Naar de navigatie Naar de inhoud

Nieuwbouw of bestaande bouw?

Nieuwbouw of bestaande bouw?

Man en vrouw staan voor huis met te koop bord

U wilt een huis kopen en u bent zich aan het oriënteren. Kiest u voor een bestaand huis, misschien wel met originele details en een mooie aangelegde tuin met oude bomen? Of wilt u liever een nieuwe woning, waarbij u niet hoeft te verbouwen? Naast de kosten, zijn er nog meer verschillen. Kosten koper of vrij op naam? Wel of geen taxatierapport? Garantie op de woning of niet? Bestaande bouw en nieuwbouw hebben allebei voor- en nadelen. Lees er meer over of maak een afspraak als u er over wilt praten met een hypotheekadviseur.

 

Verschil in kosten bestaande bouw en nieuwbouw

Een woning kopen, kost meer dan alleen de koopsom ervan. Het type woning dat u koopt, heeft invloed op de kosten. Bij nieuwbouw heeft u bijvoorbeeld geen taxatiekosten en overdrachtsbelasting. Hieronder vindt u een indicatie van de bijkomende kosten. In dit overzicht gaan wij uit van een koopsom van € 200.000,- en met een lening met Nationale Hypotheek Garantie.

Overzicht kosten Bestaande woning Nieuwbouwwoning
Leveringsakte     € 700,-
Overdrachtsbelasting    € 4.000,-
Hypotheekakte         € 650,-  € 650,-
Afhandelingskosten         € 600,-  € 600,-
Advieskosten          € 1.250,-  € 1.250,-
Taxatiekosten         € 300,-
Nationale Hypotheek Garantie      € 2.020,-  € 2.020,-
Totale kosten € 9.520,- € 4.520,-
 

Hoe vindt u uw droomhuis?

Als u er eenmaal uit bent of u kiest voor nieuwbouw of bestaande bouw, kunt u op zoek gaan.

Bestaande woning zoeken

U vindt het grootst aantal bestaande huizen op websites zoals funda.nl en jaap.nl. Ook kunt u een zoekopdracht bij een makelaar plaatsen. U krijgt dan direct een e-mail van uw makelaar als er een woning te koop wordt aangeboden dat voldoet aan uw zoekopdracht. Zit er een woning bij waarin u interesse heeft? Dan kunt u een bezichtiging aanvragen.

Nieuwbouwwoning zoeken

Als u op zoek bent naar nieuwbouwprojecten, kunt u terecht op de aparte nieuwbouwprojectenpagina van funda.nl. Maar ook via de website van de gemeente waarin u zoekt, of op websites van projectontwikkelaars vindt u nieuwbouwwoningen. In de meeste gevallen kunt u ook een brochure downloaden met tekeningen en maatvoeringen van de woningen. Vaak worden er verkoopbijeenkomsten gehouden waar u maquettes van de nieuwe woningen kunt bekijken en meer informatie kunt krijgen over de verkoop. 

Wel of geen taxatierapport?

Bij de aankoop van een bestaande woning heeft u altijd een taxatierapport nodig om een hypotheek te kunnen krijgen. In het taxatierapport staat de waarde van de woning. U heeft een taxatierapport nodig, zodat een bank weet wat de woning waard is. Op basis van de waarde van de woning, wordt mede bepaald hoeveel hypotheek u kunt krijgen.

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning heeft u meestal geen taxatierapport nodig. In een aantal gevallen is een taxatie van een nieuwbouwwoning wel verplicht:

  • bij de koop van een bouwkavel
  • bij de koop van een sloopwoning
  • als u zelf een huis gaat bouwen (ook wel particulier opdrachtgeverschap genoemd, waarbij u zelf de volledige juridische zeggenschap heeft over, en de verantwoordelijkheid draagt voor:
    - het gebruik van de grond
    - het ontwerp
    - de bouw van de woning.
 

Opleverdatum bij bestaande bouw

Koopt u een bestaande woning, dan kunt u onderhandelen over de datum waarop u de sleutel krijgt. Deze datum bepaalt u samen met de verkoper.

Oplevering van een nieuwbouwwoning

Als uw nieuwbouwwoning nog niet klaar is als u deze heeft gekocht, krijgt u een schatting van de datum waarop u de sleutel krijgt. Dit is de opleveringsdatum. Tijdens de bouw wordt de schatting van deze datum steeds nauwkeuriger. U weet dus van tevoren niet precies op welke datum u de sleutel krijgt.

Garantie bij bestaande bouw

U krijgt in principe geen garantie op de woning. U kunt dit wel afspreken bij de koop en vast laten leggen in de koopovereenkomst. Is er iets met de woning aan de hand wat bekend is bij de verkoper? Dan is de verkoper verplicht u dit te vertellen. U moet, als koper, ook (laten) onderzoeken of er iets mis is met de woning, bijvoorbeeld door een bouwkundige keuring te laten doen. Als het huis nog niet zo oud is, kan de oorspronkelijke garantie van de nieuwbouwwoning nog gelden. Deze garantie moet de verkoper dan aan u overdragen.

Garantie bij nieuwbouw

De meeste nieuwbouwwoningen worden gebouwd met een afbouw- en kwaliteitsgarantie. U weet dan zeker dat het huis afgebouwd wordt tegen de kosten die u met de bouwer heeft afgesproken. Ook als de bouwer failliet gaat. En dat u garantie heeft op de kwaliteit van de woning.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.