Naar de navigatie Naar de inhoud

Snel bieden op uw droomhuis

Een huis gevonden? Zo onderhandelt u snel en zorgvuldig

Het zal u maar gebeuren. Heeft u een droomhuis gevonden, is het verkocht voordat u er serieus mee bezig bent geweest. In sommige regio's gebeurt dat weer. Bijvoorbeeld in Amsterdam, Utrecht en Haarlem. Wilt u het huis niet mislopen, dan moet u snel handelen. Waar moet u aan denken?

Bereken hoeveel u kunt lenen

Twee mannen onderhandelen over de prijs van een woning

Voordat u de gesprekken met de verkopende partij ingaat, moet u goed weten hoeveel u maximaal voor de woning wilt en kunt betalen. Bereken daarvoor eerst wat u maximaal kunt lenen. Nadat u heeft berekend hoeveel u kunt lenen, wordt automatisch een rapport opgemaakt. Download dit rapport. Zo heeft u een houvast voor hoeveel u kunt bieden.
Koopt u een appartement? Houd u dan ook rekening met de bijkomende servicekosten die u per maand moet betalen aan de Vereniging van Eigenaren (VvE).
Maak daarna een afspraak voor een oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur. Hij of zij kan dan meedenken over de financiering en hoeveel u maximaal kunt bieden. Ook vertelt de adviseur u welke documenten u moet verzamelen voor de hypotheekaanvraag.

Bepaal hoeveel u zelf kunt betalen

Het maximale bedrag dat u kunt lenen voor uw huis wordt ieder jaar minder. Dit jaar mag u 101% van de marktwaarde lenen. Vanaf 2018 mag u alleen de marktwaarde lenen. Dat betekent dat u zelf steeds meer geld moet inbrengen. U kunt hiervoor het geld op uw spaarrekening gebruiken.

Bied schriftelijk

Weet u hoeveel u kunt lenen? Dan is het tijd om te gaan bieden. U kunt het bod samen met uw adviseur bepalen, maar u kunt het ook alleen doen. Wat u ook gaat bieden, doe het altijd schriftelijk. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan.

Koop een huis 'onder voorbehoud'

Als u snel moet beslissen, is het belangrijk dat u in het bod meeneemt wanneer de koop toch niet doorgaat, de zogenaamde voorbehouden. Denk aan de volgende voorbehouden:

 • Voorbehoud van financiering
  In dit voorbehoud staat dat de koop niet doorgaat als u de hypotheek voor een bepaalde datum niet rond krijgt. De hoogte van dat hypotheek moet u nadrukkelijk noemen in dit voorbehoud.
  Let op: als u het voorbehoud van financiering niet heeft meegenomen en u kunt het huis toch niet betalen, moet u soms wel 10% van de koopsom betalen.

 • Voorbehoud bouwtechnische keuring
  Het is altijd goed om de woning bouwtechnisch te laten keuren. Van tevoren moet u met de verkoper afspreken op welke zaken gelet gaat worden. Als uit deze keuring blijkt dat deze zaken niet in orde zijn, kunt u van de koop afzien of over de vraagprijs onderhandelen. Een bouwtechnische keuring kunt u laten uitvoeren door onafhankelijk bureau Woningschouw B.V.
 • Voorbehoud gebreken
  Als een huis gebreken heeft, hoeft dat geen probleem te zijn. Sommige gebreken kunt u zelf goed oplossen. Maar als er veel gebreken zijn, kan dat aardig duur worden. U kunt daarom het voorbehoud maken dat u van het huis afziet als de herstelkosten boven een bepaald bedrag uitkomen.  

 • Voorbehoud oplevering
  Met de verkoper spreekt u een datum af wanneer u in het huis kan: de opleverdatum. U kunt deze datum in het koopcontract opnemen. Haalt de verkoper deze datum niet, dan gaat de koop niet door.

Beschrijf deze voorbehouden zo duidelijk mogelijk in het koopcontract. Als u geen voorbehouden heeft gemaakt, kunt u nog onder de koop uitkomen tijdens de 3 dagen bedenktijd die u heeft nadat het bod is geaccepteerd. Na deze 3 dagen tekent u het koopcontract. Daarna kunt u geen voorbehoud meer op laten nemen.

Denk goed na over tegenbod

Nadat u het bod heeft gedaan en de verkoper wil met u verder, dan komt de verkoper met een verkoopvoorstel. Als er in de gemeente gewerkt wordt met het zogenaamde Amsterdamse biedsysteem, kunt u een tegenbod doen. Denk hier van tevoren al goed over na. Laat u niet verleiden tot meer te bieden dan u eigenlijk wilt.
Wordt er in uw gemeente gewerkt volgens het Haarlemse biedsysteem, dan kunt u geen tegenbod doen. Als u als eerste heeft geboden en andere geïnteresseerden meer hebben geboden, ontvangt u een uiterst verkoopvoorstel. U kunt kiezen tussen accepteren of niet accepteren.
En dan zijn er nog gemeenten die werken met 'verkoop volgens inschrijving'. Hierin vraagt de verkoper aan u en andere geïnteresseerden om voor een bepaalde datum te bieden. Op de datum zelf kiest de verkoper voor het meest interessante bod.

Sluit een hypotheek af

Is de onderhandeling succesvol afgerond? Ga dan in gesprek met uw hypotheekadviseur over een hypotheek. Als u alle documenten al verzameld heeft, kunt u samen snel aan de slag. Bent u het niet eens geworden met de verkoper? Ook dan is het goed om te gaan praten met uw hypotheekadviseur. Misschien heeft u dan de volgende keer meer succes.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.