Naar de navigatie Naar de inhoud

Belastingtips Wonen

Belastingaangifte en eigen huis

U leent geld voor uw eigen woning

Kosten die in verband staan met het opnemen, verlengen of aflossen van een lening voor uw woning, zijn aftrekbaar van het inkomen in box 1. Denk aan bijvoorbeeld advies- en afsluitkosten, notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte, taxatiekosten en kosten van de aanvraag van een Nationale Hypotheek Garantie. Deze kosten zijn aftrekbaar in het jaar waarin ze worden betaald.

Met de doorlopende reisverzekering genieten van vakantie

Aftrekbare boeterente

Heeft u boeterente betaald bij het oversluiten of aflossen van de eigenwoningschuld voor uw huis? Dan mag u deze boeterente in box 1 aftrekken. Let op: de rente óver deze boeterente is niet aftrekbaar.

U heeft een restschuld

Als u een restschuld heeft op uw oude huis, dan kan de financieringsrente over deze schuld 15 jaar aftrekbaar zijn. Voorwaarde is dat deze restschuld is ontstaan in de periode van 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017.

Fiscale voordelen van uw vakantiehuisje in het buitenland

Voor de hoogte uw vakantiewoning in box 3 geldt de WOZ-waarde. Voor uw vakantiewoning in het buitenland gelden ongeveer dezelfde waarderingsregels en er wordt mogelijk ook belasting geheven. U kunt voor de dubbele belastingheffing in de belastingaangifte om vermindering van belasting vragen.

De WOZ-waarde van uw huis of vakantiewoning

Heeft u een eigen huis, dan geldt het ‘eigenwoningforfait’. Dat is een bijtelling bij uw belastbaar inkomen in box 1. Bepalend is de WOZ-waarde op de waardepeildatum. Doet u in 2016 aangifte, dan geldt de laatst ontvangen WOZ-waarde met als peildatum 1 januari 2015. Deze WOZ-waarde geldt ook voor uw vakantiehuis in box 3. Heeft u een huisje in het buitenland? Dan is er geen WOZ-waarde beschikbaar, maar gelden vergelijkbare waarderingsregels als voor de WOZ-waarde van een huisje in Nederland. 

Uw ex-partner is nog eigenaar van de woning

Heeft u of uw ex-partner de woning verlaten? Hoewel deze woning voor de vertrokken ex-partner geen ‘hoofdverblijf’ meer is, blijft de rente in bepaalde gevallen voor de vertrokken partner nog 2 jaar na het verhuizen aftrekbaar in box 1. U leest daar meer over op de site van de Belastingdienst.

Met de doorlopende reisverzekering genieten van vakantie

Geld van familie geleend? Meld dit!

Als u geld heeft geleend van uw familie of uw eigen BV om uw huis te kopen of verbouwen, dan kan de rente aftrekbaar zijn. U vermeldt uw leningen in uw belastingaangifte.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief