Naar de navigatie Naar de inhoud

Vaste of variabele hypotheekrente?

Welke hypotheekrente past bij u?

Man en vrouw zitten achter laptop

U betaalt elke maand rente over uw lening. U kunt kiezen voor variabele rente of voor vaste rente. Wat houdt dit in? En welke keuze past bij u? Het is verstandig om dit te overleggen met uw adviseur. Hier leest u vast wat het allemaal inhoudt.

 

Wat is vaste hypotheekrente?

Bij een vaste rente blijft uw rentepercentage gelijk voor de tijd die u met ons afspreekt. Bijvoorbeeld voor 10 jaar. Deze tijd heet de rentevaste periode. Een vaste rente heeft als voordeel dat u iedere maand hetzelfde bedrag aan rente betaalt.

 

Wat is rentevaste periode?

Bij een vaste rente op uw lening betaalt u tijdens de rentevaste periode hetzelfde rentepercentage. Die tijd varieert van 1 tot en met 30 jaar.

Vaste rente met rentebedenktijd

Met rentebedenktijd kiest u in de laatste 2 jaar van de rentevaste periode zelf wanneer u uw nieuwe rente opnieuw vastzet. Verwacht u dat de rente gaat stijgen? Dan kunt u een nieuwe rentevaste periode kiezen zodra de rentebedenktijd ingaat. De nieuwe rente gaat dan in per de eerstvolgende maand. Verwacht u dat de rente gaat dalen? Dan kunt u misschien beter wachten met het vastzetten van de rente.

 

Het einde van uw rentevaste periode

Is de periode die u met ons heeft afgesproken voorbij? Dan moet u een nieuwe periode afspreken. U kunt kiezen voor een zelfde rentevaste periode of u kiest voor kortere of langere periode. Hoeveel u dan betaalt, hangt af van de rentevaste periode die u kiest en van de hoogte van de rente van dat moment. Overleg met uw adviseur wat het beste bij u past.

Wat is variabele hypotheekrente?

Bij een variabele rente kan het rentepercentage elke maand stijgen of dalen. Hierdoor heeft u geen zekerheid over de hoogte van uw maandlasten.

Bij de Bankspaar Hypotheek, Spaargroei Hypotheek en Startzeker Hypotheek kunt u niet kiezen voor een variabele rente.

 

Korting op uw rente bij ABN AMRO

Laat u uw salaris storten op een betaalrekening van ABN AMRO die onderdeel is van een betaalpakket? Dan ontvangt u 0,2% rentekorting. Bekijk de actuele hypotheekrentes van ABN AMRO inclusief 0,2% korting.

Voordelen vaste rente

  • Tijdens de rentevaste periode heeft u zekerheid over het bedrag dat u iedere maand betaalt.

  • U kunt kiezen voor een rentebedenktijd.

  • U kunt elk kalenderjaar 10% van het leningdeel vergoedingsvrij (dit werd eerder boetevrij genoemd) aflossen.

  • In het algemeen geldt: hoe langer u de rente vastzet, hoe hoger de rente.

 

Voordelen variabele rente

U kunt onbeperkt vergoedingsvrij aflossen.

Let op: een variabele rente kan stijgen. U heeft geen zekerheid over de hoogte van de rente die u betaalt. Het bedrag dat u iedere maand moet betalen, kan veel hoger worden. Daardoor kan het zijn dat u uw maandlasten niet meer kunt betalen.

Heeft u een vraag  
of wilt u contact met ons?

Service & Contact

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.