Naar de navigatie Naar de inhoud

Vereniging van Eigenaren

-

Appartement of flat kopen?

Als u een appartement of flat koopt, dan koopt u een deel van een gebouw. U wordt dan eigenaar van het appartement. Alle eigenaren van één appartementsgebouw zijn samen verantwoordelijk voor het onderhoud van het hele gebouw. Dat wordt geregeld door een Vereniging van Eigenaren (VvE), waar u automatisch lid van wordt. Voor dat onderhoud betaalt u maandelijks servicekosten, die per VvE enorm kunnen verschillen. Houdt rekening met deze extra maandelijkse kosten als u wilt gaan bieden op een appartement. Lees wat er nog meer komt kijken bij een VvE.

 

Servicekosten

Als eigenaar van een appartement betaalt u servicekosten aan de VvE, ook wel 'ledenbijdragen' of 'voorschotbijdragen' genoemd. Van dit geld worden de gemeenschappelijke kosten betaald zoals:

  • verzekeringen

  • schoonmaak van de gemeenschappelijke ruimtes zoals het trappenhuis en de lift

  • groot onderhoud.

De hoogte van de servicekosten is afhankelijk van de staat van onderhoud van het gebouw, het aantal voorzieningen en de ouderdom van het gebouw. 

Bieden? Let op de bijkomende kosten

Het appartement van uw dromen gevonden en u wilt een bod uitbrengen? Houd u dan rekening met de bijkomende kosten. Behalve eenmalige kosten voor een nieuwe keuken of een andere verbouwing, is het goed om te weten hoeveel de maandelijkse servicekosten bedragen. Deze verschillen per VvE van een paar tientjes tot wel € 250,- per maand. Zo kunt u rekening houden met deze vaste kosten bij het berekenen van uw maximale hypotheek.

 

Lees de splitsingsakte

In een splitsingsakte of splitsingsreglement staat omschreven hoe de afzonderlijke appartementsrechten zijn ingedeeld. Ook staat hierin wat de regels voor de VvE-vergadering zijn en hoeveel u betaalt aan servicekosten. De splitsingsakte kunt u bekijken bij de verkoper of bij het kadaster. Als u het appartement eenmaal heeft gekocht is de splitsingsakte onderdeel van de leveringsakte. De leveringsakte is de akte die de notaris maakt, waarin de koop wordt beschreven.

Is er een collectieve opstalverzekering?

Een collectieve opstalverzekering is verplicht. Maar is altijd goed om te checken of die verzekering afgesloten is. Zonder collectieve verzekering kunt u aansprakelijk worden gesteld voor de herstelkosten van schade omdat andere eigenaren onderverzekerd of helemaal niet verzekerd zijn.
Wilt u het appartement verhuren? Daarvoor is toestemming van de VvE nodig. Vaak staat in het reglement dat verhuur niet is toegestaan, omdat de opstalverzekering dan niet meer geldig is. Goed om van tevoren te weten.

 

Heeft de VvE genoeg geld?

Controleer voordat u een appartement koopt of de VvE voldoende geld heeft. Vraag naar de jaarcijfers en vraag hoe de VvE georganiseerd is. Zo voorkomt u dat u schulden overneemt of te maken krijgt met een VvE die failliet is en geen onderhoud meer kan doen aan het gebouw. Raadpleeg voor de zekerheid ook het reservefonds van de VvE. U leest hier ook meer over op eigenhuis.nl, de internetsite van de Vereniging Eigen Huis.

Het bestuur en de beheerder

Een bestuur van een VvE heeft veel taken. Ze stelt bijvoorbeeld een jaarverslag op, int de bijdragen van leden en laat het pand onderhouden. Maar hoe doet het bestuur dat?Veel VvE's kiezen ervoor om een professionele beheerder in te huren die administratieve en/of technische werkzaamheden verricht. Het is belangrijk dat de VvE deze beheerder goed aanstuurt en controleert. Hiervan krijgt u een beeld door de jaarrekening en de notulen van de vergaderingen te bekijken.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.