Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheken-abc - M

Alle hypotheektermen duidelijk uitgelegd

Het hypotheek-abc legt hypotheektermen duidelijk uit

Als u een hypotheek wilt afsluiten, krijgt u veel informatie. De meeste zaken zijn bovendien best ingewikkeld. Helemaal als u er voor de eerste keer mee te maken krijgt. Van aanschafskosten tot WOZ-rapport. Het Hypotheken-abc van ABN AMRO licht meer dan 100 hypotheektermen duidelijk toe. Kies de beginletter van het woord dat u zoekt. 

M

A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z

M

 • Maandbedrag

  U betaalt iedere maand een bedrag voor uw hypotheek. Dat bedrag bestaat altijd uit rente en soms ook uit aflossing, inleg, een spaarbedrag en/of premie voor een verzekering. Het totaal noemen we uw maandbedrag.

 • Maandlasten

  Het bedrag dat u betaalt voor uw hypotheek. Dat bedrag bestaat altijd uit rente. Het kan ook bestaan uit een bedrag aan terugbetaling, inleg, een spaarbedrag en/of premie. Het totaal noemen we uw maandbedrag. Naast het maandbedrag kan het zijn dat u nog andere bedragen moet betalen voor uw lening. Bijvoorbeeld voor uw verzekering of een rekening bij een andere bank.

 • Marktwaarde

  Met de term marktwaarde kunnen een aantal dingen worden bedoeld:

  1. de koopprijs van de woning;

  2. de koop- of aanneemsom, eventueel vermeerderd met grondprijs, bouwkosten, meerwerk, bouwrente en aansluiten nutsvoorzieningen;

  3. de getaxeerde waarde, eventueel na verbouwing.

 • Maximale hypotheek op basis van het onderpand

  Dit is hoeveel u maximaal mag lenen volgens de wet. In 2016 kunt u een hypotheek afsluiten tot 101% van de waarde van uw koophuis. De overheid verlaagt dit percentage elk jaar stapsgewijs tot 100% in 2018. Dan krijgt u geen hypotheek meer die hoger is dan de waarde van uw koophuis.

 • Maximale hypotheek volgens inkomen

  De hoogte van een hypotheek wordt bepaald aan de hand van uw bruto inkomen, en dat van uw eventuele partner. Hoe hoger het (gezamenlijk) inkomen, hoe hoger uw maximale hypotheeklasten mogen zijn. Deze toegestane lasten zijn gebaseerd op de zogeheten woonquote: de verhouding tussen de hypotheeklasten en het vaste bruto inkomen van de hypotheeknemer(s).

 • Meer- en minderwerk

  Heeft u extra wensen voor uw nieuwbouwwoning? Bijvoorbeeld het plaatsen van extra stopcontacten, verleggen van leidingen of het plaatsen van een badkamer? Dan heet dat meerwerk. Wilt u dingen schrappen van het standaard bouwplan? Dan heet dat minderwerk.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief