Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheken-abc

Alle hypotheektermen duidelijk uitgelegd

Het hypotheek-abc legt hypotheektermen duidelijk uit

Als u een hypotheek wilt afsluiten, krijgt u veel informatie. De meeste zaken zijn bovendien best ingewikkeld. Helemaal als u er voor de eerste keer mee te maken krijgt. Van aanschafkosten tot taxatie-rapport. Het Hypotheken-abc van ABN AMRO licht meer dan 100 hypotheektermen duidelijk toe. Kies de beginletter van het woord dat u zoekt. 

A

 • Advieskosten hypotheek

  De advieskosten voor een hypotheek is een vast bedrag dat u betaalt voor het advies dat u krijgt van uw hypotheekadviseur. In het advies bekijkt de adviseur onder andere welke hypotheek het beste bij u past en welke verzekeringen slim zijn om af te sluiten.

 • Aflossingsvrije Hypotheek

  Bij een Aflossingsvrije Hypotheek betaalt u tijdens de looptijd niets terug, tenzij u dit op eigen initiatief doet door middel van een extra aflossing. U betaalt maandelijks alleen de rente. Op de einddatum betaalt u de lening in één keer terug, bijvoorbeeld door de verkoop van uw woning. Het bedrag dat u met een aflossingsvrije hypotheek kunt lenen, mag maximaal de helft zijn van de marktwaarde van de woning.

 • Annuïteitenhypotheek

  Met een annuïteitenhypotheek betaalt u elke maand naast de rente ook een deel van de lening terug. In het begin betaalt u een laag bedrag van uw lening terug en een hoger bedrag aan rente. Hierdoor kunt u in het begin een hoger bedrag aan rente aftrekken van uw inkomen voor de belastingen. Later betaalt u een hoger deel van uw lening terug en juist een lager bedrag aan rente.

 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

  Hiermee voorkomt u dat u uw hypotheek niet meer kunt betalen als u arbeidsongeschikt raakt. De premie kunt u aftrekken van uw inkomen voor de belastingen. Over de uitkering betaalt u dan inkomstenbelasting.

B

 • Bankspaarhypotheek

  Met de bankspaarhypotheek spaart u iedere maand een bedrag op een speciale spaarrekening: de Spaarrekening Eigen Woning. Over het bedrag dat u spaart krijgt u rente. De rente is net zo hoog als de rente die u betaalt voor uw lening. De rente die u betaalt mag u aftrekken van uw inkomen voor de belastingen. Over het gespaarde bedrag betaalt u geen belasting. Met het spaargeld betaalt u aan het einde van de looptijd de lening terug.

 • Beleggingshypotheek

  Een beleggingshypotheek is gekoppeld aan beleggingsrekening of verzekering. Het is niet zeker dat de beleggingen aan het einde van de looptijd een waarde hebben die hoog genoeg is om de lening terug te betalen. Een beleggingshypotheek is dus risicovol.

 • BKR

  Bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) worden alle leningen en achterstallige betalingen van personen geregistreerd. Banken geven u meestal pas een lening als zij zeker weten dat u geen negatieve registratie bij het BKR heeft. Voordat een bank u een lening geeft, doet men daarom navraag bij het BKR.

 • Boetevrij aflossen

  Een deel van uw hypotheek kunt u eerder terugbetalen dan u heeft afgesproken zonder dat u daar een vergoeding (dit werd voorheen vergoeding genoemd) voor betaalt. In de offerte leest u hoe groot dit deel is.

 • Bouwdepot

  Een bouwdepot is een speciale rekening waar een bank (een deel van) uw hypotheek op stort. Met dit geld betaalt u de bouw of verbouwing van uw woning.

 • Bouwrente

  Als u een nieuwbouwhuis koopt, betaalt u de aannemer bouwrente over de kosten van de bouw die de aannemer vooruitbetaald heeft. Bijvoorbeeld voor de koop van de grond en bouwmaterialen. U betaalt de bouwrente over de bouwtermijnen die al zijn verstreken. Er zijn twee soorten: 

  Bouwrente-financieringsvergoeding:
  De bouwrente over de periode voor de aankoop. Ook wel financieringsvergoeding genoemd. Deze rente wordt vaak in de koopsom van de woning verwerkt. U kunt deze bouwrente niet aftrekken van de belasting, maar wel meefinancieren in uw hypotheek. 

  Bouwrente-uitstelrente:
  De bouwrente na het tekenen van het voorlopige koopcontract, maar vóór het tekenen van de hypotheekakte. In deze periode heeft u wel een voorlopig koopcontract, maar daarmee kunt u de bouw nog niet betalen. Deze rente heet ook wel uitstelrente. Uitstelrente kunt u wel aftrekken van de belasting. Als u deze bouwrente wilt meefinancieren in uw hypotheek dan mag u rente daarover ook jaarlijks aftrekken van uw belasting.

C

 • Courtage

  Wanneer u bij het verkopen of kopen van een huis een makelaar inschakelt, moet u die een vergoeding betalen. De vergoeding voor deze bemiddeling wordt courtage genoemd. De hoogte van deze courtage verschilt enorm, omdat makelaars het bedrag op verschillende manieren berekenen. Sommige makelaars hebben een vaste prijs, andere vragen een percentage van de (ver-)koopprijs, of een percentage van het verschil tussen vraagprijs en koopprijs. Bij veel makelaars kunt u onderhandelen over de hoogte van de courtage.

E

 • Eigenwoningforfait

  Percentage van de WOZ-waarde van de eigen woning. Dit is een bedrag dat u bij uw inkomen optelt en waarover u inkomstenbelasting betaalt.

 • Erfpacht

  Niet alle woningen in Nederland staan op 'eigen grond'. Veel woningen zijn gebouwd op grond die gepacht is. De eigenaar van de grond is vaak de gemeente. Voor het gebruik van de grond betaalt de eigenaar van de woning erfpacht.

 • Erfpachtcanon

  Niet alle woningen in Nederland staan op 'eigen grond'. Veel woningen zijn gebouwd op grond van de gemeente of een andere eigenaar; een bedrijf of een particulier. In dat geval koopt u een huis met erfpacht. Voor het gebruik van de grond betaalt u als eigenaar van de woning dan erfpachtcanon. Dat is een vorm van huur aan de verpachter (eigenaar) van de grond. Daarvoor mag u de grond en huis dat er op staat, gebruiken alsof u de eigenaar bent.
  Als u een huis met erfpacht koopt, krijgt u een erfpachtovereenkomst. Daarin staat welke vergoeding u betaalt voor het gebruik van de grond. De canon betaalt u meestal per jaar en deze wordt iedere 3, 5 of 10 jaar herzien. Soms kunt u de erfpachtcanon ook afkopen. Dan betaalt u eenmalig een afkoopbedrag voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld voor 50 jaar of eeuwigdurend.

  U mag de erfpachtcanon aftrekken van uw inkomen voor de belasting, net als de hypotheekrente die u betaalt. U kunt de afkoopsom van de erfpachtcanon soms in uw hypotheek meefinancieren. Ook mag u de rente die u betaalt voor de hypotheek om het erfpachtcanon af te kopen, aftrekken van de belasting.


 • Execution only hypotheek

  Een execution only hypotheek is een hypotheek die u zelf afsluit zonder advies van een hypotheekadviseur.

H

 • Huis kopen

  Heeft u nu een huurwoning en wilt u voor het eerst een huis kopen? Of bent u toe aan een andere koopwoning? In beide gevallen komt er veel op u af. Is dit wel hét moment om een huis te kopen? En wat voor hypotheek en welke hypotheekrente moet ik kiezen? Dat lijkt veel en ingewikkeld, maar dat valt ontzettend mee. Wij hebben alles over een huis kopen voor u op een rij gezet.

 • Hypotheek

  Een hypotheek (hypothecaire geldlening) is een lening met rente waarmee u een woning kunt kopen. De woning is het onderpand voor een hypotheek. Zodra u de hypotheek heeft afbetaald, is de woning van u.

 • Hypotheekadvies

  Als u een huis gaat kopen en u heeft een hypotheek nodig, kunt u ervoor kiezen om een hypotheek met of zonder advies af te sluiten. Bij hypotheekadvies neemt u samen met een hypotheekadviseur uw wensen en mogelijkheden door. Daarna hoort u welke hypotheek het beste past bij uw situatie. Ons hypotheekadvies houdt ook rekening met onvoorziene omstandigheden. Zoals de financiële gevolgen bij arbeidsongeschiktheid of overlijden. U krijgt dus altijd een compleet en persoonlijk hypotheekadvies. Zo kunt u een verantwoorde keuze maken voor een nieuwe hypotheek of het aanpassen van uw bestaande hypotheek.

  U kunt op verschillende manieren advies krijgen van onze adviseurs. Tijdens het eerste telefoongesprek kiest u zelf voor telefonisch advies, advies via de webcam of een afspraak op kantoor. U kunt ook eerst een afspraak maken voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Dan kiest u daarna pas of u hypotheekadvies wilt of dat u de hypotheek zelf regelt.

 • Hypotheekadviseur

  Als u een afspraak maakt voor hypotheekadvies, krijgt u een hypotheekadviseur toegewezen. De hypotheekadviseur neemt u alles uit handen. U krijgt deskundig en persoonlijk advies én een adviesrapport. U krijgt ook advies over hoe u in de toekomst uw hypotheek kunt blijven betalen als uw inkomen minder wordt.

  U kiest er zelf voor op welke manier u advies wilt krijgen van de hypotheekadviseur: telefonisch advies, advies via de webcam of een afspraak op kantoor.
  Vindt u het prettiger om het aanbod van verschillende hypotheekaanbieders naast elkaar te leggen? Praat dan eens met een intermediair.

 • Hypotheek aflossen

  Indien u een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek heeft, betaalt u elke maand een deel van uw hypotheeklening terug. U bent daarmee dus uw hypotheek aan het aflossen.
  Als u meer wilt terugbetalen dan het afgesproken maandelijkse bedrag, of als u een deel van uw aflossingsvrije hypotheek wilt terugbetalen, dan noemen we dat 'extra aflossen op uw hypotheek'.

 • Hypotheek berekenen

  Wilt u een huis kopen? Of bent u gewoon nieuwsgierig naar hoeveel u kunt lenen? Dan kunt u zelf online uw hypotheek berekenen. Met onze rekenmodule, berekent u eenvoudig hoeveel u maximaal kunt lenen voor het kopen van een huis. Ook ziet u direct het bedrag dat u dan per maand zou moeten betalen. U kunt ook uw hypotheek berekenen als u geen vast contract heeft of als u zzp'er bent.

 • Hypotheek oversluiten

  Een hypotheek oversluiten wil zeggen dat u uw huidige hypothecaire lening stopt en een nieuwe hypothecaire lening afsluit. Bij het oversluiten van een hypotheek betaalt u uw huidige hypotheeklening terug met een nieuwe hypotheek.
  Uw hypotheek oversluiten kan gunstig zijn als de hypotheekrente nu lager is dan uw huidige hypotheekrente. Of als u uw hypotheek juist wilt verhogen omdat u bijvoorbeeld geld nodig heeft voor een verbouwing.
  U kunt zowel uw huidige hypotheek bij ABN AMRO oversluiten in een nieuwe hypotheek bij ons, maar u kunt ook met een hypotheek die u elders heeft, overstappen naar ABN AMRO. 

 • Hypotheek zzp

  Bent u zzp'er? Ook dan kunt u bij ons een hypotheek afsluiten. Als u minimaal 1 jaar als zelfstandig ondernemer werkt, kunt u bij ons over een hypotheek komen praten. Aan de hand van uw persoonlijke situatie bepalen we of een hypotheek voor u verantwoord is.
  Als zzp'er heeft u misschien verschillende opdrachten gedurende het jaar. Hierdoor kan uw inkomen schommelen. Hoe langer u zzp'er bent, hoe meer uw zzp-inkomen meetelt bij de berekeningen van uw maximale hypotheekbedrag.

 • Hypotheekrente

  De hypotheekrente is de vergoeding die u maandelijks betaalt voor de lening. Het is mogelijk dat u naast hypotheekrente ook nog bedragen moet betalen voor een verzekering of een (bank)spaarrekening, of voor de aflossing van uw lening. De hypotheekrente is maximaal 30 jaar aftrekbaar van uw inkomen voor de belasting.

 • Hypotheekrente verwachting

  De hypotheekrentetarieven zijn al tijden historisch laag. Dat is echter niet altijd zo geweest. De afgelopen jaren heeft de hypotheekrente pieken en dalen gekend. De hypotheekrente verwachting is een voorspelling van economen op de ontwikkeling van de hypotheekrente. Blijft de hypotheekrente verder dalen? En geldt dat dan alleen voor de kortlopende rente of ook voor de langlopende rente? ABN AMRO expert Philip Bokeloh geeft elke twee weken zijn visie op de ontwikkeling van de hypotheekrente.

 • Hypotheekvormen

  De manier waarop u de lening terugbetaalt noemen wij de hypotheekvorm. Er zijn verschillende hypotheekvormen, zoals bijvoorbeeld:

  • Annuïteiten Hypotheek

  • Lineaire Hypotheek

  • Aflossingsvrije Hypotheek

  In sommige gevallen kunt u uw oude hypotheek meeverhuizen naar uw nieuwe woning. Ook als het om een verouderde hypotheekvorm gaat. In uw hypotheekvoorwaarden staat of dit kan.

I

 • Intentieverklaring

  Een intentieverklaring is een onderdeel van een werkgeversverklaring. Als u een hypotheek wilt afsluiten, heeft u bijna altijd een werkgeversverklaring nodig. Een intentieverklaring heeft u nodig als u een contract voor bepaalde tijd heeft. In de intentieverklaring staat dat uw werkgever van plan is om u in vaste dienst te nemen. Als u geen intentieverklaring kunt krijgen, is het misschien mogelijk om een hypotheek met perspectiefverklaring af te sluiten.

K

 • Kosten koper

  Bij de koop van een bestaande woning betaalt u meer dan alleen de koopsom. Ook de overdrachtsbelasting en de kosten van de notariële transportakte moeten bijvoorbeeld worden betaald. Meestal zijn deze kosten voor rekening voor de koper: dat heet 'kosten koper'. Koopt u een huis met kosten koper, dan moet u er dus rekening mee houden dat er nog een percentage van de koopsom bij komt. Reken op 5 a 6% van de koopsom. Onder kosten kopen vallen de volgende kosten:

  • Overdrachtsbelasting: 2% van de woningprijs

  • Kosten transportakte en hypotheekakte (verschilt per notaris, maar gemiddeld € 1.350,-)

  • Makelaarsprovisie, vaak 1 tot 3% van de woningprijs

  • Taxatiekosten, ongeveer € 200,- tot € 500,-

  • Bemiddelingskosten en/of advieskosten voor uw hypotheek, gemiddeld € 1.500,- tot € 3.000,-
   Lees meer over advieskosten.

  • Kosten voor het aanvragen van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG), 1% van uw hypotheek

  • Bij een oude woning: de kosten voor een bouwkundig rapport, zo’n € 200,- tot € 500,- 

L

 • Lineaire Hypotheek

  Bij de Lineaire Hypotheek betaalt u elke maand een vast bedrag van de hypotheek terug. De schuld wordt dus steeds kleiner. Hierdoor betaalt u steeds minder rente over de hypotheek en kunt u steeds minder rente aftrekken van uw inkomen voor de belasting.

M

 • Maximale hypotheek berekenen

  Wilt u een huis kopen? Of bent u gewoon nieuwsgierig hoeveel u kunt lenen? Dan kunt u zelf online uw hypotheek berekenen. Met onze rekenmodule, berekent u eenvoudig hoeveel u maximaal kunt lenen voor het kopen van een huis. Ook ziet u direct het bedrag dat u dan per maand zou moeten betalen. U kunt ook uw hypotheek berekenen als u geen vast contract heeft of als u zzp'er bent.

N

 • NHG

  De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vormt een vangnet vanuit Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Als u een hypotheek met NHG afsluit, beperkt u de financiële risico's van een koopwoning. U leent daardoor bij uw bank tegen een lagere rente op uw hypotheek. Voor het afsluiten van de Nationale Hypotheek Garantie betaalt u 1% van het hypotheekbedrag dat u leent.

O

 • Ontbindende voorwaarden

  In de voorlopige koopovereenkomst van een woning zijn vrijwel altijd ontbindende voorwaarden opgenomen. Dit zijn de voorwaarden waaronder u zonder kosten van de koop kunt afzien.

 • Opstalverzekering

  Met een opstalverzekering is uw woning verzekerd tegen schade als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm en inbraak. Deze verzekering is verplicht als u een hypotheek afsluit. Een opstalverzekering heet ook wel een woonhuisverzekering.

 • Overbruggingshypotheek

  Met een overbruggingshypotheek gebruikt u de overwaarde van uw huidige woning voor de aankoop van een nieuwe woning. Zo kunt u een nieuwe woning kopen, terwijl uw huidige woning nog niet is verkocht. Nadat uw huidige woning is verkocht, betaalt u de overbruggingshypotheek terug aan de hypotheekverstrekker. De overbruggingshypotheek heeft een looptijd van maximaal 24 maanden.

 • Overdrachtsbelasting

  Belasting die iedere koper van een bestaande woning moet betalen bij de overdracht van de ene naar de andere eigenaar.

 • Overwaarde huis

  Als de waarde van uw woning hoger is dan uw hypotheek, heeft u overwaarde op uw huis.

P

 • Perspectiefverklaring

  De perspectiefverklaring is een alternatief voor de werkgeversverklaring en moet het eenvoudiger maken voor mensen met een flexibel arbeidscontract om een hypotheek te krijgen. Denk aan flexwerkers en uitzendkrachten. Met de perspectiefverklaring kan de flexwerker een hypotheek krijgen op basis van werkervaring, competenties, functies, de toekomstige inzetbaarheid en de situatie op de arbeidsmarkt. Uit deze gegevens kan de hypotheekverstrekker opmaken of de flexwerker de hypotheek kan (blijven) betalen.

R

 • Rentemiddeling

  Rentemiddeling is een manier om te profiteren van de huidige lage hypotheekrente en dus ook om lagere maandlasten te krijgen. Is uw huidige hypotheekrente hoger dan de actuele hypotheekrente? Dan kan het interessant zijn om uw rente te middelen. Bij rentemiddeling krijgt u een nieuwe rentevaste periode met een nieuw rentepercentage. Dit rentepercentage bestaat uit de rente die hoort bij de nieuwe rentevaste periode, een vaste opslag van 0,2% (rentemiddelingsopslag) en een compensatieopslag. Dit is een compensatie voor de door de bank misgelopen rente.

 • Rentevaste periode

  De periode dat de rente op uw hypotheek gelijk blijft. Dit wordt ook wel rentevastperiode genoemd.

 • Restschuld

  De schuld die overblijft als de waarde van uw woning lager is dan de hypotheek op het moment dat u de hypotheek moet terugbetalen, meestal bij verkoop van de woning.

 • Restschuld financieren

  Wilt u een ander huis kopen, maar heeft u een restschuld op uw hypotheek? Dan is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om deze restschuld mee te financieren in de hypotheek voor uw nieuwe woning.

S

 • Samenlevingscontract

  Als u niet getrouwd bent, kunt u samenwonen met of zonder een samenlevingscontract. De wetgever heeft niet veel geregeld voor samenwonenden. Dit kan een goede reden zijn om een samenlevingscontract op te laten stellen.

 • Studieschuld hypotheek

  Wilt u een huis kopen, maar heeft u nog een studieschuld die u moet afbetalen? U kunt dan vaak wel een hypotheek afsluiten, maar u mag dan alleen minder lenen, omdat u uw studieschuld ook moet aflossen. Uw studieschuld vermindert het bedrag dat u kunt lenen voor uw hypotheek. Daarbij kijken wij naar het totale bedrag dat u geleend heeft voor uw studie. Wanneer de studieschuld is ontstaan, is ook belangrijk bij het berekenen van uw hypotheek.

T

 • Taxatierapport en taxatiewaarde

  Met een taxatie wordt de waarde van een woning en de staat van het onderhoud van de woning bepaald. De taxateur maakt hiervan een taxatierapport  Dit taxatierapport moet aan een aantal regels voldoen. Onder andere op basis hiervan wordt de maximale hypotheek berekend. De hoogte van de maximale hypotheek is wettelijk geregeld.

 • Tweede hypotheek

  Als uw woning meer waard is dan de hoogte van uw hypotheek, kunt u vaak een tweede hypotheek krijgen. Dit geld kunt u bijvoorbeeld besteden aan een verbouwing. Een tweede hypotheek kunt u ook bij een andere geldverstrekker afsluiten.

V

 • Variabele rente

  Een variabele rente houdt in dat uw rente iedere maand kan wijzigen.

 • Vrij op naam

  Wanneer u een huis vrij op naam (v.o.n.) koopt, betaalt u geen overdrachtsbelasting over de koopsom. Dit is alleen zo bij nieuwbouwwoningen, omdat daar nog geen sprake is van overdracht. U bent de eerste eigenaar. Natuurlijk betaalt u wel de andere bijkomende kosten, zoals notariskosten en bouwrente.

 • Vergoeding

  Als u uw hypotheek wilt oversluiten, extra wilt terugbetalen of uw vaste rente wilt wijzigen, betaalt u soms een vergoeding aan de bank. Dit werd eerder ook wel boeterente genoemd.

 • VvE

  Vereniging van Eigenaren. Als u eigenaar bent van een koopappartement, heeft u te maken met een Vereniging van Eigenaren. In deze VvE worden onder andere zaken besloten over gezamenlijk onderhoud aan uw appartementengebouw.

W

 • Waarborgsom

  Als het voorlopig koopcontract getekend is, vraagt de verkoper vaak om een aanbetaling ofwel waarborgsom. Dit is meestal een bedrag van 10% van de koopsom die u op de rekening van de notaris stort. Beslist u om het huis toch niet te kopen, dan bent u dit geld kwijt. Gaat de koop gewoon door, dan wordt het bedrag teruggestort of met de hypotheek verrekend. Heeft u niet voldoende geld om de waarborgsom te betalen? Dan kan uw hypotheekverstrekker met een zogenoemde bankgarantie voor u garant staan. Zie Bankgarantie.

 • Werkgeversverklaring

  Dit is een verklaring van uw werkgever die u nodig heeft om een hypotheek af te sluiten als u in loondienst werkt. Hierin staat uw inkomen en het soort contract dat u heeft.

 • Woningwaarde

  De woningwaarde is het bedrag dat een woning werkelijk waard is. Dat is belangrijk om te weten als u een huis koopt, want de waarde van de woning bepaalt hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Uw woning is namelijk onderpand voor de hypotheek. U kunt de woningwaarde opvragen bij Calcasa, bij het Kadaster of de woning laten taxeren.

 • Woonhuisverzekering

  Een woonhuisverzekering is hetzelfde als een opstalverzekering.

 • WOZ

  WOZ staat voor Wet waardering Onroerende Zaken. De gemeente stelt elk jaar de waarde van uw woning vast voor de belasting. Dit heet de WOZ-waarde.

 • WOZ-waarde

  De gemeente stelt elk jaar de waarde van uw woning vast voor de onroerendezaakbelasting. Dat wordt de WOZ-waarde genoemd. U ontvangt deze waarde in de vorm van een WOZ-beschikking. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van een aantal belastingen en gemeentelijke heffingen die u moet betalen, zoals de onroerendezaakbelasting. De waardering verschilt per gemeente.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.