Naar de navigatie Naar de inhoud

Documenten bij een hypotheekaanvraag

Welke documenten heeft u nodig en wanneer?

Bij het afsluiten van een hypotheek hebben we nogal wat documenten van u nodig. Welke documenten dat zijn, hangt af van de fase waarin u zit en uw persoonlijke situatie. We hebben dit per fase voor u op een rij gezet.

 

Drie fases van hypotheek afsluiten

Het hele proces van het afsluiten van een hypotheek, kunnen we indelen in drie stappen. Aan de hand van deze stappen staat welke documenten u moet aanleveren en op welk moment:

 1. Oriëntatie 
  U zoekt uit of u een hypotheek kunt krijgen. En hoeveel u maximaal kunt lenen.
 2. Hypotheekadvies 
  U heeft inmiddels het koopcontract getekend en bent toe aan het afsluiten van een hypotheek. Dus ook de fase waarin u op zoek bent naar de juiste hypotheekvorm die past bij uw persoonlijke situatie. En advies aan het inwinnen bent.
 3. Hypotheek afsluiten
  U heeft de juiste hypotheek gevonden en de offerte geaccepteerd, de hypotheekaanvraag is rond. Nu gaat u naar de notaris voor het tekenen van de akte en krijgt u de sleutel van uw nieuwe woning!

1. Oriëntatiefase: de benodigde documenten

Wilt u een hypotheek aanvragen? Dan is het belangrijk dat u hierbij de juiste documenten meestuurt over uw financiële situatie en woning. Hieronder ziet u welke documenten u naar ons moet opsturen, en waar u deze kunt opvragen. Houd er rekening mee, dat het een aantal werkdagen kan duren voordat u alles in huis heeft.

Alle dagen behalve zaterdag, zondag, 1 januari, Goede Vrijdag, 2e Paasdag, 1 mei, 25 en 26 december.

Identiteitsbewijs

Een geldig paspoort, geldige identiteitskaart of verblijfsvergunning (geen rijbewijs).

Gegevens over uw burgerlijke staat

 • U bent getrouwd: trouwboekje.
 • U woont samen: samenlevingscontract.
 • U bent gescheiden: echtscheidingsconvenant, uittreksel burgerlijke stand en echtscheidingsbeschikking.

Gegevens over uw inkomen

U bent in loondienst

 • Uw laatste salarisstrook (niet ouder dan 3 maanden).

 • Een werkgeversverklaring, ingevuld door uw werkgever (niet ouder dan 3 maanden). Het is belangrijk dat uw werkgever onze werkgeversverklaring invult. Een ander of ouder document kunnen we helaas niet accepteren.

U bent ondernemer of Directeur Groot Aandeelhouder (DGA)

 • De volledige jaarrekeningen van uw onderneming(en) van de afgelopen 3 jaar.

 • Uw belastingaangiftes Inkomstenbelasting van de afgelopen 3 jaar.

 • Uw aanslagbiljetten Inkomstenbelasting van de afgelopen 3 jaar.

 • Bent u DGA? Dan ook uw laatste salarisstrook en jaaropgave.

U bent uitzendkracht of u heeft een contract voor bepaalde tijd

 • Uw laatste salarisstrook.

 • De jaaropgave(n) van uw werkgever(s) en/of uitkeringen van de afgelopen 3 jaar.

 • Een werkgeversverklaring, ingevuld door uw werkgever (niet ouder dan 3 maanden). Het is belangrijk dat uw werkgever onze werkgeversverklaring invult. Een ander of ouder document kunnen we helaas niet accepteren.

 • Een intentieverklaring van uw werkgever. In deze verklaring geeft uw werkgever aan, dat hij van plan is u een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden als uw huidige contract is afgelopen.

U ontvangt AOW, (pre)pensioen, VUT of een uitkering

 • De beschikking van het UWV met het uitkeringsbesluit van bijvoorbeeld uw WW- of WIA-uitkering.

 • Gegevens over uw inkomsten uit AOW, VUT, (pre)pensioen. U vindt deze gegevens op uw Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Dit overzicht ontvangt u ieder jaar van uw pensioenuitvoerder. 

U ontvangt partneralimentatie

 • Gegevens over uw inkomsten uit partneralimentatie. Neem hiervoor het echtscheidingsconvenant mee, waarop de bedragen van de alimentatie staan vermeld. Kinderalimentatie telt niet mee voor de berekening van uw hypotheek.

2. Hypotheekadvies: wat heeft u nodig?

In deze fase heeft u uw nieuwe woning gevonden en bent u er aan toe om een keuze te maken welke hypotheekvorm bij u past. In deze hypotheekadviesfase hebben we naast de documenten in de oriëntatiefase nog wat specifieker informatie van u nodig.

Gegevens over financiële verplichtingen

Leningen

 • Het laatste afschrift van uw persoonlijke lening of doorlopend krediet.

 • Heeft u een lening terugbetaald? Dan ook:
  - Het aflossingsbewijs.
  - Het meest recente afschrift van de lening waarop uw kredietlimiet staat vermeld.
  - Het contract van de lening.

Levensverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering

 • Polis van iedere levensverzekering die u heeft.

 • Polis van iedere arbeidsongeschiktheidsverzekering die u heeft.

Partneralimentatie

 • Gegevens de partneralimentatie die u moet betalen. Neem hiervoor het echtscheidingsconvenant mee, waarop de bedragen van de alimentatie staan vermeld. Kinderalimentatie telt niet mee voor de berekening van uw hypotheek.

Kredietlimiet is hetzelfde als limiet. Dit is het maximale bedrag dat u mag rood staan of het bedrag dat u mag opnemen bij een doorlopend krediet.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering voor werknemers of zelfstandige ondernemers en biedt u financiële zekerheid bij ziekte of invaliditeit.
Een lening waarbij u altijd extra geld kunt opnemen. Zodra u geld opneemt, begint u met terugbetalen. Het terugbetaalde geld kunt u later weer opnemen.

Gegevens over uw nieuwe woning

Gaat u verbouwen?

3. Hypotheek afsluiten: de definitieve documenten

U heeft een keuze gemaakt. Gefeliciteerd! De hypotheekofferte is goedgekeurd en ondertekend. Alle verzamelde documenten moeten nu compleet zijn. Nu is de notaris aan de beurt om de hypotheek te passeren en in te schrijven in het kadaster. De notaris heeft onderstaande documenten van u nodig.

Identiteitsbewijs

 • Een geldig paspoort, geldige identiteitskaart of verblijfsvergunning (geen rijbewijs).

Koopovereenkomst

 • Een getekend exemplaar van de koopakte.

Echtscheidings-
convenant

 • In een echtscheidingsconvenant worden de gevolgen van de echtscheiding vastgelegd, bijvoorbeeld alimentatie en schulden. Alleen wanneer je partneralimentatie moet betalen, is het echtscheidingsconvenant van belang voor de hypotheekverstrekker. Deze alimentatie is namelijk van invloed op het maximaal te lenen bedrag. Alimentatie aan kinderen is dat niet.

Dienstverleningsdocument en Algemene voorwaarden

Wilt u weten  wat ABN AMRO precies voor u doet? En welke producten, diensten en services u van ons kunt verwachten? Antwoord op deze en andere vragen staan in onze Algemene voorwaarden en ons Dienstverleningsdocument. Zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.