Naar de navigatie Naar de inhoud

Vaste of variabele hypotheekrente?

Welke hypotheekrente past bij u?

Man en vrouw zitten achter laptop

U betaalt elke maand rente over uw lening. U kunt kiezen voor variabele rente of voor vaste rente. Wat houdt dit in? En welke keuze past bij u? Het is verstandig om dit te overleggen met uw adviseur. Hier leest u vast wat het allemaal inhoudt.

 

Wat is vaste hypotheekrente?

Bij een vaste rente blijft uw rentepercentage gelijk voor de tijd die u met ons afspreekt. Bijvoorbeeld voor 10 jaar. Deze tijd heet de rentevaste periode. Een vaste rente heeft als voordeel dat u iedere maand hetzelfde bedrag aan rente betaalt.

 

Wat is rentevaste periode?

Bij een vaste rente op uw lening betaalt u tijdens de rentevaste periode hetzelfde rentepercentage. Die tijd varieert van 1 tot en met 30 jaar.

Vaste rente met rentebedenktijd

Met rentebedenktijd kiest u in de laatste 2 jaar van de rentevaste periode zelf het moment wanneer uw nieuwe rente ingaat. Denkt u dat de rente gaat stijgen? Dan kunt u de rente vastzetten zodra de rentebedenktijd ingaat. Verwacht u dat de rente gaat dalen? Wacht dan met het vastzetten van de rente.

 

Het einde van uw rentevaste periode

Is de periode die u met ons heeft afgesproken voorbij? Dan moet u een nieuwe periode afspreken. U kunt kiezen voor een zelfde rentevaste periode of u kiest voor kortere of langere periode. Hoeveel u dan betaalt, hangt af van de rentevaste periode die u kiest en van de hoogte van de rente van dat moment. Overleg met uw adviseur wat het beste bij u past.

Wat is variabele hypotheekrente?

Bij een variabele rente kan het rentepercentage elke maand stijgen of dalen. Hierdoor heeft u geen zekerheid over de hoogte van uw maandlasten.

Bij de Bankspaar Hypotheek, Spaargroei Hypotheek en Startzeker Hypotheek kunt u niet kiezen voor een variabele rente.

 

Korting op uw rente bij ABN AMRO

Laat u uw salaris storten op een betaalrekening van ABN AMRO die onderdeel is van een betaalpakket? Dan ontvangt u 0,2% rentekorting. Bekijk de actuele hypotheekrentes van ABN AMRO inclusief 0,2% korting.

Voordelen vaste rente

  • Tijdens de rentevaste periode heeft u zekerheid over het bedrag dat u iedere maand betaalt.

  • U kunt kiezen voor een rentebedenktijd.

  • U kunt elk kalenderjaar 10% van het leningdeel boetevrij aflossen.

  • In het algemeen geldt: hoe langer u de rente vastzet, hoe hoger de rente.

 

Voordelen variabele rente

U kunt onbeperkt boetevrij aflossen.

Let op: een variabele rente kan stijgen. U heeft geen zekerheid over de hoogte van de rente die u betaalt. Het bedrag dat u iedere maand moet betalen, kan veel hoger worden. Daardoor kan het zijn dat u uw maandlasten niet meer kunt betalen.

 

Meer over rente? Bekijk de video

Wat is het verschil tussen vaste en variabele rente? Welke voor- en nadelen zitten er aan beide rentevormen? En is dit nu het moment om de rente lang vast te zetten? Eric Janssen, directeur hypotheken ABN AMRO, en Mark Groenendijk, hoofd Commercie Intermediaire Distributie, geven u uitleg. 
 

Hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur.

0900 - 8670 (uitleg belkosten)

Extra aflossen op uw hypotheek?

Regel het nu eenvoudig via Internet Bankieren

Stel doet de afloscheck om te kijken of ze beter kunnen blijven sparen of extra aflossen op hun hypotheek

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? U regelt het nu direct via Internet Bankieren. Dat is net zo makkelijk als een overschrijving doen. Bovendien ziet u dan meteen wat uw nieuwe maandlasten zijn.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief