Naar de navigatie Naar de inhoud

Bespaartips

Handige tips om geld te besparen

10 tips om eenvoudig geld te besparen

Uitverkoop, zegels sparen, seniorenkorting, 2 voor de prijs van 1? Wij Nederlanders zijn gek op aanbiedingen, kortingen en extra's. En terecht, want wie een beetje handig shopt, bespaart euro's. Dat is zeker handig als het economisch minder goed gaat.

 

Bijna iedereen heeft in 2013 minder te besteden dan in 2012. Dat heeft het budgetinstituut Nibud berekend. Het is daarom goed om weer eens kritisch naar uw uitgaven te kijken. Misschien kunt u uitgaven verlagen, of zelfs schrappen. Om u op ideeën te brengen vindt u hieronder 10 tips om eenvoudig geld te besparen.

 

1. Betaal contant

Tegenwoordig kunt u bijna overal betalen met uw pinpas. Natuurlijk een eenvoudige manier van betalen. Maar bent u zich wel bewust van de bedragen die u uitgeeft? Door met contant geld te betalen, wordt u zich bewust van uw uitgaven. Stop bijvoorbeeld een vast bedrag per week contant in uw portemonnee. Zo geeft u niet meer uit, dan u wilt.

2. Maak een boodschappenlijst

Komt u ook altijd met meer boodschappen thuis dan u van plan was te kopen? Als u van tevoren een boodschappenlijst maakt, voorkomt u overbodige aankopen. U wordt dan niet verleid door aanbiedingen van producten die u eigenlijk niet nodig heeft.

 

3. Controleer uw autoverzekering

De premies van autoverzekeringen lopen in Nederland nogal uit elkaar. Is uw autoverzekering nog wel zo goedkoop? Mogelijk kunt u minder premie besparen door over te stappen. U vergelijkt eenvoudig premies met de Autoverzekeringen vergelijker van de Consumentenbond.

4. Ook buitenshuis verzekerd

Als u een smartphone of tablet koopt, vraagt de verkoper meestal ook of u uw apparaat wilt verzekeren. Dat is handig, maar betaalt u dan geen onnodig hoge premie? Er zijn voordeligere alternatieven. Bijvoorbeeld een buitenhuisdekking als uitbreiding op uw inboedelverzekering.

 

5. Spaar automatisch

Geld dat op uw betaalrekening staat, geeft u vaak ongemerkt uit. Zolang uw saldo positief is, is het verleidelijk om toch die leuke trui of die bestseller te kopen. Als u elke maand een klein bedrag automatisch laat afschrijven naar een spaarrekening, spaart u eenvoudig een mooi bedrag bij elkaar. Altijd handig voor extra of onverwachte uitgaven.

6. Deel de kosten

Laat u de plafonds opnieuw verven of uw tuinpad recht leggen? Informeer eens bij uw buren of zij ook belangstelling hebben. Als u samen een vakman inhuurt, kunt u meestal onderhandelen over een betere prijs. Ook het inkopen van materialen is over het algemeen voordeliger als het om grotere hoeveelheden gaat.

 

7. Laat spullen repareren

Iets dat stuk is, vervangen door een nieuw product, is een snelle oplossing. Maar iets laten repareren is wel zo milieubewust en ook nog voordeliger. In huis-aan-huisbladen vindt u vaak adressen van kleine zelfstandigen die voor een gering uurtarief spullen repareren. Lukt een reparatie niet, dan kunt u altijd nog nieuw kopen.

8. Koop 'als beste getest'

Op zoek naar een waterkoker, een vaatwasser of een LCD-tv? Via de Consumentenbond of vergelijkingswebsites achterhaalt u eenvoudig hoe bepaalde producten beoordeeld worden. Zo kunt u zien dat een duur product niet per definitie een goed product hoeft te zijn. Verdiep u goed in de prijs-kwaliteitsverhouding voordat u een aankoop doet.

 

9. Recht op toeslag

Voor alle belastingen die u moet betalen, krijgt u keurig aanslagen thuisgestuurd. Heeft u zich echter wel eens verdiept in het recht op toeslag? In Nederland zijn veel regelingen om financiële ondersteuning te krijgen. Ga eens na op welke regelingen u recht heeft. De uitkomst is uiteraard geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

10. Zet de verwarming lager

Een verwarmd huis koelt heel langzaam af. U kunt gerust een uur voordat u naar bed gaat, de verwarming al lager zetten. U merkt geen temperatuurverschil, maar u bespaart wel op uw stookkosten. Let er overdag op dat u de verwarming niet onnodig hoog zet.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Financieel Jaaroverzicht

Uw Financieel Jaaroverzicht staat online

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Heeft u uw belastingaangifte nog niet gedaan? Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 staat voor u klaar in Internet Bankieren. Handig als u de gegevens op uw belastingaangifte wilt controleren en aanvullen.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief