Naar de navigatie Naar de inhoud

Uw beleggingsportefeuille

Uw beleggingsportefeuille bekijken

Uw beleggingsportefeuille bestaat uit uw beleggingen verdeeld over 4 vermogenscategorieën: aandelen, onroerend goed, obligaties en liquiditeiten. De verdeling is afhankelijk van het risicoprofiel dat u kiest.

U kunt uw beleggingsportefeuille op elk gewenst moment bekijken binnen Internet Bankieren en de actuele resultaten van uw beleggingen volgen. Als uw order is uitgevoerd, wordt uw beleggingsportefeuille direct bijgewerkt.

Geldmiddelen zoals kortlopende deposito’s en contant geld, die direct ter beschikking van de belegger staan.

Het resultaat van uw beleggingen volgen

Via Internet Bankieren kunt u het resultaat van uw beleggingen volgen. Het ongerealiseerde koersresultaat wordt doorlopend bijgehouden. Bij het ongerealiseerd koersresultaat ziet u de winst of het verlies van uw belegging, als u die belegging tegen de laatst bekende prijs zou verkopen. Het gerealiseerde handelsresultaat berekenen we elk jaar opnieuw voor uw beleggingen die u in dat jaar verkoopt. Bij het gerealiseerd handelsresultaat ziet u de winst of het verlies dat u werkelijk heeft gemaakt.

 

Stap over met de Overstapservice Beleggen ABN AMRO

Overstappen met uw beleggingsportefeuille naar ABN AMRO? Met de Overstapservice Beleggen is het zo geregeld. U hoeft alleen een formulier in te vullen, wij verzorgen dan de afhandeling. U kunt ook met een deel van uw beleggingsportefeuille overstappen.

Kosten voor het overstappen krijgt u van ons terug tot een maximum van € 1500,- per jaar (inclusief btw).

 

Beleggen op uw mobiel

Direct uw orders doorgeven en uw beleggingen bekijken, dat kan óók met de Mobiel Bankieren app. Handig, want daarmee heeft u altijd inzicht in uw portefeuille. Zijn er economische ontwikkelingen? Dan kunt u daar meteen op inspringen met beleggen op uw smartphone.

Veelgestelde vragen over de beleggingsportefeuille

 • Wat is het verschil tussen ongerealiseerd koersresultaat en gerealiseerd handelsresultaat?

  Bij het ongerealiseerd koersresultaat ziet u het verschil tussen de gemiddelde kostprijs van uw belegging en de laatst bekende prijs. Dus de winst of het verlies van uw belegging, als u die belegging tegen de laatst bekende prijs zou verkopen.

  Bij het gerealiseerd handelsresultaat ziet u het verschil tussen de gemiddelde kostprijs van uw belegging en de prijs waartegen u uw belegging heeft verkocht. Dus de winst of het verlies dat u werkelijk heeft gemaakt.

  Het ongerealiseerde koersresultaat berekenen wij doorlopend. Het gerealiseerde handelsresultaat berekenen we elk jaar opnieuw voor uw beleggingen die u in dat jaar verkoopt.

 • Hoe kan ik mijn portefeuilleoverzicht bewerken en opslaan met Excel?

  - Klik op de knop 'Bewaar' onder het portefeuilleoverzicht. 
  - Het overzicht verschijnt in een nieuw venster. 
  - Sla deze pagina op als tekstbestand (*.txt). 
  - Open Excel. 
  - Kies de menuoptie 'Bestand > Openen'.
  - Ga naar het bestand dat u wilt bewerken. 
  - Kies bij het importeren van de gegevens voor 'gescheiden' gegevenstype, kies daarna als scheidingsteken 'puntkomma' en kies voor 'voltooien'.
  - U kunt dit bestand nu met Excel bewerken en opslaan. 

 • Hoe druk ik de gegevens van mijn beleggingsportefeuille af?

  Klik in het scherm 'Portefeuille' op de knop 'Deze pagina printen', rechtsboven in het scherm. Er verschijnt een nieuw scherm waarin uw beleggingsportefeuille in afdrukformaat wordt getoond. Gebruik de standaard afdrukmogelijkheden van uw browser om het overzicht te printen.

 • Wordt er in het resultaatoverzicht rekening gehouden met in geld uitgekeerd dividend of couponrente?

  Nee. Het bedrag van dividend dat uitgekeerd is in geld, of van couponrente, verrekenen wij niet in de rubriek gerealiseerd handelsresultaat van het aandeel of de obligatie waarvan u de uitkering heeft gekregen.

 • Kan ik van al mijn beleggingsportefeuilles één resultaatoverzicht maken?

  Nee, dit is op dit moment niet mogelijk.

 • Hoe waardeert ABN AMRO splitsingen en conversies van beleggingsproducten?

  Over het algemeen wordt een beleggingsproduct bij splitsingen en andere conversiehandelingen omgewisseld in een ander beleggingsproduct. Het oude beleggingsproduct wordt gesplitst of 'geconverteerd' (omgewisseld) naar een ander, nieuw beleggingsproduct.

  In uw overzicht boeken wij uw tegoed van het oude beleggingsproduct over naar het nieuwe beleggingsproduct. Bij het oude beleggingsproduct ontstaat een gerealiseerd handelsresultaat dat wij berekenen op basis van de laatste slotkoers.

  Voor het nieuwe beleggingsproduct bepalen wij de gemiddelde kostprijs op basis van de slotkoers van het oude beleggingsproduct volgens de omwisselingsverhouding. U ziet gedurende het actuele jaar beide beleggingsproducten in uw resultaatoverzicht. Het oude beleggingsproduct verwijderen wij in het nieuwe jaar.

 • Hoe komt de gemiddelde kostprijs tot stand?

  Elke keer als u beleggingsproducten koopt of als u beleggingsproducten overboekt naar uw beleggingsrekening, bepalen wij voor u de kostprijs en de gemiddelde kostprijs. Als u koopt, rekenen wij met de koopkoers die u heeft betaald. Bij een ontvangst of overboeking gebruiken wij de laatst bekende slotkoers. Behalve als bij de ontvangst of overboeking een tegenwaarde wordt meegeleverd, dan gebruiken wij die tegenwaarde.

  Wij houden de gemiddelde kostprijs bij vanaf de datum dat een beleggingsproduct voor het eerst in uw beleggingsportefeuille verschijnt. In veel gevallen is dit 1 januari 2002, omdat ABN AMRO toen gestart is met het resultaatoverzicht.  De beleggingsproducten die u toen in uw beleggingsportefeuille had, hebben wij gewaardeerd tegen de laatste slotkoers van 2001. Bent u na 1 januari 2003 begonnen met het handelen in beleggingsproducten via Internet Bankieren? Dan waarderen wij de beleggingsproducten in uw beleggingsportefeuille tegen de laatste slotkoers van 2002.

  Het kan zijn dat u niet de werkelijke kostprijs ziet omdat u een beleggingsproduct al jaren geleden heeft gekocht. Om een beginpunt te bepalen hebben wij daarom gekozen voor 1 januari 2002 of 1 januari 2003, afhankelijk van uw situatie.

  Voorbeeld*

  U koopt 100 stukken van een beleggingsproduct bij een koers van € 5,-.
  De kostprijs is dan € 500,- (100 x € 5,-).
  De gemiddelde kostprijs is dan € 5,- (€ 500,-/100).
  U koopt er 20 stukken bij tegen een koers van € 7,-.
  De totale kostprijs is nu € 640,- (100 x € 5,- = € 500,-) + (20 x € 7,- = € 140,-).
  De gemiddelde kostprijs is dan € 640,-/120 = € 5,33.

  * In dit voorbeeld houden wij geen rekening met de kosten.  

 • Hoe reken ik het gerealiseerde handelsresultaat na?

  Bij elke verkoop bepalen wij het verschil tussen de verkoopkoers en de gemiddelde kostprijs. Dat levert een winst of verlies op. Dit saldo verrekenen wij met het resultaat dat u mogelijk heeft opgebouwd. Elk jaar begint u opnieuw met het opbouwen van het gerealiseerde handelsresultaat.

  Voorbeeld*
  U bezit 120 stukken van een beleggingsproduct met een gemiddelde kostprijs van € 5,33.
  U verkoopt 80 stukken tegen een koers van € 8,-.
  Het gerealiseerde handelsresultaat is: 80 x (8 - 5,33) = € 213,60.
  De gerealiseerde winst is dus € 213,60.
  Het ongerealiseerde resultaat van de overgebleven stukken bedraagt 40 x (8 - 5,33) = € 106,80.

  *In dit voorbeeld houden wij geen rekening met de kosten. 

 • De indeling van de beleggingsproducten op mijn resultaatoverzicht is anders dan de indeling op mijn portefeuilleoverzicht. Hoe komt dat?

  De huidige indeling op uw resultaatoverzicht is een bewuste keuze. Deze indeling is gebaseerd op de vier vermogenscategorieën aandelen, obligaties, onroerend goed en liquiditeiten. Deze indeling gebruiken wij in alle papieren vormen van overzichten, zoals de depotspecificaties en -analyses en de vermogensspecificaties en -analyses.

  De indeling op uw portefeuilleoverzicht is anders. Belegt u bijvoorbeeld in beleggingsfondsen? Dan ziet u in uw portefeuilleoverzicht beleggingsfondsen als een aparte categorie staan. Op uw resultaatoverzicht is dat niet zo, daar staan ze bij de vermogenscategorie waarbij ze horen. Dus een aandelenfonds bij de vermogenscategorie aandelen en een obligatiefonds onder de vermogenscategorie obligaties. Hierdoor zijn de bedragen bij de vermogenscategorieën op uw overzichten anders. Telt u alle bedragen bij elkaar op, dan komt u op hetzelfde totaalbedrag.

 • Mijn order is uitgevoerd, hoe lang duurt het voordat deze in mijn portefeuille verschijnt?

  Uw portefeuille wordt direct bijgewerkt. Klik op de knop 'Verversen' als u de order niet in het overzicht ziet staan. De uitgevoerde order verschijnt dan in het overzicht.

 • Waar vind ik in Internet Bankieren mijn beleggingsportefeuille?

  Als u zelfstandig belegt komt u na het inloggen in het overzicht van uw rekeningen. Klik hier op uw Beleggingsrekening. U gaat dan naar uw portefeuille.

  Maakt u gebruik van één van de advies-beleggingsvormen zoals bijvoorbeeld Fondsadvies of Begeleid Beleggen dan krijgt u eerst het startscherm te zien waarmee u onder meer uw eigen advies kunt samenstellen. Vanuit deze pagina komt u bij de inhoud van uw portefeuille door te klikken op het betreffende depotnummer.

 • Wat betekenen de meldingen direct onder een effect?

  Onder een order kan een melding staan. Deze heeft betrekking op de order direct daarboven. 
  De melding 'te lichten uit verkoop' betekent dat een aantal stukken uit het huidig depot al verkocht zijn. 
  De melding 'te deponeren uit koop' betekent dat een aantal stukken nog aan uw depot toegevoegd wordt.

Vragen? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 uur tot 17.30 uur.

0900 - 9215  ( uitleg belkosten )