Naar de navigatie Naar de inhoud

Woningmarktmonitor januari 2017 verdieping

De woningmarkt in 2017: wat moet ik allemaal weten?

Lastig voor starters

Vooral voor starters of mensen met lagere inkomens wordt het steeds lastiger om een huis te kopen. Door strengere hypotheeknormen moet iedereen tegenwoordig eigen geld inbrengen om een huis te kopen. Starters en mensen met lage inkomens hebben dat vaak niet. Bovendien is de rente weliswaar laag, maar deze stijgt wel licht. Dit maakt dat woningen iets minder goed betaalbaar worden. Ook moeten starters hun hypotheek volledig aflossen, en dat betekent hogere maandlasten. Dat huizen duurder worden, werkt ook al niet in hun voordeel. Vooral in de grote steden is het voor starters en mensen met een laag inkomen nu al erg moeilijk om een geschikt, binnen hun budget passend koophuis te vinden. En als minder mensen een koopwoning kunnen vinden, heeft dit een remmende werking op de verkopen.

 

Aanbod neemt af

Ook het huizenaanbod neemt af. Het aantal woningen dat te koop staat, daalt de komende tijd nog verder. Onder meer omdat verkopers langer wachten met hun huis te koop zetten. Als verkoper loop je nu zelfs de kans een koper voor je woning te vinden, terwijl je zelf nog niets nieuws hebt gekocht. Dit gebeurt zeker in steden waar de vraag naar huizen groot is. Heb je daar dan eindelijk een woning op het oog, dan is er vaak nauwelijks de mogelijkheid om eerst rustig na te denken over de aankoop. Er zijn zoveel mensen op zoek naar die ene goede, betaalbare woning, dat bij te lang aarzelen een ander jouw droomhuis voor je neus wegkaapt. Met een krapper wordend woningaanbod zijn dat scenario’s die ongetwijfeld nóg vaker gaan voorkomen.

 

Goed nieuws voor verkopers

Hoe groter de vraag, des te meer de woningprijzen stijgen. Ook dit jaar en in 2018 blijven de prijzen stijgen. Voor verkopers is dat goed nieuws. Geleidelijk krijgen verkopers steeds meer macht op de woningmarkt, want zij kunnen ook steeds meer vragen voor hun huis. In een hoop gevallen verkopen ze hun huizen zelfs tegen een hoger bedrag dan de oorspronkelijke vraagprijs. De grote vraag is dan ook: wanneer stagneren de woningprijzen of dalen ze zelfs? Voorlopig nog niet, denken de economen van ABN AMRO. Maar als de woningprijzen nog enige tijd blijven stijgen, is de kans groter dat ze op enig moment naar beneden duiken. Dit kan gebeuren bij een economische crisis of een forse rentestijging.

Infographic Woningmarktmonitor januari 2017

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.