Naar de navigatie Naar de inhoud

Column Ben Steinebach

column

Ben Steinebach is hoofd Beleggingsstrategie en verantwoordelijk voor het beleggingsadvies aan de particuliere beleggers van ABN AMRO. Lees hier zijn column.

17 november 2017

 

Taxplan Trump iets dichterbij

Donderdagavond heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor een eerste versie van het Republikeinse belastingplan gestemd. Er is echter nog een lange weg te gaan. De wereldwijde aandelenbeurzen vonden op donderdag eindelijk de weg weer omhoog, mede door redelijke cijfers over de economie. De stemming in het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen een comfortabele meerderheid hebben, brengt de belastingplannen van president Trump een klein beetje dichterbij. De kern van de wet, die nu is aangenomen bestaat uit de verlaging van de vennootschapsbelasting  en de inkomstenbelasting (en vermindering van het aantal tarieven). Daarnaast wordt erin geregeld dat de verplichte zorgverzekering (onderdeel van Obamacare) wordt afgeschaft. Dit moet ongeveer USD 400 miljard van de benodigde USD 1.400 miljard voor de belastingverlagingen opbrengen. De plannen moeten hierna ook nog door de Senaat worden goedgekeurd. Daar hebben de Republikeinen een geringere meerderheid en zijn er zoveel dissidenten, dat steun van de Democraten noodzakelijk is. Het is dan ook nog lang niet zover dat Trump zijn handtekening onder de wet kan zetten. 

Niettemin reageerden de financiële markten positief op de uitkomst van de stemming in het Huis. Daarmee kwam een einde aan twee weken van koersdalingen op de aandelenbeurzen. Goede economische cijfers hebben die dalingen niet kunnen verhinderen. Ook de afgelopen week waren de meeste cijfers weer positief. Uitzonderingen waren de industriële productie in de eurozone (-0,6% t.o.v. september) en de Amerikaanse Empire State Manufacturing Index en de Philadelphia Fed Index. De laatste twee indicatoren geven het eerste beeld voor de Amerikaanse economie (in dit geval november) en daalden beide onverwacht. De meeste andere economische indicatoren – waaronder de Amerikaanse industriële productie, de detailhandelsverkopen en de economische groeicijfers in de meeste Europese landen – bevestigden opnieuw het positieve economische beeld.

 

AEX verloor per saldo terrein

Evenals in de voorgaande week daalden de koersen op de wereldwijde aandelenmarkten de afgelopen week. Na voortdurende koerswinsten sinds eind augustus is dat niet abnormaal en kan zelfs worden gesproken van een gezonde correctie. In de Verenigde Staten wisten de beurzen op donderdag het verlies van de eerste dagen van de week goed te maken en sloten de indices per saldo met kleine winsten. In Europa lukte dat niet ondanks lichte koerswinsten op donderdag. De meeste beurzen verloren hier bijna 1% ten opzichte van vorige week vrijdag. De AEX ging zelfs nog wat verder omlaag en sloot 1,5% lager. Dit was ondanks de goede kwartaalresultaten van NN en Volker Wessels.

De Franse kabelaar Altice heeft de afgelopen week de grootste koerssprongen – zowel omhoog als omlaag – gemaakt binnen de AEX. Het bedrijf had een naam opgebouwd door veel bedrijven, met schuld gefinancierd, over te nemen en er heel veel synergie uit te halen. Nadat op 2 november hele teleurstellende resultaten werden gepresenteerd, geloofden beleggers deze strategie niet meer. Het resultaat is dat de koers per saldo met bijna 50% is gekelderd.

Verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) heeft in het derde kwartaal een nettowinst van 734 miljoen euro geboekt. Dit is ruim twee derde meer dan een jaar eerder. De stijging was voor een belangrijk deel te danken aan winsten op beleggingen, met name door een verkoop van staatsobligaties. Het operationeel resultaat nam met meer dan een derde toe tot 431 miljoen euro. Daar zat een bijdrage van 51 miljoen euro bij van Delta Lloyd, de branchegenoot die eerder dit jaar werd ingelijfd. De integratie van Delta Lloyd ligt volgens NN op schema. Het bedrijf gaat nog altijd van een extra kostenbesparing van 150 miljoen euro, bovenop de bezuinigingen die de al lopende programma's van beide verzekeraars opleveren. De solvabiliteit, berekend volgens de Europese norm (Solvency II), bedroeg voor de gehele groep 204 procent. Dat is een verbetering van acht procentpunten ten opzichte van het tweede kwartaal en iets beter dan wij verwachtten.

Daarnaast presenteerde Volker Wessels goede resultaten. In de eerste drie kwartalen van 2017 steeg het bedrijfsresultaat (EBITDA) met 10% tot EUR 155 miljoen ten opzichte van een jaar eerder, waarbij de marge verbeterde tot 3,9%. De omvang van het orderboek steeg met EUR 814 miljoen tot EUR 8,3 miljard bij een omzet in de eerste negen maanden van bijna EUR 4 miljard. De verbetering van de winstgevendheid werd geholpen door de aantrekkende bouwsector en de oplopende huizenprijzen. Ook profiteert het bedrijf van zijn strategie waarbij het zich vooral richt op wat kleinere en middelgrote projecten. Het bedrijf handhaafde zijn verwachtingen voor het hele jaar waarbij zowel de winst als het bedrijfsresultaat zal stijgen. Het interim-dividend voor 2017 werd vastgesteld op 0,28 euro per aandeel, waarmee 22,4 miljoen euro in totaal terugvloeit naar aandeelhouders.

Internationaal stond de luchtvaartshow in Dubai in de belangstelling. Het Europese Airbus heeft op de luchtvaartshow in Dubai zijn grootste order ooit aangekondigd. De investeerder Indigo Partners uit de VS heeft in totaal 430 vliegtuigen besteld. Daarmee is een bedrag van bijna 50 miljard dollar gemoeid. Ook concurrent Boeing deed goede zaken met de verkoop van 40 toestellen van het type Dreamliner 787 aan Emirates Airlines en 175 Boeings 737 Max 8 toestellen aan Fly Dubai. 

Qualcomm heeft het overnamebod van Broadcom, dat met USD 130 miljard de grootste overname in de technologiesector zou betekenen, verworpen. Overigens zullen allerlei toezichthouders daar ook nog toestemming voor moeten geven en heeft de Europese Commissie al aangegeven pas in 2018 met een oordeel over een eventuele overname te komen.

Uit de resultaten van de Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot blijkt dat het bedrijf op een uitstekend kwartaal kan terugkijken. Het concern blijft profiteren van het aanhoudende herstel op de Amerikaanse woningmarkt. Daarnaast boekte het bedrijf extra omzet in de nasleep van orkanen die delen van de VS teisterden. De omzet van de keten steeg met bijna 8 procent tot een recordhoogte van 25 miljard dollar. De extra verkopen om de schades die orkanen aanrichtten te herstellen, schatte het bedrijf in op 282 miljoen dollar. Onder de streep bleef 2,2 miljard dollar over, hetgeen een winstsprong van 10 procent betekende op jaarbasis. 

General Electric meldde dat in 2018 een winst per aandeel wordt verwacht van USD 1,00 tot 1,07 in plaats van een aanvankelijk verwachte USD 1,18. Het bedrijf zal zich meer gaan concentreren op activiteiten als elektriciteit, luchtvaart en instrumenten voor de gezondheidszorg. Daarbij zal afscheid worden genomen van verlichting en spoorwegmaterieel. Het dividend zal worden verlaagd. Dat is pas voor de tweede keer sinds de grote depressie in de vorige eeuw.

 

Rustige nieuwsweek op komst

Het resultatenseizoen is nagenoeg voorbij en slechts enkele minder belangrijke bedrijven moeten hun resultaten nog publiceren. Ook op macrogebied lijkt het een rustige week te worden. Tegen het einde van de week zullen de eerste schattingen van de stemming onder inkoopmanagers in de industrie voor november in veel landen worden gepubliceerd. Die geven een goede indicatie of de positieve trend in deze cyclische sector zich naar het einde van het jaar voortzet. Verder zal met belangstelling worden gekeken naar nieuwe cijfers over het consumentenvertrouwen (eveneens in november). Deze worden gepubliceerd in de VS, de eurozone en ook in Nederland en België. Cijfers over het ondernemersvertrouwen in dezelfde maand komen uit Duitsland, Frankrijk en België. Vooral zal worden uitgekeken naar de Duitse Ifo-index, die in oktober de hoogste stand sinds de jaren zestig van de vorige eeuw bereikte. Ook uit Duitsland komen nieuwe gegevens over de producentenprijzen in oktober. In september zijn die nog met 0,3% ten opzichte van augustus en met 3,1% ten opzichte van een jaar eerder gestegen. Woensdag worden de notulen van het Federal Open Market Committee van de Fed van 1 november openbaar gemaakt. Tot slot komen er uit de VS nog cijfers over de orders van duurzame goederen en over de verkopen van bestaande woningen, beide over oktober. Op donderdag 23 november zijn de beurzen in de VS (Wall Street) en Tokyo gesloten in verband met Thanksgiving day.

Disclaimer

Ben Steinebach is Hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO Bank N.V. Zie voor meer informatie  www.abnamro.nl/beleggen

Ben Steinebach heeft geen persoonlijk belang bij de betreffende onderneming(en).
Zijn vergoeding voor de verrichte werkzaamheden is en was noch direct noch indirect gerelateerd aan de specifieke aanbevelingen of standpunten zoals weergegeven in deze opinie en zal dat ook niet worden.

ABN AMRO of haar functionarissen, directeuren, employee benefit programma’s of medewerkers, waaronder tevens begrepen personen die zijn betrokken bij het opstellen of de uitgifte van dit materiaal, kunnen van tijd tot tijd een long- of short-positie aanhouden in effecten, warrants, futures, opties, derivaten of andere financiële instrumenten waarnaar in dit materiaal wordt verwezen. ABN AMRO kan te allen tijde investment banking-, commercial banking-, krediet-, advies- en andere diensten aanbieden en verlenen aan de emittent van effecten waarnaar in dit materiaal wordt verwezen. Uit hoofde van het aanbieden en verlenen van dergelijke diensten kan ABN AMRO in het bezit komen van informatie die niet is opgenomen in dit materiaal en kan ABN AMRO voorafgaand aan of direct na de publicatie hiervan hebben gehandeld op basis van dergelijke informatie. ABN AMRO kan in het afgelopen jaar zijn opgetreden als leadmanager of co-lead-manager voor een openbare emissie van effecten van emittenten die worden genoemd in dit materiaal. De vermelde koersen van in dit materiaal genoemde effecten gelden per de aangegeven datum en vormen geen garantie dat tegen deze koers transacties kunnen worden uitgevoerd. De opinie is gebaseerd op beleggingsonderzoek.

ABN AMRO Bank N.V. staat in dit kader onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.

Vragen? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 uur tot 17.30 uur.

0900 - 9215  ( uitleg belkosten )