Naar de navigatie Naar de inhoud

Veilig pinnen in het buitenland

Veilig pinnen, in binnen- en buitenland

Overal ter wereld veilig pinnen

Met de komst van de betaalpas is er veel veranderd. Dat merkt u vooral  als u graag naar het buitenland gaat. U hoeft niet meer met grote hoeveelheden contant geld te reizen. Tegenwoordig kunt u overal ter wereld eenvoudig geld pinnen bij een geldautomaat.

 

Maar hoe veilig is dit eigenlijk? Wat doen banken om eventuele fraude tegen te gaan? En wat kunt u zelf doen? In dit artikel leest u wat banken allemaal veranderd hebben om pinnen voor u zo veilig mogelijk te maken. Of u nu in Nederland of waar ook ter wereld pint.

 

Pinnen, ja graag

Pinnen is een van de veiligste en prettigste manieren van betalen. U hoeft geen contant geld meer op zak te hebben. Zelfs kleine bedragen mag u tegenwoordig met pin betalen. Er worden geen extra kosten meer in rekening gebracht. Raakt u onverhoopt uw betaalpas kwijt door diefstal of verlies, dan blokkeert u met één telefoontje uw pas. De betaalpas is dan niet meer te gebruiken en er kan dus niemand zomaar geld van uw rekening halen.

 

Skimmen

Criminelen zijn altijd op zoek naar manieren om aan geld te komen. Skimming is hiervan een goed voorbeeld. Met skimming kopiëren criminelen gegevens van de magneetstrip van uw betaalpas. Ook kijken zij uw pincode af als u geld pint. Dit kan overal ter wereld gebeuren. De criminelen maken vervolgens met uw gegevens uit de magneetstrip een pinpas na. Met deze pas proberen ze geld op te nemen van uw rekening.

 

Het nieuwe pinnen

Om skimmen tegen te gaan, is in 2011 het nieuwe pinnen geïntroduceerd. Het nieuwe pinnen houdt in dat u in winkels betaalt via de chip op uw pinpas in plaats van met de magneetstrip. U herkent het nieuwe pinnen aan de manier waarop u uw pas gebruikt bij het pinapparaat: u steekt de betaalpas boven- of voorin het apparaat. Zo kan de chip gelezen worden. Het nieuwe pinnen geldt echter alleen voor Europese landen. Daarom gaan criminelen naar landen buiten Europa waar nog wel veel met de magneetstrip gepind wordt. Bovendien staan in die landen vaak ook nog verouderde automaten die gekopieerde passen accepteren. Zo kan het dus toch gebeuren dat er geld van uw rekening wordt gehaald. U wordt bijvoorbeeld geskimd bij een pinautomaat bij u in het dorp. De volgende dag wordt er bij een geldautomaat in Venezuela geld van uw rekening gehaald.

 

Aangepaste instellingen betaalpas

Nederlandse banken vinden het belangrijk dat het gebruik van uw pinpas veilig is. Daarom zijn de instellingen van alle pinpassen aangepast. Als u langere tijd niet buiten Europa heeft gepind, hebben deze banken de mogelijkheid om buiten Europa te pinnen standaard uitgezet. Zo wordt de kans kleiner dat er fraude met uw betaalpas gepleegd wordt. Gaat u buiten Europa op vakantie? Dan wijzigt u het betaalprofiel van uw betaalpas eenvoudig via Internet Bankieren, telefoon of op een bankkantoor. Vergeet u voor vertrek uw instellingen aan te passen? Ook vanuit het buitenland kunt u telefonisch uw instellingen aanpassen. De nieuwe instellingen gelden direct, zodat u meteen weer geld kunt pinnen voor excursies en souvenirs.

 

Wat kunt u zelf doen?

Fraude is nooit helemaal voorkomen. Toch zijn er wel wat tips om pinnen zo veilig mogelijk te maken:

  • Geef uw pincode nooit aan anderen, ook niet aan iemand die zegt bij een bank te werken

  • Toets uw betaalpas zo in dat niemand kan meekijken. Scherm bijvoorbeeld de toetsen met uw hand af

  • Bent u uw betaalpas kwijt of vermoedt u dat deze gestolen is? Blokkeer de betaalpas dan direct bij uw bank.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.