Naar de navigatie Naar de inhoud

Verbouwen of verhuizen: wat is slim?

Dag van de bouw 2016

 

De mening van twee experts

Droomt u van een moderne keuken met de allerlaatste snufjes? Of wilt u een serre, waarin u op mooie zomeravonden van de ondergaande zon geniet? Daarvoor hoeft u niet altijd te verhuizen. Met een verbouwing is uw woongenot ook prima te vergroten. Bovendien kan de waarde van uw huis door een renovatie toenemen. Dat kan een prettige bijkomstigheid zijn, voor als u later toch wilt verhuizen.

 

2015 was een voordelig verbouwjaar

Nederlanders zijn een klussend volkje. In totaal renoveerden wij met zijn allen in 2015 voor maar liefst 6,4 miljard euro aan onze huizen. Dat was een flink hoger bedrag dan in een gemiddeld jaar, waarin voor 5 tot 5,5 miljard euro wordt verbouwd. Waarschijnlijk was de oorzaak van de enorme piek een tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% voor alle woningverbouwingen. "Omdat het in een periode in 2015 dus voordelig was om te verbouwen, hebben waarschijnlijk veel mensen eerder hun huis verbouwd dan ze eigenlijk van plan waren", zegt Madeline Buijs, Sector Econoom Bouw en Onroerend Goed bij ABN AMRO.

Hypotheek aanpassen of een lening afsluiten?

Een verbouwing kan aardig in de papieren lopen. Vaak moeten woningbezitters geld lenen om de renovatie te financieren. "Ongeveer een derde van alle leningen is voor de verbouwing of verbetering van een woning en dat is best veel", zegt Annemarie Bossink, Product Manager Lenen bij ABN AMRO. "Het is ook mogelijk uw hypotheek te verhogen, maar dat is niet altijd voordelig. Bij het aanpassen van uw hypotheek, krijgt u te maken met allerlei extra kosten, zoals voor de notaris. Bij een lening is de rente weliswaar wat hoger, maar dan zijn die extra kosten er niet. Meestal is het voor een verbouwing tot € 25.000,- goedkoper om een lening te nemen in plaats van uw hypotheek aan te passen."

 

Verbouwen voor de verkoop van uw woning?

Net dat extra likje verf geven of je dak repareren. Genoeg woningbezitters die hun huis een opknapbeurt geven vóórdat ze het verkopen. "Elke woningzoeker bekijkt foto’s op Funda en dus moet een te koop staand huis er netjes uitzien", zegt Madeline Buijs. Toch adviseert ze niet om sowieso uw huis op te knappen, voordat u het verkoopt. "In steden als Amsterdam is dat niet nodig. Daar verkopen woningen al zó snel. En krijgt u altijd een hoger bedrag voor uw huis na een verbouwing? Dat verschilt echt van geval tot geval."

Dag van de bouw

Extra aflossen op uw hypotheek?

Zie direct uw nieuwe maandbedrag

Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar mag u een deel van uw hypotheek zonder kosten aflossen. Regel het eenvoudig zelf in Internet Bankieren en zie meteen wat uw nieuwe maandbedrag wordt als u extra aflost.