Naar de navigatie Naar de inhoud

Mijn bouwdepot beheren

Wat moet ik allemaal weten over mijn bouwdepot?

Heeft u een bouwdepot voor uw verbouwing of de bouw van uw nieuwe woning? Op deze pagina leest u hoe u declaraties kunt indienen, hoe het zit met de hypotheekrente-aftrek uit uw bouwdepot en hoe u het saldo van uw bouwdepot checkt.
Heeft u nog geen bouwdepot, maar denkt u er over om een nieuwbouwwoning te kopen of uw huidige woning te verbouwen? Lees dan de algemene informatie over een bouwdepot.

Betalingen uit mijn bouwdepot

Als u een bouwdepot heeft bij uw hypotheeklening, betaalt u daaruit uw declaraties voor uw nieuwbouwwoning of verbouwing. Maar hoe werkt dat? Lees meer over welke kosten u kunt betalen uit uw bouwdepot, het minimum bedrag, hoe u declaraties indient en hoe u het saldo in uw bouwdepot kunt bekijken.

Welke kosten betaal ik uit mijn bouwdepot?

U betaalt uit uw bouwdepot de kosten die u met ons heeft afgestemd voor de verbouwing van uw woning of voor nieuwbouw. Bij een verbouwing maakt u hiervoor een verbouwingsplan. Bij nieuwbouw zijn er afspraken over het betalen van de termijnen en/of de meerwerklijst.
Wijzigen de bedragen? Dan moet u dit aan ons laten weten. Neem daarvoor contact op met uw adviseur of laat u terugbellen.

Declareren uit mijn bouwdepot

Maakt u kosten bij de verbouwing of bouw? Dan stuurt u de rekeningen naar ons toe via een declaratieformulier. U vult het juiste formulier in en stuurt het op naar het adres dat op het formulier staat.
Let op: u moet per keer minimaal € 450,- declareren. Kleinere bedragen spaart u dus even op.

Wij betalen de kosten daarna direct uit aan bijvoorbeeld de aannemer. Als u zelf rekeningen voor uw verbouwing voorschiet, declareert u deze kosten bij ons. Vervolgens krijgt u het bedrag uit uw bouwdepot op uw betaalrekening overgemaakt.

Aan wie betaalt ABN AMRO declaraties uit?

 • Bouwdepot voor een verbouwing
  ABN AMRO betaalt de declaraties uit aan u. U betaalt zelf de aannemer of de leverancier.

 • Bouwdepot voor nieuwbouw 
  ABN AMRO betaalt de termijnbedragen en de rekeningen van het meerwerk rechtstreeks aan de aannemer. U hoeft deze dus niet zelf te betalen. Rekeningen van andere leveranciers betaalt u zelf aan deze leveranciers. Deze bedragen kunt u declareren uit het bouwdepot.

Hoe check ik het saldo van mijn bouwdepot?

U kunt uw hypotheekgegevens bekijken via Internet Bankieren.  Log in en klik in het overzicht op het rekeningnummer van uw hypotheek. U ziet in het overzicht 'Mijn Hypotheek' dan ook alle gegevens van uw bouwdepot:

 • het bouwdepotnummer

 • het oorspronkelijk bouwdepotbedrag

 • het resterende bouwdepotbedrag

 • de einddatum van het bouwdepot

 • de rentevergoeding van het bouwdepot.

Bouwdepot en hypotheekrenteaftrek

Het eerste 1,5 jaar ontvangt u rente over het bedrag in uw bouwdepot, maar u betaalt ook rente over dit deel van uw hypotheeklening. Hoe werkt dan de hypotheekrenteaftrek over uw bouwdepot? En wat is renteverlies tijdens de bouw?

Hypotheekrenteaftrek bouwdepot

Over uw bouwdepot ontvangt u gedurende 1,5 jaar rente. Dit rentepercentage is even hoog als het rentepercentage dat u moet betalen over dit deel van de hypotheeklening.
Het verschil tussen de rente die u betaalt en de rente die u ontvangt, mag u aftrekken van uw inkomsten voor belasting; de hypotheekrenteaftrek.
Heeft u langer dan 1,5 jaar een bouwdepot? Na 1,5 jaar ontvangt u geen rente meer over het bedrag dat in uw bouwdepot staat. U profiteert dan ook niet meer van hypotheekrenteaftrek over uw bouwdepot.

Rekenvoorbeeld hypotheekrenteaftrek

Stel dat u 6% rente betaalt voor uw hypotheeklening en u ontvangt 5% rente over uw bouwdepot. U heeft dan recht op 1% hypotheekrenteaftrek. Voor het overige deel van uw hypotheek geldt natuurlijk wel de volledige hypotheekrenteaftrek.

Renteverlies tijdens de bouw

U ontvangt rente over het bedrag dat in uw bouwdepot zit. Het bedrag wordt steeds lager, omdat u rekeningen uit uw bouwdepot betaalt. Omdat het bedrag lager wordt, krijgt u dus minder rente. Dit heet renteverlies tijdens de bouw.

De looptijd van mijn bouwdepot

Hoe lang mag ik eigenlijk een bouwdepot hebben en kan ik deze ook verlengen? En wat gebeurt er als er na die tijd nog geld over is in mijn bouwdepot?

Looptijd bouwdepot

In eerste instantie krijgt u een bouwdepot voor 1,5 jaar. Na ongeveer 1 jaar en 3 maanden, krijgt u bericht dat uw bouwdepot binnenkort afloopt. U kunt het dan nog met een half jaar verlengen. Als u dat wilt, stuurt u ons een schriftelijk verzoek tot verlenging. Het maximum is dus 2 jaar.

Heeft u langer dan 1,5 jaar een bouwdepot? Na 1,5 jaar ontvangt u geen rente meer over het bedrag dat in uw bouwdepot staat. U profiteert dan ook niet meer van hypotheekrenteaftrek over uw bouwdepot.

Geld over in uw bouwdepot?

Is de looptijd van uw bouwdepot voorbij? Dan hangt het er vanaf of u een hypotheek heeft met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), wat er met het overgebleven bedrag gebeurt.

Heeft u een hypotheek met  NHG?
Dan verlagen wij uw lening met het bedrag dat nog over is in het bouwdepot. Dit bedrag telt niet mee voor het bedrag dat u ieder jaar vergoedingsvrij (dit werd eerder boetevrij genoemd) mag terugbetalen.

Heeft u een hypotheek zonder NHG?
Staat er minder dan € 7.500,- in uw bouwdepot? Dan maken wij dit bedrag over op uw betaalrekening.
Is het bedrag hoger dan € 7.500,-? Dan verlagen wij uw lening met dit bedrag. Dit bedrag telt niet mee voor het bedrag dat u ieder jaar vergoedingsvrij mag terugbetalen.

Heeft u een vraag over uw bouwdepot?

Heeft u een bouwdepot bij ABN AMRO en heeft u daar een vraag over? Laat u dan terugbellen door een adviseur.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.