Naar de navigatie Naar de inhoud

Aflossen of bijstorten

Wat zijn de verschillen tussen extra aflossen en bijstorten?

Er bestaan verschillende hypotheekvormen. Bij de ene vorm bestaat de mogelijkheid om gedurende de looptijd extra af te lossen, terwijl andere vormen zoals bijvoorbeeld een spaarhypotheek u toestaat geld bij te storten. Maar wat is nu het verschil tussen aflossen en bijstorten? Op deze pagina leggen we u dat uit.

Extra Aflossen

Heeft u een lineaire of annuïteitenhypotheek? Dan betaalt u iedere maand een afgesproken bedrag terug aan de hypotheekverstrekker. Naast de periodieke aflossing, kunt u bij een lineaire of annuïteitenhypotheek een extra deel aflossen. Bij veel hypotheekverstrekkers mag u jaarlijks 10% van de oorspronkelijke hoofdsom vergoedingsvrij (dit werd eerder boetevrij genoemd) aflossen. Het precieze percentage is afhankelijk van de afspraken die u met de hypotheekverstrekker maakt als u de hypotheek afsluit.

Het voordeel van extra aflossen is dat het geleende bedrag afneemt en de maandlasten dalen. Soms is het ook mogelijk de looptijd van de hypotheek te verkorten. Bespreek dit met uw hypotheekadviseur. Het nadeel is dat u minder van uw inkomen mag aftrekken. U heeft dan dus minder belastingvoordeel.

Bijstorten

Bijstorten betekent dat u het geld niet direct terugbetaalt aan de hypotheekverstrekker, maar toevoegt aan de verzekering van uw spaarhypotheek of de rekening van uw bankspaarhypotheek. Door bij te storten bereikt u eerder het benodigde bedrag om uw hypotheek af te lossen. U spaart dit bedrag belastingvrij, aangezien u optimaal gebruik kunt maken van het belastingvrij opbouwen van kapitaal in box 1.
Houd er wel rekening mee dat de verschillende stortingen niet te veel in hoogte mogen variëren. Dit heeft te maken met de wettelijke brandbreedte van 1:10. Dit betekent dat uw hoogste storting niet meer dan 10 keer zo hoog zijn als het laagste bedrag. Oftewel, stort u een bedrag van € 1.000,-, dan mogen bedragen bij volgende stortingen niet hoger zijn dan € 10.000,-. Een adviseur legt u graag uit wat dit voor u betekent en wat de mogelijke gevolgen zijn.

Ook de rente is van invloed op de bandbreedte. Als de rente na renteherziening lager wordt, ontvangt u minder rente over het gespaarde bedrag. Daardoor spaart u niet voldoende om het doelkapitaal te behalen. Soms resulteert dit in een forse stijging van de maandelijkse inleg. Is er in die situatie een bedrag bijgestort, dan kan het zijn dat uw maandelijkse inleg buiten de bandbreedte 1:10 valt. Een uitzondering is de premiewijziging, als direct gevolg van een wijziging van de rente, na het aflopen van een rentevaste periode bij een Kapitaalverzekering of een Spaarrekening Eigen Woning. Voor vragen over hoeveel u kunt aflossen of bijstorten, kunt u terecht bij de hypotheekadviseur.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.