Naar de navigatie Naar de inhoud

Tips voor kopers

afbeelding_Open Huizen Dag - Tips voor kopers

 

Tips voor als u een huis wilt kopen

Wilt u een huis kopen? Dan is een goede voorbereiding belangrijk. We helpen u graag met een aantal nutigge tips.

 

Maak een wensenlijst

Door een wensenlijstje te maken, vormt u een beeld van uw droomhuis: wat verwacht u van het nieuwe huis en waar wilt u precies wonen? Hoeveel slaapkamers moet het huis bijvoorbeeld hebben en wilt u een grote tuin? En heel belangrijk: wat is uw budget?

Maak een selectie van woningen

Op basis van deze vragen kunt u op Funda.nl woningen selecteren die u aanspreken. Stippel een route uit die deze woningen met elkaar verbindt.

 

Maak foto's en aantekeningen

Maak tijdens de bezichtigingen foto's en aantekeningen van uw eerste indruk, de kenmerken en de plus- en minpunten. Zo kunt u de huizen achteraf makkelijk vergelijken.

 

Wie neem jij mee? (video)

Altijd goed om niet alleen naar een bezichtiging tegaan. Met z'n tweeën zie en hoor je meer dan alleen.

 

De eerste bezichtiging

Kijk kritisch naar een huis en probeer niet direct verliefd te worden. Neem een waterpas en knikker mee; handig als u twijfelt of het huis niet scheef is. Check ook de kruipruimte of kelder. Als het er muf ruikt, kan dat vocht of schimmel zijn.

Vraag naar verborgen gebreken

Vraag de verkoper naar de staat van de woning. Aandachtspunten zijn de riolering, de mogelijke aanwezigheid van asbest en de manier waarop de elektra en de fundering zijn aangelegd. De verkoper is verplicht om gebreken van de woning te noemen.

 

Vraag naar het energielabel

De verkoper van de woning moet u vertellen welk energielabel voor de woning is bepaald. Als u een woning koopt met een energielabel A of hoger, dan kunt u tot € 9.000,- extra lenen bovenop uw maximale hypotheekbedrag. Uw financieel adviseur kan op basis van uw persoonlijke situatie vertellen wat er in uw geval mogelijk is.

Geluidsoverlast?

Bepaal tijdens de bezichtiging of de woning niet te gehorig voor u is. Laat bijvoorbeeld uw partner boven rondlopen terwijl u beneden luistert. Loop ook eens rondom het huis. Misschien ligt de woning in de nabijheid van een drukke weg of spoorlijn. Bel ook eens bij buren aan en vraag of zij overlast ervaren.

 

Inbraakproof?

Controleer een woning ook op inbraakgevoeligheid. Zitten er goede sloten op de voor- en achterdeur(en)? Zijn er ramen waar een inbreker zo in zou kunnen klimmen? Is er een achterom die vrij toegankelijk is?

Plan een tweede bezichtiging

Leuk huis gezien? Plan dan een tweede bezichtiging, zodat u het huis nog een keer kunt bekijken. Neem dan iemand mee voor een frisse blik, zoals een aankoopmakelaar of een goede vriend. Een makelaar controleert vrijwel altijd de ramen, deuren en sloten, kozijnen, kranen en de meterkast. Zo bent u goed voorbereid op eventuele extra kosten.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.