Naar de navigatie Naar de inhoud

Column Ben Steinebach

column

Ben Steinebach is hoofd Beleggingsstrategie en verantwoordelijk voor het beleggingsadvies aan de particuliere beleggers van ABN AMRO. Lees hier zijn column.

13 oktober 2017

Deze column is in samenwerking met Ralph Wessels geschreven.

 

Spanning in Spanje neemt toe

Ondanks grote demonstraties in Barcelona tegen onafhankelijkheid van Catalonië, nemen de spanningen toe. Premier Rajoy van Spanje en president Puigdemont van Catalonië blijven onverzoenlijk. In de Verenigde Staten is de werkgelegenheid voor het eerst in tien jaar afgenomen. Ondanks de demonstraties tegen onafhankelijkheid heeft Puigdemont maandag verklaard door te gaan met het voorbereiden ervan. Rajoy heeft een ultimatum van acht dagen gesteld waarin duidelijkheid moet worden verschaft. De politieke spanningen waren afgelopen week op de financiële markten niet meer terug te vinden. De Spaanse obligatierente daalde marginaal en de aandelenkoersen stegen meer dan het Europese gemiddelde. Vorige week vrijdag kwamen de meeste toonaangevende aandelenmarkten nog onder neerwaartse druk nadat bekend werd dat de Amerikaanse werkgelegenheid in september met 33.000 banen is gedaald. Hoewel de daling voor een belangrijk deel kon worden toegeschreven aan de orkanen, was een beperkte stijging verwacht en was het de eerste daling in tien jaar. Desondanks hield de goede stemming op de wereldwijde financiële markten vanaf maandag weer aan. In de eurozone werden dan ook positieve economische indicatoren gepubliceerd. Mooie voorbeelden daarvan waren de cijfers over de industriële productie in de EU, waaronder Duitsland en Nederland. Die stegen in augustus met respectievelijk 3,8%, 4,7% en 3,9% ten opzichte van een jaar eerder. In het Verenigd Koninkrijk werd een stijging met slechts 1,6% bekend gemaakt. Tegelijk verhoogde het IMF de groeiramingen voor de meeste landen. Maar zij liet ook weten dat landen niet zelfgenoegzaam achterover moeten leunen en door moeten gaan met structurele hervormingen. Binnen de Federal Reserve blijft de zorg over de hardnekkig lage inflatie. Maar uit de notulen van de septembervergadering bleek wel dat een meerderheid de factoren erachter nog steeds als tijdelijk beschouwt. Een renteverhoging in december blijft echter erg onzeker. In Nederland werd na een formatie van zeven maanden een regeerakkoord door VVD, CDA, D’66 en ChristenUnie gepresenteerd. Het akkoord had geen invloed op de financiële markten.

 

Goede week AEX-index

De AEX-index heeft een goede week achter de rug. Daarmee presteerde het veel beter dan de grote indices in Europa en de VS.

De AEX-index dikte deze week 1% aan en noteert rond de 545 punten. Zwaargewichten Unilever en ASML trokken met ArcelorMittal en DSM de kar (allemaal meer dan 3% koerswinst). De verliezen waren beperkt met het grootste verlies voor Gemalto (-9%) en Altice (-4%).

Dinsdag kwam Takeaway met zijn handelsupdate. Ondanks dat de groei in orders in het derde kwartaal 40% steeg, waren ze iets onder de verwachting van ABN AMRO. In het erg winstgevende Nederland waren de resultaten echter zeer goed, terwijl Duitsland en de rest (voornamelijk België) wat tegenviel. Philips bereikte overeenstemming met de Amerikaanse overheid over zijn defibrillator activiteiten, waarbij er extra toezicht komt. De maatregelen hebben een negatief effect van EUR 80 miljoen op de operationele winst (EBITA). Rutte III heeft zich gecommitteerd om de carbondioxide uitstoot terug te schroeven. Dit kan positief effect hebben op SIF Holding en Vopak.

Internationaal trapten de Amerikaanse grootbanken het cijferseizoen af. De winsten bij JPMorgan en Citigroup waren beter dan verwacht. Toch reageerden de koersen negatief. Dit kwam doordat voor slechte leningen meer voorzieningen werden genomen dan verwacht, met name bij de creditcard divisies. De handelsactiviteiten binnen de investment banking divisies lieten een forse daling zien. Dit werd al verwacht. Cijfers van BlackRock en Samsung waren beter dan verwacht. EasyJet werd positiever over het hele jaar en Credit Agricole gaf aan eventueel geïnteresseerd te zijn in Commerzbank. Wal-Mart verwacht aankomend boekjaar online in de VS te groeien met 40%. De afgelopen kwartalen was de groei 60%. Honeywell kondigde aan zich op te splitsen in tweeën. En Pfizer denkt na over een verkoop of beursgang van zijn gezondheids-consumentendivisie.

 

Interessante week op komst

De komende week komt de publicatie van bedrijfsresultaten over het derde kwartaal echt op stoom met ook een paar interessante Nederlandse bedrijven. Daarnaast staan er ook veel macro-economische indicatoren op de agenda. 

Aankomende week rapporteren in Nederland: Akzo Nobel, ASML, Unilever, Philips Lighting en TomTom. Bekende internationale namen die rapporteren zijn: Netflix, IBM, Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Morgan Stanley, ICBC, AmeX, PPG, SAP, Manpower, Schlumberger, China Mobile, GE, Honeywell, Daimler en P&G.

Netflix rapporteert maandag zijn cijfers. Netflix investeert steeds meer in de ontwikkeling van films en series. Hierdoor verhoogt het zijn prijzen. Voorheen een gevoelig onderwerp, maar de impact lijkt steeds minder. Dit toont de pricing power van Netflix. Het derde kwartaal is overigens vaak een zwak kwartaal. Echter, door de Olympische Spelen vorig jaar is de vergelijkingsbasis dit jaar beter en de markt verwacht een sterk kwartaal. Het bedrijf verwacht zelf 750.000 nieuwe abonnees in de VS en 3,65 miljoen internationaal.

Geluiden uit de semiconductor sector zijn de laatste tijd erg sterk en laten een nog hogere groei zien dan eerder verwacht. ASML dat woensdag rapporteert, profiteert daarvan. De markt kijkt altijd uit naar de update over de nieuwe EUV machines. Daarnaast speelt op de lange termijn de ontwikkeling van AI (Artificial Intelligence) ASML ook in de kaart, doordat computerkracht toe moet blijven nemen. Dit kan alleen gebeuren met steeds betere chips.

De verwachting van de markt is dat Unilever donderdag organische omzetgroei rapporteert van 3,9% op jaarbasis. De groei zal voornamelijk uit opkomende markten komen, terwijl het in de ontwikkelde markten kan zijn gedaald. De resultaten zullen ook negatief beïnvloed worden door de sterke euro.

Op macro-economisch gebied gaat het de komende week verder met cijfers over de industriële productie in september; dit maal uit de VS, China en Japan (de laatste nog over augustus). Verder verschijnen in veel landen nieuwe gegevens over de inflatie in september. Na de VS deze vrijdagmiddag, betreft het China, de EU, het VK en Duitsland. Deze cijfers kunnen wellicht nieuwe inzichten geven over het toekomstige beleid van de centrale banken. Een uitzondering op dat laatste zal de Amerikaanse inflatie zijn omdat dit cijfer ongetwijfeld verstoord is door de effecten van de orkanen. Cijfers over de consumptieve bestedingen (september) kunnen we verwachten uit China, het VK en Nederland. Ook verschijnen er cijfers uit Nederland en België over het consumentenvertrouwen in oktober. Verder wordt in China een eerste schatting over het BBP in het derde kwartaal gepubliceerd en ook cijfers over de investeringen in september. In de VS worden nieuwe cijfers over de huizenmarkt in september gepubliceerd en tot slot verschijnt in Duitsland (en de EU) de zogeheten ZEW-index voor oktober. Deze index geeft aan hoe beleggers aankijken tegen investeringsmogelijkheden in de Duitse (en de Europese) economie.

Disclaimer

Ben Steinebach is Hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO Bank N.V. Zie voor meer informatie  www.abnamro.nl/beleggen

Ben Steinebach heeft geen persoonlijk belang bij de betreffende onderneming(en).
Zijn vergoeding voor de verrichte werkzaamheden is en was noch direct noch indirect gerelateerd aan de specifieke aanbevelingen of standpunten zoals weergegeven in deze opinie en zal dat ook niet worden.

ABN AMRO of haar functionarissen, directeuren, employee benefit programma’s of medewerkers, waaronder tevens begrepen personen die zijn betrokken bij het opstellen of de uitgifte van dit materiaal, kunnen van tijd tot tijd een long- of short-positie aanhouden in effecten, warrants, futures, opties, derivaten of andere financiële instrumenten waarnaar in dit materiaal wordt verwezen. ABN AMRO kan te allen tijde investment banking-, commercial banking-, krediet-, advies- en andere diensten aanbieden en verlenen aan de emittent van effecten waarnaar in dit materiaal wordt verwezen. Uit hoofde van het aanbieden en verlenen van dergelijke diensten kan ABN AMRO in het bezit komen van informatie die niet is opgenomen in dit materiaal en kan ABN AMRO voorafgaand aan of direct na de publicatie hiervan hebben gehandeld op basis van dergelijke informatie. ABN AMRO kan in het afgelopen jaar zijn opgetreden als leadmanager of co-lead-manager voor een openbare emissie van effecten van emittenten die worden genoemd in dit materiaal. De vermelde koersen van in dit materiaal genoemde effecten gelden per de aangegeven datum en vormen geen garantie dat tegen deze koers transacties kunnen worden uitgevoerd. De opinie is gebaseerd op beleggingsonderzoek.

ABN AMRO Bank N.V. staat in dit kader onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.

Vragen? Bel op werkdagen van 8 tot 22 uur, zaterdag van 9 uur tot 17.30 uur.

0900 - 9215  ( uitleg belkosten )