Naar de navigatie Naar de inhoud

Recordaantal aflossingen in 2014

Recordaantal aflossingen

In 2014 € 2,7 miljard aan extra aflossingen

Klanten van ABN AMRO hebben in 2014 voor € 2,7 miljard extra afgelost op hun hypotheek. Dat is een groei van 18% ten opzichte van 2013 en van 56% ten opzichte van 2012. Nog niet eerder hebben klanten voor zo'n groot bedrag extra afgelost.

Extra aflossingen vooral in december

Vooral in december waren er veel extra aflossingen. Klanten losten namelijk ruim € 600 miljoen extra af. Traditioneel zijn de laatste weken van het jaar een periode waarin huizenbezitters veel meer (extra) aflossen op de hypotheek. Maar in 2014 was dat nog meer. Dit kwam onder meer door de verruimde schenkingsvrijstelling die tot 1 januari 2015 van kracht was.

  • In meer dan de helft van de gevallen is de extra aflossing € 10.000,- of lager. Maar fors hogere aflossingen komen ook voor.

  • Klanten met een 'onder water'-hypotheek lossen gemiddeld de helft minder af dan klanten die niet 'onder water' staan.

  • Vooral klanten tussen de 40 en 50 jaar losten extra af.

Wat betekent 'onder water' ook alweer?

Uw huis staat 'onder water' als u de hypotheek niet helemaal kunt terugbetalen wanneer u uw huis zou verkopen. Dit is bijvoorbeeld zo als uw huis een verkoopwaarde van € 300.000,- heeft, en uw hypotheek € 350.000,- bedraagt.

De mogelijkheden in 2015

Extra aflossen kan ook in 2015. U kunt altijd een bepaald deel boetevrij aflossen; hoeveel dat is, staat in de voorwaarden van uw hypotheek. Als u een hypotheek heeft die 'onder water' staat, kunt u boetevrij aflossen tot aan de WOZ-waarde. Lees alles wat u moet weten over extra aflossen.

Voor schenkingen geldt nog steeds een vrijstelling, al is die niet zo hoog als in 2014. Bekijk de schenkingsvrijstellingen voor 2015.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief