Naar de navigatie Naar de inhoud

Hypotheek 2018: de wijzigingen

Heeft u al een hypotheek? Of bent u van plan om volgend jaar een huis te kopen? Dan zijn de nieuwe hypotheekregels belangrijk voor u. Sinds 1 januari is er het een en ander veranderd. Dit kan zomaar het verschil betekenen tussen het wel of niet kunnen kopen van uw droomhuis. Wij hebben de veranderingen voor u op een rijtje gezet. 

U kunt uiteraard ook een gratis vrijblijvende afspraak maken om uw mogelijkheden te bespreken met een adviseur.

Daling maximale leenbedrag

De maximale lening die u mag afsluiten voor een woning daalt van 101% naar 100% van de waarde van de woning. Dit betekent dat er naast de koopsom voor het huis niet meer extra kan worden geleend voor bijkomende kosten, zoals die van  de notaris, de makelaar en overdrachtsbelasting. Als de marktwaarde van de woning hoger is dan de koopsom, mag u tot 100% van de marktwaarde van de woning lenen. Gaat u een huis verbouwen met energiebesparende voorzieningen? Dan mag u nog steeds maximaal 106% van de waarde van de woning financieren.

Beperking hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek gaat per 1 januari 2018 weer iets verder omlaag, en wel naar 49,5%. Dat was 50%. Dit raakt alleen huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten.

Verlaging percentage eigenwoningforfait

In 2018 wordt het percentage van het eigenwoningforfait verlaagd van 0,75% naar 0,70% voor woningen met een WOZ-waarde van € 75.000,- tot € 1.060.000,-.

Aanpassing NHG-grens

De NHG-grens wordt gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. De maximale kostengrens voor woningen is € 265.000,- in 2018. In 2017 was dit € 245.000,-. Gaat het om een woning waar geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen? Dan is de maximale kostengrens € 280.900,- in 2018.

Restschuld-
financiering

Per 1 januari 2018 vervalt de fiscale restschuldregeling. Dit betekent dat de rente over een lening waarmee een restschuld wordt gefinancierd, niet langer fiscaal aftrekbaar is. Dit geldt indien de restschuld na 1 januari 2018 is ontstaan. Het wordt daarom duurder om een restschuld te financieren.

Verhoging partnerinkomen

Voor het bepalen van het financieringslastenpercentage mag het tweede inkomen vanaf 2018 voor 70% worden meegeteld bij de hypotheekaanvraag. Nu is dat nog 60%.

Belastingvrije schenking

De eenmalige schenkingsvrijstelling blijft van € 100.000,-. De ontvanger moet het bedrag besteden aan de eigen woning of aan de aflossing van hypotheek- of restschuld. De leeftijdsgrens voor ontvangers blijft liggen tussen de 18 en 40 jaar. Er hoeft geen sprake te zijn van een ouder-kindrelatie. Onder voorwaarden mag de schenking gespreid over 3 jaren worden gedaan. Heeft u al eerder gebruik gemaakt van de verhoogde vrijstelling? Dan kan dit van invloed zijn op uw vrijstelling in 2018.

Meer mogelijkheden voor duurzaamheid

Koopt u een nul-op-de-meter woning, een huis dat evenveel (of meer) energie opwekt als dat het nodig heeft voor het huis en het huishouden? Dan mag u in 2018 een bedrag van maximaal € 25.000,- optellen bij de maximale hypotheek die u op basis van uw inkomen kunt krijgen.

Aanvragen oriëntatiegesprek

Wilt u weten wat voor u de mogelijkheden zijn? Ga dan eerst in gesprek met een hypotheekadviseur. Vul het afspraakformulier in en maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Een adviseur neemt contact met u op om een afspraak te maken.

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.