Naar de navigatie Naar de inhoud

Is dit het moment om een huis te kopen?

Jong stel denkt na over het kopen van een huis

Nu een huis kopen… of toch niet?

Waarschijnlijk is het nieuws je niet ontgaan: er worden steeds meer woningen verkocht en de huizenprijzen stijgen flink. Uit onze Woningmarktmonitor blijkt dat het einde van deze stijgingen nog lang niet in zicht is. Betekent dit dat we nu snel een huis moeten kopen? We vroegen twee experts om advies.

Ger Hukker, oud-voorzitter Nederlandse Vereniging voor Makelaars en Taxateurs (NVM): 'In grote steden en het stedelijk gebied daaromheen gaat het goed met de woningmarkt. Maar er zijn ook gebieden in het land waar daar niet zo veel van te merken is. Toch zijn de gemiddelde vooruitzichten positief. Consumenten kunnen bijvoorbeeld nu profiteren van de lage rentestand. Ook is het toegenomen vertrouwen in de woningmarkt voor mensen een reden om na te denken over een nieuwe woning. Want als je wilt verhuizen, dan kun je de komende tijd waarschijnlijk nog profiteren van de enorm lage rentes'.

'Dus is het slim om nu een huis te kopen? Dat advies ga ik zo niet geven. Iedereen moet voor zichzelf de afweging maken of dit het juiste moment is. Kijk bijvoorbeeld eens naar hoe de prijzen zich in jouw regio ontwikkelen. Maar neem ook je eigen situatie goed onder de loep. Hoe stabiel is je relatie en hoe zeker ben je van je baan? Dan kan je besluiten te wachten met het kopen van een huis. Voor sommige mensen is een huurhuis op dit moment een betere optie. Bijvoorbeeld als je in de grote stad wilt wonen, maar dat een koophuis daar momenteel onbetaalbaar is.'

Kitty de Heiden, Manager Product Ontwikkeling bij ABN AMRO: 'De belangrijkste reden om een woning te kopen, moet zijn dat je meer woongenot wil. Dus laat je vooral niet gek maken met opmerkingen als: ‘De rente staat historisch laag, dus koop nú een huis’. Voordat je een huis koopt, is het belangrijk om goed na te denken over hoe lang je er wil wonen. Is dat vele jaren of denk je dat het voor een relatief korte termijn is? Want als je het huis snel weer wil verkopen, weet je nooit zeker of je de aankoopprijs er voor terugkrijgt. En wat als je bijvoorbeeld een gezin wil stichten. Is daar in dit huis genoeg ruimte voor? Het zijn allemaal zaken die je eerst goed op een rijtje moet zetten'.

'Op sommige plaatsen in Nederland zijn woningen zo gewild, dat de concurrentie tussen huizenjagers erg groot is. Maar laat je nooit verleiden om binnen vijf kwartier een bod te doen, omdat het huis anders misschien naar een ander gaat. Het is sowieso belangrijk voor jezelf duidelijk te hebben hoeveel je voor een huis wil betalen. Als een ander dan één euro meer betaalt, dan is dat maar zo'.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.