Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheken-abc - E

Alle hypotheektermen duidelijk uitgelegd

Het hypotheek-abc legt hypotheektermen duidelijk uit

Als u een hypotheek wilt afsluiten, krijgt u veel informatie. De meeste zaken zijn bovendien best ingewikkeld. Helemaal als u er voor de eerste keer mee te maken krijgt. Van aanschafskosten tot WOZ-rapport. Het Hypotheken-abc van ABN AMRO licht meer dan 100 hypotheektermen duidelijk toe. Kies de beginletter van het woord dat u zoekt. 

A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z

E

 • Economische looptijd

  De economische looptijd van de hypotheek geeft aan hoe lang uw lening loopt. Aan het einde van de economische looptijd moet de lening helemaal zijn afgelost. Als u de lening nog niet heeft afgelost dan moet u de rest van het hypotheekbedrag terugbetalen. De economische looptijd kan per leningdeel verschillen. De economische looptijd is niet hetzelfde als de rentevaste periode (de periode waarin u de rente van uw hypotheek hebt vastgezet).

 • Effectieve rente

  De effectieve rente is het daadwerkelijke rentepercentage dat u elk jaar over uw hypotheek betaalt. Hierin zijn alle kosten verwerkt die bij uw hypotheek komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan de afsluitprovisie en administratiekosten. Daarnaast wordt in de effectieve rente rekening gehouden met het moment waarop u de hypotheekrente betaalt (aan het begin of aan het eind van de maand) en het aantal betalingen dat u per jaar doet (per maand, of kwartaal).

 • Eigenwoningforfait

  Percentage van de WOZ-waarde van de eigen woning. Dit is een bedrag dat u bij uw inkomen optelt en waarover u inkomstenbelasting betaalt.

 • Eigenwoningschuld

  De eigenwoningschuld is het deel van de hypotheeklening dat voor renteaftrek in box 1 in aanmerking komt. Dat kan alleen als de lening is afgesloten voor:

  1. de aankoop, het onderhoud of de verbetering van de eigen woning;

  2. de afkoop van rechten van erfpacht , opstal of beklemming.

  Bedragen die u gebruikt om uw woning in te richten, kunt u niet optellen bij uw eigenwoningschuld. Deze bedragen zijn niet aftrekbaar.

 • Einde rentevaste periode

  Als de rentevaste periode is afgelopen, kunt u kiezen voor een nieuwe periode waarin u de rente kunt laten vastzetten (rentevaste periode). U kunt dit moment ook gebruiken om de soort rente en zelfs de hypotheekvorm aan te passen zonder dat u hier kosten voor moet betalen.

 • Erfpacht

  Niet alle woningen in Nederland staan op 'eigen grond'. Veel woningen zijn gebouwd op grond die gepacht is. De eigenaar van de grond is vaak de gemeente. Voor het gebruik van de grond betaalt de eigenaar van de woning erfpacht.

 • Executieverkoop

  Als u de lening niet meer kunt betalen, probeert een geldverstrekker eerst samen met u een oplossing te vinden. Lukt dat niet, dan kan uw woning uiteindelijk gedwongen worden verkocht. Dat heet executieverkoop of gedwongen verkoop.

 • Executiewaarde

  De taxateur maakt een schatting van de waarde van uw woning als die gedwongen moet worden verkocht. De executiewaarde staat in een taxatierapport.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief