Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheken-abc - B

Alle hypotheektermen duidelijk uitgelegd

Het hypotheek-abc legt hypotheektermen duidelijk uit

Als u een hypotheek wilt afsluiten, krijgt u veel informatie. De meeste zaken zijn bovendien best ingewikkeld. Helemaal als u er voor de eerste keer mee te maken krijgt. Van aanschafskosten tot WOZ-rapport. Het Hypotheken-abc van ABN AMRO licht meer dan 100 hypotheektermen duidelijk toe. Kies de beginletter van het woord dat u zoekt. 

A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z

B

 • Bankgarantie

  Wanneer u bij de aankoop van een woning de waarborgsom zelf niet kan opbrengen, kan de bank voor u garant staan. Met deze bankgarantie belooft een bank 10% van de koopsom aan de verkoper te betalen als de koop niet doorgaat. U tekent hiervoor een overeenkomst met de bank. Gaat de koop niet door? Dan moet de bank die 10% aan de verkoper betalen. De bank zet de bankgarantie na betaling om in een lening. Die lening betaalt u terug.

 • Bankspaar Hypotheek

  Met de Bankspaar Hypotheek spaart u iedere maand een bedrag op een speciale spaarrekening: de Spaarrekening Eigen Woning. Over het bedrag dat u spaart krijgt u rente. De rente is net zo hoog als de rente die u betaalt voor uw lening. De rente die u betaalt mag u aftrekken van uw inkomen voor de belastingen. Over het gespaarde bedrag betaalt u geen belasting. Met het spaargeld betaalt u aan het einde van de looptijd de lening terug.

 • Beklemming

  Het recht van beklemming is het recht om voor altijd gebruik te maken van de grond van iemand anders. Beklemming is te vergelijken met erfpacht.

 • Belastingen

  Het afsluiten van een hypotheek kan gevolgen hebben voor de belasting die u betaalt. Belangrijk is dat u bij het afsluiten van de hypotheek met deze gevolgen rekening houdt. Uw (belasting)adviseur kan hier meer
  over vertellen.

 • Belastingaftrek

  De rente die u over uw hypotheek betaalt, is meestal aftrekbaar van uw inkomstenbelasting. Dat is de hypotheekrenteaftrek.

 • Beleggingshypotheek

  Een beleggingshypotheek is gekoppeld aan beleggingen. Het is niet zeker dat de beleggingen aan het einde van de looptijd een waarde hebben die hoog genoeg is om de lening terug te betalen. Een beleggingshypotheek is dus risicovol.

 • BKR-toets

  Een hypotheekverstrekker is wettelijk verplicht om bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) na te vragen of hij schulden heeft. Het BKR registreert kredietgegevens van alle Nederlanders. U kunt ook zelf een actueel overzicht van uw schulden opvragen bij het BKR.

 • Boete bij eerder terugbetalen (aflossen)

  Als u de hypotheek eerder terugbetaalt dan u heeft afgesproken, moet u vaak een boete betalen. De regels voor het vaststellen van het boetebedrag kunt u opvragen bij uw hypotheekadviseur. U vindt de regels ook in uw hypotheekvoorwaarden.

 • Boetevrij aflossen

  Een deel van uw hypotheek kunt u eerder terugbetalen dan u heeft afgesproken zonder dat u daar een boete voor betaalt. In de offerte leest u hoe groot dit deel is.

 • Bouwdepot

  Een bouwdepot is een speciale rekening waar een bank (een deel van) uw hypotheek op stort. Met dit geld betaalt u de bouw of verbouwing van uw woning.

 • Bouwdepotrente

  Over het deel van uw hypotheek in uw bouwdepot ontvangt u rente. De rente die u ontvangt is even hoog als de rente die u betaalt voor uw hypotheek.

 • Bouwdepotrentepercentage

  Het rentepercentage dat u ontvangt over het bedrag dat in uw bouwdepot is gestort. Dit percentage is even hoog als het percentage dat u betaalt voor uw hypotheeklening.

 • Bouwrente

  Als u een nieuwbouwhuis koopt, betaalt u de aannemer bouwrente over de kosten van de bouw die de aannemer vooruitbetaald heeft. Bijvoorbeeld voor de koop van de grond en bouwmaterialen. U betaalt de bouwrente over de bouwtermijnen die al zijn verstreken. Er zijn twee soorten: 

  Bouwrente-financieringsvergoeding:
  De bouwrente over de periode voor de aankoop. Ook wel financieringsvergoeding genoemd. Deze rente wordt vaak in de koopsom van de woning verwerkt. U kunt deze bouwrente niet aftrekken van de belasting, maar wel meefinancieren in uw hypotheek. 

  Bouwrente-uitstelrente:
  De bouwrente na aankoop, maar vóór het afsluiten van de hypotheek. In deze periode heeft u wel een voorlopig koopcontract, maar daarmee kunt u de bouw nog niet betalen. Deze rente heet ook wel uitstelrente. Uitstelrente kunt u wel aftrekken van de belasting. Behalve als u deze wilt meefinancieren in uw hypotheek. • Bouwtijd

  De bouwtijd is de tijd die de aannemer nodig heeft om uw nieuwbouwwoning te bouwen. Hoe lang dit duurt, is opgenomen in het contract. Is de bouwtijd veel langer dan overeengekomen? Dan kunt u bij contracten van SWK, Woningborg en BouwGarant aanspraak maken op een vaste schadevergoeding per dag. 


 • Bureau Krediet Registratie (BKR)

  Bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) worden alle leningen en achterstallige betalingen van personen geregistreerd. Banken geven u meestal pas een lening als zij zeker weten dat u geen registratie bij het BKR heeft. Voordat een bank u een lening geeft, doet men daarom navraag bij het BKR.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief