Naar de navigatie Naar de inhoud

Aflossen of bijstorten

Wat zijn de verschillen tussen aflossen en bijstorten?

Er bestaan verschillende hypotheekvormen. Bij de ene vorm lost u gedurende de looptijd extra af, terwijl een spaarhypotheek u toestaat geld bij te storten. Maar wat is nu het verschil tussen aflossen en bijstorten? In dit artikel leggen we u dat uit.

Aflossen

Heeft u een lineaire of annuïteitenhypotheek? Dan betaalt u iedere maand een afgesproken bedrag terug aan de hypotheekverstrekker. Naast de periodieke aflossing, kunt u bij een lineaire of annuïteitenhypotheek een extra deel aflossen. Bij veel hypotheekverstrekkers mag u jaarlijks 10% van de oorspronkelijke hoofdsom boetevrij aflossen. Het precieze percentage is afhankelijk van de afspraken die u met de hypotheekverstrekker maakt als u de hypotheek afsluit.

Het voordeel van extra aflossen is dat het geleende bedrag afneemt en de maandlasten dalen. Soms is het ook mogelijk de looptijd van de hypotheek te verkorten. Bespreek dit met uw hypotheekadviseur. Het nadeel is dat u minder van uw inkomen mag aftrekken. U heeft dan dus minder belastingvoordeel.

Bijstorten

Bijstorten betekent dat u het geld niet direct terugbetaalt aan de hypotheekverstrekker, maar vastzet op de spaarrekening van uw spaarhypotheek of bankspaarhypotheek. Door bij te storten bereikt u  het benodigde bedrag om uw hypotheek af te lossen. U spaart dit bedrag belastingvrij, aangezien u optimaal gebruik kunt maken van  het belastingvrij opbouwen van kapitaal in box 1.
Houd er wel rekening mee dat de verschillende stortingen niet te veel in hoogte mogen variëren. Dit heeft te maken met de wettelijke brandbreedte van 1:10. Dit betekent dat uw hoogste storting niet meer dan 10 keer zo hoog zijn als het laagste bedrag. Oftewel, stort u een bedrag van € 1.000,-, dan mogen bedragen bij volgende stortingen niet hoger zijn dan € 10.000,-.  Een adviseur legt u graag uit wat dit voor u betekent en wat de mogelijke gevolgen zijn.

Ook de rente is van invloed op de bandbreedte. Als de rente na renteherziening lager wordt, ontvangt u minder rente over het gespaarde bedrag. Daardoor spaart u niet voldoende om het doelkapitaal te behalen. Soms resulteert dit in een forse stijging van de maandelijkse inleg. Is er in die situatie al bijgestort, dan kan het zijn dat uw maandelijkse inleg buiten de bandbreedte 1:10 valt. Voor vragen over hoeveel u kunt aflossen of bijstorten, kunt u terecht bij de hypotheekadviseur.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief