dat u aan de bouwkundige onderzoeksplicht hebt voldaan. Dit zorgt dat u sterker staat als u later een verborgen gebrek vindt.

 • Ontbindende voorwaarden

  In de voorlopige koopovereenkomst van een woning zijn vrijwel altijd ontbindende voorwaarden opgenomen. Dit zijn de voorwaarden waaronder u zonder kosten van de koop kunt afzien.

 • Opschortende voorwaarden

  Zijn er in de koop- en aanneemovereenkomst opschortende voorwaarden opgenomen? Dan gaat de overeenkomst pas in als aan die voorwaarden is voldaan. Een opschortende voorwaarde kan bijvoorbeeld zijn dat er bij het nieuwbouwproject een minimaal aantal woningen moet zijn verkocht. Is dat niet het geval? Dan kan een project niet doorgaan. Een opschortende voorwaarde verlengt vaak de bouwtijd.  Daarom is het handig om bij de aanvraag van de hypotheekofferte rekening te houden met de opschortingstermijn. De offerte is immers beperkt geldig. 


 • Opstal

  Opstal betekent het gebouw, alles wat daarin en daaraan vastzit (aard- en nagelvast) en de bijbehorende bijgebouwen, schuttingen en erfscheidingen, exclusief de grond.

 • Opstalverzekering

  Met een opstalverzekering is uw woning verzekerd tegen schade als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm en inbraak. Deze verzekering is verplicht als u een hypotheek afsluit. Een opstalverzekering heet ook wel een woonhuisverzekering.

 • Overbruggingshypotheek

  Met een overbruggingshypotheek gebruikt u de overwaarde van uw huidige woning voor de aankoop van een nieuwe woning. Zo kunt u een nieuwe woning kopen, terwijl uw huidige woning nog niet is verkocht. Nadat uw huidige woning is verkocht, betaalt u de overbruggingshypotheek terug aan de hypotheekverstrekker. De overbruggingshypotheek heeft een looptijd van maximaal 24 maanden.

 • Overdrachtsakte

  Meestal wordt de overdrachtsakte de transportakte genoemd. Met deze akte wordt de woning officieel aan de koper geleverd, die daardoor eigenaar van de woning wordt. De notaris stelt de transportakte op en schrijft deze in bij het kadaster.

 • Overdrachtsbelasting

  Belasting die iedere koper van een bestaande woning moet betalen bij de overdracht van de ene naar de andere eigenaar.

 • Oversluiten

  Opnieuw afsluiten van uw huidige hypotheek onder andere voorwaarden. Vaak tegen een lagere rente. Oversluiten bij uw huidige hypotheekverstrekker kost hetzelfde als het afsluiten van een nieuwe hypotheek bij een andere hypotheekverstrekker.

 • Overwaarde

  Als de waarde van uw woning hoger is dan uw hypotheek.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief