Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheekrenteaftrek

Meer informatie over hypotheekrenteaftrek

Kort gezegd is hypotheekrenteaftrek voordeel voor mensen die hypotheekrente betalen. Hoeveel voordeel is afhankelijk van de belastingschijf waarin uw inkomen valt. Hoe meer inkomstenbelasting u betaalt, hoe hoger de hypotheekrenteaftrek. 

 

Hoe krijgt u aftrekbare rente terug?

De aftrekbare rente krijgt u gedeeltelijk terug van de Belastingdienst. U kunt het bedrag dat u terugkrijgt in één keer ontvangen na afloop van het belastingjaar. Als u een voorlopige teruggaaf aanvraagt, krijgt u elke maand een voorschot. Na afloop van het belastingjaar verrekent de Belastingdienst wat eventueel te veel of te weinig is voorgeschoten. Een voorlopige teruggaaf vraagt u aan via de Belastingdienst


 

Wanneer is rente niet aftrekbaar?

De hypotheekrente is niet aftrekbaar van alle andere Hypotheekvormen dan een annuïtaire en een lineaire Hypotheek. Gebruikt u een deel van uw hypotheek voor iets anders dan uw eigen woning, bijvoorbeeld een auto of de studie van uw kinderen? Dan is de rente over dat deel van de lening niet aftrekbaar van uw inkomen voor de belasting. Dit deel van de lening is voor de Belastingdienst namelijk een consumptieve schuld. Een 'consumptieve schuld' betekent dat u het geleende geld niet gebruikt voor uw woning. Meer informatie vindt u via Belastingdienst.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.