Naar de navigatie Naar de inhoud

Vragen hypotheek Financieel Jaaroverzicht?

Veelgestelde vragen over hypotheken

 • Waarom ontbreken op mijn Vooringevulde Aangifte (VIA) een of meer leningdelen van mijn hypotheek terwijl ze wel op het Financieel Jaaroverzicht staan?

  • Bevat uw hypotheek leningdelen die zijn overgesloten of beëindigd met een einddatum in 2016? Door een fout bij de Belastingdienst worden die niet getoond in de Vooringevulde Aangifte (VIA). Deze leningdelen staan wel op uw Financieel Jaaroverzicht. Een gedeelte van de missende leningdelen staat sinds donderdag 23 maart in de VIA. De overige ontbrekende leningdelen zullen vanaf maandag 3 april ook in de VIA staan. 
  • Heeft u uw VIA al gedownload of doet u dat voor 3 april?  Vul de ontbrekende gegevens dan zelf in op uw belastingaangifte, of download en controleer de VIA na 3 april opnieuw. Als u uw aangifte al heeft verstuurd, kunt u die wijzigen en opnieuw indienen. De Belastingdienst behandelt de laatste verstuurde aangifte.

 • Per december 2016 heb ik een nieuwe hypotheek/leningdeel. Waar vind ik die terug?

  Als uw nieuwe hypotheek in december 2016 is ingegaan, moet u de eerste rentebetaling voldoen in januari 2017. U betaalt de rente per kalendermaand achteraf. Voor uw belastingaangifte 2016 is de renteaftrek voor deze nieuwe hypotheek € 0,00. U vindt dit dan ook niet terug in het Financieel Jaaroverzicht.

 • Waarom is de laatste rentetermijn op 30 december 2016 geïncasseerd en niet de eerste werkdag van de volgende maand?

  De rentetermijnen worden achteraf berekend. In alle andere maanden is de verschuldigde rente voor uw hypotheek geïncasseerd op de eerste werkdag van de volgende maand. Om ervoor te zorgen dat alle 12 rentetermijnen voor 2016 ook in 2016 worden geboekt, wordt de laatste rentetermijn op de laatste werkdag van het jaar geboekt. Dit is van belang voor uw hypotheekrenteaftrek in uw belastingaangifte. U vindt daarom ook 12 maanden betaalde hypotheekrente terug in uw Financieel Jaaroverzicht.

 • Ik heb een voormalig Fortishypotheek. Wat vul ik in op mijn belastingaangifte?

  U mag eenmalig 13 termijnen rente aftrekken op uw belastingaangifte over 2016. Wij hebben dit afgestemd met de Belastingdienst. U vindt deze maandtermijnen terug op uw Financieel Jaaroverzicht 2016. U moet wel voldoen aan onderstaande voorwaarden.
  • Uw hypotheek is of wordt overgezet naar het administratiesysteem van ABN AMRO. 
  • U heeft in december 2016 de maandtermijnen van november en december betaald
  • U heeft alle andere termijnen van 2016 op de 1e werkdag van de maand betaald.

Vragen over uw Financieel Jaaroverzicht?
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.