Naar de navigatie Naar de inhoud

Uw hypotheek met Bufferrente

Heeft u een hypotheek met Bufferrente?

Heeft u een hypotheek met Bufferrente? Dan kunt u nu zonder vergoeding aan de bank te betalen uw bufferrente omzetten naar een nieuwe rentevaste periode. U profiteert dan direct van de huidige lage rente. U heeft dan geen bufferrente meer.

De rentevaste periode is een vooraf afgesproken periode waarin uw rente gelijk blijft. Dit is doorgaans een periode van vijf, tien of vijftien jaar. In het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente.

Wat is Bufferrente?

Bufferrente is een variabele rente zonder dat de hypotheekrente veelvuldig moet worden aangepast. Wijzigingen in de marktrente worden niet meteen verrekend, maar pas als de stijging of daling groter is dan een bepaalde rentemarge die van tevoren is afgesproken. De toetsing van die rentemarge vindt twee keer plaats: op 1 januari en op 1 juli van elk jaar.


Als de rente weer op of binnen de marge komt, dan wordt de rente weer gelijk aan de contractrente. Er zijn 3 renteperioden bij Bufferrente:

  • Bufferrente van 5 jaar met een marge van 1,0% 

  • Bufferrente van 10 jaar met een marge van 1,8%

  • Bufferrente van 15 jaar met een marge van 2,0% 

Voorbeeld:

U heeft de rente voor 5 jaar vastgezet tegen 4,0% met een bijbehorende marge van 1,0%. Op enig moment binnen uw rentevaste periode stijgt de rente naar 5,2%. Uw rente wordt dan 4,2%. 

Sinds april 2007 bieden wij geen bufferrente meer aan.  

De rentevaste periode is een vooraf afgesproken periode waarin uw rente gelijk blijft. Dit is doorgaans een periode van vijf, tien of vijftien jaar. In het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente.

Waarom nu kiezen voor een andere rentevaste periode?

  • De marktrente is nu op een erg laag niveau.

  • U betaalt geen extra kosten als u overstapt naar een andere rentevaste periode.

  • Als u bijvoorbeeld voor een rentevaste periode tot en met het einde van de looptijd van de hypotheek kiest, weet u  zeker dat u gedurende de rest van de looptijd deze lage hypotheekrente betaalt.

  • U krijgt 0,20% korting op de rente zolang uw salaris binnenkomt op een betaalrekening van ABN AMRO. Deze rekening is onderdeel van een betaalpakket. Huisbankkorting geldt alleen op vaste rente en niet voor variabele rente of Bufferrente.

  • U heeft de keuze uit alle rentevaste periodes en u kunt uw hypotheekrente net zo lang vastzetten als de resterende looptijd van uw hypotheek

Wat u moet weten als u een andere rentevaste periode kiest

In het verleden bent u voor bufferrente aanvullende bepalingen en voorwaarden met de bank overeengekomen. Als u een nieuwe rentevaste periode kiest, gelden deze niet meer. U heeft dan dus geen bufferrente meer. De overige bepalingen van de hypotheekvoorwaarden blijven van kracht.

Zo zet u uw rente opnieuw vast

U kunt uw bufferrente omzetten via een van onze adviseurs. Hiervoor betaalt u afhandelingskosten. Op abnamro.nl/hypotheek vindt u de hoogte van de afhandelingskosten en de actuele hypotheekrente

Heeft u een Spaar(groei)- en/of Meegroei Hypotheek?

Als u een Meegroei Hypotheek, Spaargroei Hypotheek of Spaarhypotheek heeft, is een lage rente niet (altijd) gunstig.
Een lagere rente op uw hypotheek betekent namelijk een lagere rentevergoeding op uw spaardeel en dus een hogere premie.

Fiscale gevolgen van uw rentewijziging

Het is belangrijk om bij uw rentewijziging ook rekening te houden met uw teruggave van de Belastingdienst. Meer informatie over de fiscale gevolgen van uw wijziging kunt u opvragen bij uw belastingadviseur of de Belastingdienst.

Mogelijkheden bij een aflossingsvrije hypotheek

Door de keuze voor een lagere hypotheekrente wordt de maandlast lager. Deze besparing in maandlasten kunt u gebruiken om af te aflossen op uw hypotheek. Bij een aflosvrije hypotheek kan dit een mooie oplossing zijn om de hypotheekschuld te verlagen.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.