Naar de navigatie Naar de inhoud

Beurskenmerken Nederland

Nederland

De Amsterdamse beurs is de oudste ter wereld en is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van beurssystemen in de hele wereld. Zo is de New York Stock Exchange (NYSE) gebaseerd op het Nederlandse systeem. Basis voor het aandelenhandelsysteem is de VOC, de Verenigde Oost-Indische Compagnie, die bijna vierhonderd jaar geleden de mogelijkheid gaf aandelen te verwerven in de ladingen van en naar Oost-Indië. De beurs Amsterdam Exchanges werd in 1996 gevormd na een fusie van aandelen- en optiebeurs ASE en EOE. In 2000 is de Amsterdamse beurs gefuseerd met die van Brussel en Parijs tot de beurs Euronext-Amsterdam. Hierdoor is een beurs ontstaan met een groot belang en bereik binnen en buiten Europa.

De NYSE Euronext heeft op 26 februari 2007 de Euronext Fund Service geïntroduceerd. De werkwijze werkt als volgt: dagelijks kunnen beleggers orders inleggen tot 16.00 uur. Op basis van de slotstand van die dag
(17.30 uur bij het sluiten van de beurs) wordt de Net Asset Value (NAV, de intrinsieke waarde) van het beleggingsfonds vastgesteld. Orders die voor 16.00 uur worden opgegeven, worden de volgende beursdag om 10.00 uur uitgevoerd. Er is voor 10.00 uur gekozen vanwege tijdsverschillen. In Europa zijn dan alle beurzen open en Azië is net gesloten. Alle orders voor een fonds worden een keer per dag verwerkt, waarbij uitsluitend het fonds als tegenpartij optreedt. Lees meer informatie over Euronext Fund Service

Optieorders worden verhandeld op Euronext Liffe. Voor de toegestane enkelvoudige en combinatieorders verwijzen we naar het document: Liffe Options: a guide to trading strategies (pdf, 198kB). De door ons ondersteunde orderopgaven zijn de hierin beschreven strategieën 1 t/m 16, 29, 30, 44 en 45.

Munteenheid Euro (EUR)
Beursnaam Euronext Amsterdam
Euronext Fund Amsterdam
Euronext Liffe
Openingstijden Maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.35 uur. De optiebeurs Euronext Liffe is geopend tot 17.30 uur. Euronext Fund Service is geopend van 09.00 uur tot 16.00 uur. Orders op Euronext Fund Service worden afgerekend tegen de koers van de volgende beursdag.
Assortiment Aandelen die onderdeel zijn van een van de volgende indices: AEX, AMX, ASCX. Turbo's die zijn uitgegeven door BNP Paribas en Goldman Sachs. Lokale fondsen van beursgenoteerde bedrijven.
Uiterste tijdstip voor orderopgave dezelfde dag: Internet Bankieren: tot vijf minuten voor beurssluiting. Raadpleeg uw orderstatus zorgvuldig. Dagorders die u opgeeft ná sluitingstijd van de beurs worden de volgende beursdag aangeboden.
Voorwaarden Bij het opgeven van een order bepaalt de broker op welke beurs de order geplaatst wordt. Een uitgebreide uitleg van ons uitvoeringsbeleid leest u op de pagina over onze voorwaarden.
Koersnotatie In decimalen tot twee of drie cijfers achter de komma
Valutaire verwerkingsduur 2 werkdagen na het verwerken van uw opdracht (Trade + 2)
Beurs gesloten in 2018
  • 30 maart (Goede Vrijdag)
  • 2 april (Pasen)
  • 1 mei (Dag van de Arbeid)
  • 24 december (halve dag tot 14:05)
    25 en 26 december (Kerstmis)
    31 december (halve dag tot 14:05)


Dit is de tijd tussen het afhandelen van uw order en de valutaire bij- of afschrijving van het bedrag. Valutair of op de valutadatum houdt in dat de bank vanaf dat moment rente over het bedrag berekent. Dit wordt uitgedrukt in Trade +1, Trade +2 en Trade +3. Dit staat respectievelijk voor 1, 2 en 3 werkdagen na het verwerken van de order.
Alle dagen behalve zaterdag, zondag, 1 januari, Goede Vrijdag, 2e Paasdag, 1 mei, 25 en 26 december.

Vragen? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 uur tot 17.30 uur.

0900 - 9215  ( uitleg belkosten )