Naar de navigatie Naar de inhoud

Mijn bouwdepot

Hoe werkt uw bouwdepot?

Als u een bouwdepot heeft bij uw hypotheek, betaalt u daaruit uw rekeningen voor uw verbouwing, nieuwbouwwoning of voor het aanbrengen van energiebesparende voorzieningen aan uw woning. In Internet Bankieren kunt u via ‘Mijn hypotheek’ uw bouwdepot direct inzien en een declaratie indienen. Heeft u nog geen bouwdepot, maar denkt u er over om een nieuwbouwwoning te kopen, uw huidige woning te verbouwen of energiebesparende voorzieningen aan te brengen? Lees dan de algemene informatie over een bouwdepot.

Heeft u nog geen toegang tot Internet Bankieren? Vraag Internet Bankieren dan eerst eenvoudig online aan.

Declaraties uit mijn bouwdepot

Lees meer over welke kosten u kunt betalen uit uw bouwdepot, hoe u declaraties indient en hoe u het saldo in uw bouwdepot kunt bekijken.

Hoe declareer ik uit mijn bouwdepot?

U kunt uw rekeningen online declareren via 'Mijn Hypotheek' in Internet Bankieren. Wilt u uw rekeningen per post aan ons toesturen? Stuur dan het declaratieformulier op.

Welke rekeningen betaal ik uit mijn bouwdepot?

U betaalt uit uw bouwdepot de rekeningen voor de verbouwing van uw woning, voor het aanbrengen van energiebesparende voorzieningen aan uw woning of voor uw nieuwbouwwoning. Via een verbouwingsplan heeft u hierover afspraken gemaakt. Bij nieuwbouw maakt u afspraken over het betalen van de termijnen en/of de meerwerklijst. Wijzigen de bedragen? Laat dit ons dan weten. 

Aan wie betalen wij uit?

 • Bouwdepot voor een verbouwing of energiebesparende voorzieningen 
  Wij betalen de declaraties uit aan uzelf. U betaalt vervolgens de aannemer of de leverancier.

 • Bouwdepot voor nieuwbouw 
  Wij betalen de termijnbedragen en de rekeningen van het meerwerk rechtstreeks aan de aannemer. U hoeft deze dus niet zelf te betalen. Rekeningen van andere leveranciers betaalt u zelf aan hen. In beide gevallen declareert u de factuur eerst zelf.

Wanneer betaalt ABN AMRO een rekening uit?

Als uw declaratie goed is ontvangen, duurt het maximaal 2 werkdagen voordat uw declaratie is verwerkt. Na goedkeuring wordt het bedrag aan u overgemaakt. U kunt de status van uw declaraties volgen in de 'Mijn Hypotheek' omgeving.

Waar vind ik het saldo?

U vindt het saldo van uw bouwdepot in Mijn Hypotheek in Internet Bankieren. In het overzicht staan alle gegevens van uw bouwdepot:

Meer over uw bouwdepot

Hoelang loopt uw bouwdepot en kunt u deze ook verlengen? En wat gebeurt er als er na die tijd nog geld over is in uw bouwdepot?

Looptijd bouwdepot

Een bouwdepot sluit u af voor 1,5 jaar. Drie maanden voor de einddatum van uw bouwdepot, ontvangt u een brief dat uw bouwdepot afloopt. U kunt dan het formulier 'verlengen/beëindigen bouwdepot' (pdf, 42kB) invullen om uw bouwdepot met een half jaar te verlengen. Stuur het verzoek naar:

ABN AMRO Bank N.V.
Postbus 547
3800 AM Amersfoort

Stopzetten van uw bouwdepot

Als uw bouwdepot leeg is of als de looptijd voorbij is, wordt uw bouwdepot automatisch beëindigd. Wilt u uw bouwdepot tussentijds stopzetten? Download het formulier 'verlengen/beëindigen bouwdepot' (pdf, 42kB) en vink aan dat de verbouwing klaar is.

Verlengen van uw bouwdepot

U kunt uw bouwdepot één keer verlengen met 6 maanden. U ontvangt na verlenging geen rente meer over uw bouwdepot. Download het formulier 'verlengen/beëindigen bouwdepot' en zet een vinkje bij 'Mijn bouwdepot verlengen'.

Bouwdepot en hypotheekrenteaftrek

Het eerste 1,5 jaar ontvangt u rente over het bedrag in uw bouwdepot, maar u betaalt ook rente over dit deel van uw hypotheek. Hoe werkt dan de hypotheekrenteaftrek over uw bouwdepot? En wat is renteverlies tijdens de bouw?

Rentevergoeding bouwdepot

Over uw bouwdepot ontvangt u gedurende 1,5 jaar rente. Heeft u langer dan 1,5 jaar een bouwdepot? Na 1,5 jaar ontvangt u geen rente meer over het bedrag dat in uw bouwdepot staat.

Renteverlies tijdens de bouw

U ontvangt rente over het bedrag dat in uw bouwdepot zit. Het bedrag wordt steeds lager, omdat u rekeningen uit uw bouwdepot betaalt. Omdat het bedrag lager wordt, krijgt u dus minder rente. Dit heet renteverlies tijdens de bouw.

Meest gestelde vragen over mijn bouwdepot

 • Hoe is mijn eerste termijnbedrag opgebouwd?

  Vanaf de dag dat u uw hypotheek beschikbaar is, brengen wij rente in rekening. Wij hebben dan nog even tijd nodig om uw hypotheek goed in onze administratie op te nemen. Daarom vindt de eerste incasso vaak nog niet op de eerste werkdag van de volgende maand plaats. Stel uw hypotheek passeert op 18 juli. De verschuldigde rente incasseren we dan voor het eerst op 1 september. U moet dan rente, en eventueel aflossing, betalen over de periode van 18 juli tot 1 september. Daarom is de 1e maandtermijn dus vaak wat hoger. De rentevergoeding over het geld in het bouwdepot wordt voor het eerst bij de 2e termijn verrekend. In dit voorbeeld dus op 1 oktober. Over het geld in depot ontvangt u rente vanaf het moment dat uw hypotheek beschikbaar is.

 • Wat als mijn laatste declaratie hoger is dan het restant/saldo van mijn bouwdepot?

  Het resterende saldo wordt uitbetaald. U ontvangt een brief met daarin de som van het restant en het uitbetaalde bedrag. Het overgebleven bedrag van de factuur, betaalt u zelf.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.