Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheekadvies: via intermediair of hypotheekverstrekker?

Man en vrouw bij de notaris

Bij wie klopt u aan voor de hypotheek?

U gaat een huis kopen. Maar bij wie klopt u aan voor de hypotheek? Dat is een belangrijke vraag. Er zijn in Nederland namelijk tientallen hypotheekverstrekkers en wel honderden tussenpersonen. Het kan dus lastig zijn om te kiezen uit dat enorme aanbod.

Eigenlijk zijn ze grofweg op te delen in twee groepen: hypotheekverstrekkers zoals banken en verzekeraars, en intermediairs, ook wel tussenpersonen genoemd. Bij hypotheekverstrekkers kunt u direct een hypotheek afsluiten, de tussenpersoon vergelijkt hypotheken van verschillende hypotheekverstrekkers voor u. Soms heeft u geen keuze: sommige hypotheekverstrekkers verkopen alleen maar via tussenpersonen. In dit artikel zoomen we in op de vraag: gaat u naar een hypotheekverstrekker, of schakelt u een tussenpersoon in?

De intermediair

De tussenpersoon adviseert u en geeft u de mogelijkheid om uw hypotheek af te sluiten bij (bijna) alle hypotheekverstrekkers. Er kunnen meerdere offertes opgevraagd worden, waardoor u de verschillende aanbieders goed met elkaar kunt vergelijken. Let daarbij niet alleen op de tarieven, ook de voorwaarden zijn heel belangrijk. Type hypotheek, hypotheekconstructie en het afdekken van risico's (overlijden, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid) horen er ook bij. De intermediair helpt u bij de keuze van een hypotheek die goed past bij uw situatie en uw wensen.

Wel zijn de advieskosten van intermediairs vaak hoger. De tarieven verschillen per tussenpersoon. Een groot deel van deze kosten kunt u later aftrekken bij uw belastingaangifte.

De hypotheekverstrekker

De hypotheekverstrekker kijkt naar uw wensen en doelstellingen en uw financiële veerkracht. Op basis hiervan adviseert de adviseur u over welke hypotheekvorm, looptijd en rentevorm goed bij u passen en wat de beste financiële oplossingen voor u zijn. Daarnaast wordt gekeken welke risico's u loopt bij overlijden, arbeidsongeschiktheid, werkeloosheid en pensioen en hoe u deze risico's kunt afdekken. De kosten voor dit advies zijn bij hypotheekverstrekkers over het algemeen lager dan bij tussenpersonen. Een groot deel van deze kosten kunt u later aftrekken bij uw belastingaangifte. 

Rechtstreeks uw hypotheek afsluiten

U kunt natuurlijk ook zelf uw hypotheek afsluiten, zonder advies. Belangrijk is dan dat u niet alleen op het rentetarief let, maar ook op de overige voorwaarden. Het vergelijken van de verschillende hypotheekvoorwaarden is heel belangrijk maar ook best lastig; daarom bent u wettelijk verplicht om eerst een kennis- en ervaringstoets te maken.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitter
 Op Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.