Naar de navigatie Naar de inhoud

De huizenprijzen stijgen. Maar hoe lang nog?

eerste koopwoning

 

De huizenprijzen stijgen. Maar hoe lang nog?

Kwartaal na kwartaal stijgen de woningprijzen en het einde lijkt voorlopig niet in zicht. Maar zoals de Engelsen mooi zeggen: ‘What comes up, must come down’. Sinds de huizencrisis in 2008 weten we dat prijzen inderdaad flink kunnen dalen. Moeten we ons daarover nu ook zorgen maken?

Eerst even de cijfers: de prijzen stijgen, maar gemiddeld ligt het prijsniveau in vergelijking met 2008 nu 15 procent lager. In het derde kwartaal waren de huizenprijzen op het hoogtepunt. Als we een inflatiecorrectie toepassen, gaat het zelfs om een verschil van ongeveer 22 procent tussen toen en nu. In Amsterdam zijn de woningprijzen wel hoger dan in 2008. In de hoofdstad is de vraag naar koophuizen namelijk groot, maar het aanbod beperkt. Dat drijft de prijzen op.

 

Voorspelling moeilijk

Een voorspelling tot wanneer de prijzen blijven stijgen, kan professor Marc Francke lastig doen. Hij is als Professor Real Estate Valuation verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. 'Dan kom je bij vragen uit als: hoe lang willen mensen nog naar de stad trekken, en hoe lang blijven steden betaalbaar? Aan de andere kant zijn de prijzen dus niet zo hoog als in 2008. Dus ik denk dat de toename nog even doorzet.' Ook Michiel Meijer, Hoofd Product Marketing en Distributie Hypotheken bij ABN AMRO, verwacht geen ineenstorting van de huizenprijzen. 'Het is niet realistisch dat dit op heel korte termijn gebeurt', zegt hij.


Hervormingen

De hervorming van de woningmarkt is daar grotendeels debet aan. 'Om bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek te krijgen, moet je je hypotheek aflossen', legt Francke uit. 'Dat is echt een verschil met de vorige prijsstijging, die gepaard ging met de toename van de hypotheekschuld. Met een annuïtaire hypotheek los je in 10 jaar zo al 25 procent af. Zelfs in het erg onwaarschijnlijke geval dat de huizenprijzen dan met 25 procent zijn gedaald, is je hypotheekschuld niet hoger dan de woningwaarde. Ook zijn de financieringsregels tegenwoordig strikter, waardoor je een grotere buffer hebt om prijsdalingen op te vangen.'

 

Denk goed na

Toch blijft een huis kopen altijd een risico. 'De huizenmarkt kan stilvallen, bijvoorbeeld omdat de hypotheekrente erg stijgt of het consumentenvertrouwen daalt', vertelt Michiel Meijer. 'Mensen die nu in grote steden een huis kopen en op zo’n moment willen verhuizen, kunnen hier de dupe van zijn. Dus voordat je een koopt, denk na over wat je precies zoekt en welke toekomst je voor ogen hebt. Wil je als starter binnen een paar jaar kinderen, dan is een klein appartementje in Amsterdam geen verstandige keuze. Praat ook eens met mensen om je heen, zoals ouders of vrienden. Zij zijn minder emotioneel betrokken bij jouw woningkeuze dan jij en je partner. Vraag ook hen eens wat zij vinden dat verstandig is om te doen.'

Vraag hulp bij geldproblemen

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.