Naar de navigatie Naar de inhoud

Column Ben Steinebach

column

Ben Steinebach is hoofd Beleggingsstrategie en verantwoordelijk voor het beleggingsadvies aan de particuliere beleggers van ABN AMRO. Lees hier zijn column.

1 september 2017

 

Geopolitieke spanning terug

Risicopremies zijn de afgelopen week opnieuw toegenomen. In Jackson Hole hielden Yellen en Draghi hun kaarten (over toekomstig beleid) weliswaar tegen de borst, maar met name uitspraken van Draghi leidden wel tot een stijging van de euro. Orkaan Harvey en een raket van Noord Korea deden de rest. De wereldwijde financiële markten voelden de afgelopen week nog de gevolgen van het voorgaande weekend. De euro steeg even tot boven de USD 1,20, na de speeches van Janet Yellen (Fed) en Mario Draghi in Jackson Hole. En de olieprijs (Brent) steeg weer tot boven de USD 52 per vat. Dit was het gevolg van de overstromingen die de orkaan Harvey veroorzaakte, waardoor de raffinagecapaciteit bedreigd werd. Vervolgens voerde Noord Korea de geopolitieke spanning nog eens op door de lancering van een middellange afstandsraket, die een bedreigende route over het noorden van Japan koos. Wereldwijd hadden de aandelenmarkten daar last van, vooral in het begin van de week. Daarbij was het effect van de euro kennelijk het sterkst, want de Europese markten waren de enige die – na herstel in de tweede helft van de week – per saldo nog op verlies stonden. 

De economische indicatoren, die afgelopen week werden gepubliceerd, waren in het algemeen positief. De inflatie in de eurozone is in augustus opgelopen tot 1,5%. De stijging was iets sterker dan verwacht maar wel consistent met cijfers die eerder in Duitsland en Spanje werden gepubliceerd. Het is de vraag hoe Mario Draghi daar komende donderdag op reageert als hij toch meer duidelijkheid over het beleid zal moeten verschaffen. In de Verenigde Staten (VS) viel de tweede schatting van de economische groei in het tweede kwartaal mee: bijgesteld van 2,7% op jaarbasis tot 3%. Het consumentenvertrouwen is bovendien in augustus onverwacht fors verder gestegen. In Europa is de Economic Sentiment Indicator in augustus ook verder gestegen ten opzichte van hoge niveaus die de voorgaande maanden al werden bereikt. 

 

Beperkt verlies AEX 

In het licht van de effecten van orkanen, raketlanceringen en wisselkoersen hebben de aandelenbeurzen zich redelijk gehouden. In Europa bleven de verliezen beperkt en in Amerika was er weinig van te merken. In lijn met de andere Europese beurzen wist de AEX de afgelopen week het verlies beperkt te houden. De Amsterdamse index sloot donderdag op 516 punten en dat is 0,27% lager dan vorige week vrijdag. Midden in de week stond de AEX echter nog onder de 510 punten. Vandaag zette het herstel in de ochtend verder door op 518 punten. 

Aziatische beurzen hadden aanvankelijk het meeste last van de Noord-Koreaanse raket, maar herstelden daarna ook sneller en sterker. Amerikaanse beurzen stoorden zich vreemd genoeg niet aan Harvey en Noord Korea. Getrokken door de technologiebeurs Nasdaq (+2,6%) werden redelijke koerswinsten geboekt, wellicht geholpen door de wat zwakkere dollar. Van het bedrijvenfront was er niet veel nieuws nu het resultatenseizoen nagenoeg voorbij is.

In China presenteerden de vier grootse banken redelijke resultaten. Vanwege de moeilijke situatie waarin zij zich bevinden is dat een meevaller. 

In Nederland stond de koers van Ahold-Delhaize de hele week onder druk en heeft dit jaar al bijna 25% verloren. Amazon heeft de concurrentie in de sector fors opgevoerd door meteen al forse prijsverlagingen door te voeren bij de nieuwe aanwinst Whole Foods. De supermarktsector heeft het in het algemeen erg moeilijk met de toenemende concurrentie. Dit was donderdag bijvoorbeeld te zien bij een winstalarm van de Franse sectorgenoot Carrefour. Een verwachte afname van de winst met 12% leidde tot een koersverlies van 13%. Het bedrijf meldde tegenvallende resultaten over de eerste helft van het jaar en verwacht voor de tweede helft een verdere verslechtering. Dit is het gevolg van achterblijvende on-line aanwezigheid en van de toenemende concurrentie in Frankrijk (o.a. van Aldi en Lidl) en in de rest van Europa (ook van Amazon). Sinds mei is Volker Wessels weer genoteerd aan de Nederlandse beurs. Zij presenteerde mooie resultaten over de eerste helft van het jaar. Er werden 28% meer huizen verkocht dan vorig jaar, de solvabiliteit en de winst liepen op en er zijn meer orders in de portefeuille. 

 

Alle ogen gericht op de ECB

Het resultatenseizoen van het tweede kwartaal is nagenoeg voorbij. Ook op macro-gebied kunnen we niet spreken van een overvolle kalender. Komende donderdag is de belangrijkste dag omdat dan het ECB-bestuur bijeenkomt voor zijn maandelijkse vergadering. Wellicht geeft ECB-president Draghi tijdens de persconferentie na de vergadering een indicatie over het tijdstip, waarop de ECB gaat starten met het afbouwen van het opkoopprogramma van obligaties en het tijdpad dat daarbij wordt gevolgd. Hoewel de inflatie in augustus is toegenomen tot 1,5% (vergeleken met 1,3% in juli) is de doelstelling van de ECB nog niet bereikt. Een al te snelle afbouw van het programma ligt dus niet voor de hand. 

Maandag zijn de Amerikaanse markten gesloten vanwege Labor Day. Op die dag worden er in Europa wel cijfers bekend gemaakt over het verloop van de producentenprijzen in augustus. Verder verschijnen er de komende week nieuwe cijfers over de detailhandelsverkopen in Italië en de Europese Unie als geheel over juli. Over diezelfde maand kunnen we ook gegevens verwachten over de industriële orders in de VS en Duitsland en over de industriële productie in het VK en Nederland. Ook verschijnen er definitieve cijfers over het sentiment onder inkoopmanagers in de dienstensector in veel landen in augustus. In China verschijnen er aan het einde van komende week cijfers over de internationale handel. Daar wordt op de financiële markten met belangstelling naar uitgekeken, vanwege de onverwacht goede prestaties van de Chinese economie in de afgelopen maanden. 

Tot slot kijken we met belangstelling uit naar de tweede schatting van de economische groei in de EU en Japan. Maar eerst zijn er vanmiddag (vrijdag) nog de maandelijkse arbeidsmarktcijfers uit de VS, de zogeheten non-farm payrolls. Als u dit leest, zijn die al bekend en weten we of de verwachte 170.000 à 180.000 banen in augustus ook daadwerkelijk zijn geschapen.

Disclaimer

Ben Steinebach is Hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO Bank N.V. Zie voor meer informatie  www.abnamro.nl/beleggen

Ben Steinebach heeft geen persoonlijk belang bij de betreffende onderneming(en).
Zijn vergoeding voor de verrichte werkzaamheden is en was noch direct noch indirect gerelateerd aan de specifieke aanbevelingen of standpunten zoals weergegeven in deze opinie en zal dat ook niet worden.

ABN AMRO of haar functionarissen, directeuren, employee benefit programma’s of medewerkers, waaronder tevens begrepen personen die zijn betrokken bij het opstellen of de uitgifte van dit materiaal, kunnen van tijd tot tijd een long- of short-positie aanhouden in effecten, warrants, futures, opties, derivaten of andere financiële instrumenten waarnaar in dit materiaal wordt verwezen. ABN AMRO kan te allen tijde investment banking-, commercial banking-, krediet-, advies- en andere diensten aanbieden en verlenen aan de emittent van effecten waarnaar in dit materiaal wordt verwezen. Uit hoofde van het aanbieden en verlenen van dergelijke diensten kan ABN AMRO in het bezit komen van informatie die niet is opgenomen in dit materiaal en kan ABN AMRO voorafgaand aan of direct na de publicatie hiervan hebben gehandeld op basis van dergelijke informatie. ABN AMRO kan in het afgelopen jaar zijn opgetreden als leadmanager of co-lead-manager voor een openbare emissie van effecten van emittenten die worden genoemd in dit materiaal. De vermelde koersen van in dit materiaal genoemde effecten gelden per de aangegeven datum en vormen geen garantie dat tegen deze koers transacties kunnen worden uitgevoerd. De opinie is gebaseerd op beleggingsonderzoek.

ABN AMRO Bank N.V. staat in dit kader onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.

Vragen? Bel op werkdagen van 8 tot 22 uur, zaterdag van 9 uur tot 17.30 uur.

0900 - 9215  ( uitleg belkosten )