Naar de navigatie Naar de inhoud

Bieden op uw droomhuis

Een huis gevonden? Zo onderhandelt u zorgvuldig

Het zal u maar gebeuren. Heeft u een droomhuis gevonden, is het verkocht voordat u er serieus mee bezig bent geweest. In sommige regio's gebeurt dat weer. Bijvoorbeeld in Amsterdam, Utrecht en Haarlem. Wilt u het huis niet mislopen, dan is het belangrijk dat u goed voorbereid bent. Waar moet u aan denken?

Bereken hoeveel u kunt lenen

Twee mannen onderhandelen over de prijs van een woning

Voordat u de gesprekken met de verkopende partij ingaat, moet u goed weten hoeveel u maximaal voor de woning wilt en kunt betalen. Bereken daarvoor eerst wat u maximaal kunt lenen op basis van uw inkomen. Nadat u heeft berekend hoeveel u kunt lenen, wordt er automatisch een rapport opgemaakt. Download dit rapport. Zo weet u ongeveer hoeveel u kunt lenen en heeft u een houvast hoeveel u kunt bieden. Het rapport biedt geen garantie. Hoeveel u kunt lenen is bijvoorbeeld ook afhankelijk van de waarde van de woning. Koopt u een appartement? Houd u dan ook rekening met de bijkomende servicekosten die u per maand moet betalen aan de Vereniging van Eigenaren (VvE). Maak daarna een afspraak voor een oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur. Hij of zij kan dan meedenken over de financiering en hoeveel u maximaal kunt bieden. Ook vertelt de adviseur u welke documenten u moet verzamelen voor de hypotheekaanvraag.

Bepaal hoeveel u zelf kunt betalen

Het maximale bedrag dat u kunt lenen voor uw huis wordt ieder jaar minder. Dit jaar mag u 100% van de marktwaarde lenen. Dat betekent dat u zelf waarschijnlijk meer geld moet inbrengen. U kunt hiervoor het geld op uw spaarrekening gebruiken. Wilt u energiebesparende voorzieningen aanbrengen aan uw woning? Dan kunt u daarvoor tot maximaal 106% van de marktwaarde lenen.

Bied schriftelijk

Weet u hoeveel u kunt lenen? Dan is het tijd om te gaan bieden. U kunt het bod samen met uw makelaar bepalen, maar u kunt het ook alleen doen. Wat u ook gaat bieden, doe het altijd schriftelijk. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan.

Koop een huis 'onder voorbehoud'

Het is belangrijk dat u in het bod meeneemt wanneer de koop toch niet doorgaat, de zogenaamde voorbehouden. Denk aan de volgende voorbehouden:
 • Voorbehoud van financiering
  In dit voorbehoud staat dat de koop niet doorgaat als u de hypotheek voor een bepaalde datum niet rond krijgt. De hoogte van de hypotheek moet u nadrukkelijk noemen in dit voorbehoud.
  Let op: als u het voorbehoud van financiering niet heeft meegenomen en u kunt het huis toch niet betalen, moet u soms wel 10% van de koopsom betalen.

 • Voorbehoud bouwtechnische keuring
  Het is altijd goed om de woning bouwtechnisch te laten keuren. Van tevoren moet u met de verkoper afspreken op welke zaken gelet gaat worden. Als uit deze keuring blijkt dat deze zaken niet in orde zijn, kunt u van de koop afzien of over de vraagprijs onderhandelen. Een bouwtechnische keuring kunt u laten uitvoeren door onafhankelijk bureau Woningschouw B.V.
 • Voorbehoud gebreken
  Als een huis gebreken heeft, hoeft dat geen probleem te zijn. Sommige gebreken kunt u zelf goed oplossen. Maar als er veel gebreken zijn, kunnen de kosten hoog oplopen. U kunt daarom het voorbehoud opnemen dat u van het huis afziet als de herstelkosten boven een bepaald bedrag uitkomen. Deze kosten kunnen blijken uit een bouwkundig rapport.  

 • Voorbehoud oplevering
  Met de verkoper spreekt u af op welke datum de overdracht van de woning plaatsvindt. U kunt deze datum in het koopcontract opnemen. Haalt de verkoper deze datum niet, dan gaat de koop niet door.

Beschrijf deze voorbehouden zo duidelijk mogelijk in het koopcontract. Als u geen voorbehouden heeft gemaakt, kunt u nog onder de koop uitkomen tijdens de 3 dagen bedenktijd die u heeft nadat u de koopovereenkomst heeft ontvangen.

Denk goed na over een tegenbod

Nadat u het bod heeft gedaan en de verkoper wil met u verder, dan komt de verkoper met een verkoopvoorstel. Als de verkopende partij werkt volgens het zogenaamde Amsterdamse biedsysteem, kunt u een tegenbod doen. Denk hier van tevoren al goed over na. Laat u er niet toe verleiden meer te bieden dan u eigenlijk wilt.
Indien de verkopende partij het Haarlemse biedsysteem hanteert, dan kunt u geen tegenbod doen. Als u als eerste heeft geboden en andere geïnteresseerden meer hebben geboden, ontvangt u een uiterst verkoopvoorstel. U heeft zelf de keuze dit voorstel te accepteren of niet.
En dan zijn er nog verkopers die werken met 'verkoop volgens inschrijving'. Hierin vraagt de verkoper aan u en andere geïnteresseerden om voor een bepaalde datum te bieden. Op de datum zelf kiest de verkoper voor het meest interessante bod.

Sluit een hypotheek af

Is de onderhandeling succesvol afgerond? Ga dan in gesprek met uw hypotheekadviseur over een hypotheek. Als u alle documenten verzameld heeft, kunt u samen aan de slag.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.