Naar de navigatie Naar de inhoud

Onderzoeksplicht

Man onderhandelt met jongere man over huis

Op huizenjacht: keep calm and check

Een halve ton boven de vraagprijs bieden en dan nog achter het net vissen. Je huis op Facebook posten en het binnen één dag verkopen. Taferelen op de huizenmarkt die jarenlang ondenkbaar waren, zijn op dit moment in de randsteden weer aan de orde van de dag. Janneke Beijer, productmarketeer hypotheken bij ABN ARMO, ziet dat dit aanzienlijke risico’s met zich meebrengt.

Wil je kans maken een huis te kopen? Dan is in bepaalde gebieden in Nederland snelheid geboden. Kopers zijn daardoor geneigd zonder voorbehoud van financiering een bod uit te brengen of laten het voorbehoud van bouwkundige keuring schieten. “Dat zijn risicovolle beslissingen”, vindt Beijer.

Kopers hebben onderzoeksplicht

'Snel handelen om andere kapers te vlug af te zijn, kan je bij het kopen van een huis duur komen te staan', verteld Beijer. 'Als koper heb je namelijk een onderzoeksplicht. Gebreken die je bij de bezichtiging kan ontdekken, mogen later niet meer als verborgen gebreken bij de verkoper worden aangemeld en komen dus op jouw bordje terecht. Daarom is het verstandig om altijd een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Neem daarnaast in het koopcontract op dat je recht hebt op ontbinding wanneer de uitkomst van die keuring je niet bevalt. Zo kom je als koper nooit voor onaangename verrassingen te staan'.

Een koopcontract is bindend

Beijer waarschuwt ook voor het doen van een aankoop van een woning zonder ontbindende voorwaarden: 'Wanneer je eenmaal een koopcontract hebt ondertekend, heb je drie dagen bedenktijd. Daarna is de koop definitief. Krijg je de financiering toch niet rond? Dan ben je de verkopende partij vaak een boete verschuldigd. Toch behoorlijk zonde.'

Spijt

Naast financiële risico’s zijn er ook emotionele risico’s, zo stelt Beijer. 'Een huis kopen is een grote stap en niet iets waarbij je over één nacht ijs gaat. Voordat je toehapt, is het ook belangrijk om de buurt te bekijken en om goed na te denken of het huis aan al je woonwensen voldoet. Het is erg vervelend als je straks boven de vraagprijs een huis hebt gekocht, en er dan toch niet gelukkig bent.'

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief