Naar de navigatie Naar de inhoud

Expert Center - Ben Steinebach

Beurzen op het hoogste niveau van het jaar

17 februari 2017

Ben Steinebach en Ralph Wessels
Kenniscentrum Beleggingsstrategie

Beurzen op het hoogste niveau van het jaar

Opnieuw wisten de aandelenbeurzen deze week verder te stijgen. De dollar bewoog zijwaarts ondanks het optreden van Janet Yellen en de rente liep licht op. De bedrijfscijfers waren afgelopen week redelijk positief. 

De financiële markten keken afgelopen week vooral naar het tweedaagse optreden van FED-voorzitter Janet Yellen voor het Amerikaanse Congres. Op dinsdag en woensdag maakte zij duidelijk dat de FED niet te lang moet wachten met het verminderen van het ondersteunende beleid. In maart beoordeelt de FOMC of de Amerikaanse economie sterk genoeg is voor een verdere renteverhoging. Op woensdag werden ook de inflatiecijfers in de Verenigde Staten over januari bekend gemaakt. De kerninflatie kwam met 2,3% iets hoger uit dan in de maand december. De verwachting dat de FED de rente in maart gaat verhogen nam door deze cijfers toe. 

De aandelenbeurzen reageerden positief op de woorden van Yellen. Ook omdat zij aangaf dat stimulering van de economie door de overheid welkom is. Zowel de S&P500 als de Dow Jones zetten een nieuwe all-time high neer. In Europa liepen de beurzen ook op naar het hoogste niveau van het jaar. De Japanse Nikkei wist de goede start van de week niet vast te houden en sluit de week iets lager af. 

Op macro-economisch gebied stond in Europa de vraag centraal op welke wijze de ECB haar opkoopprogramma verder gaat invullen. Verder is de raming voor de economische groei in de eurozone in het vierde kwartaal licht neerwaarts bijgesteld.

De toegenomen verwachting op een verhoging van de rente heeft deze week niet geleid tot een sterkere dollar. Tijdens de uitspraken van Yellen sterkte de dollar aanvankelijk flink aan, maar verloor gedurende de rest van de week aan kracht. De 10-jaarsrente in Europa en Amerika steeg deze week minimaal ondanks alle berichtgeving rondom de centrale banken. De spread tussen de rente in beide continenten blijft redelijk gelijk.

Deze week stonden hoofdzakelijk Europese bedrijven op de agenda met bedrijfscijfers. Het beeld in Europa is iets gematigder dan in de Verenigde Staten. De winsten van de bedrijven zijn redelijk in lijn tot iets beter, terwijl de omzetten wel hoger zijn dan verwacht. In de Verenigde Staten laat zo’n twee derde van de bedrijven een betere omzet zien en ongeveer helft van de bedrijven rapporteerde een hogere winst.

AEX op weg naar de 500 punten

De AEX-index heeft opnieuw een hoger niveau opgezocht en lijkt op weg naar de 500-puntengrens. De cijfers van de bedrijven waren niet sterk genoeg om de 500-puntengrens al te doorbreken.

De AEX-index begon de week voortvarend en steeg uit boven de 490 punten. Na het eerste optreden van Yellen op dinsdag zette de stijging van de AEX op woensdag door tot 497 punten. De 500-punten raakte donderdag weer wat verder uit het zicht en vrijdag levert de AEX iets in. 

De volgende AEX-fondsen presenteerden de kwartaalcijfers: Randstad, Akzo Nobel, DSM, ABN AMRO, Heineken, NN Group, Aegon en Vopak. Randstad rapporteerde op dinsdag uitstekende resultaten. Op de meeste gebieden presteerde het bedrijf beter dan verwacht en de beurs waardeerde dit met een stijging van ruim 4%. Op woensdag rapporteerden DSM en Akzo Nobel degelijke resultaten, maar werden daar op de beurs niet voor beloond. Akzo Nobel zakte na de bekendmaking van cijfers ruim 3% terug. Bij DSM vielen vooral de sterke resultaten van de divisie Performance Materials op. De cijfers van bierbrouwer Heineken waren iets beter dan verwacht. De groei in Azië zet stevig door en ook ontwikkelen Latijns-Amerika en Europa zich goed. De cijfers van NN Group op donderdag waren teleurstellend. Vooral de lager dan verwachte solvabiliteit zorgde voor een forse koersdaling van ruim 7%. Het bedrijf gaat wel meer dividend uitkeren dan verwacht. Op de laatste handelsdag van de week presenteerde Vopak zwakke cijfers en moet ruim 8% van zijn waarde inleveren. Aegon liet daarentegen redelijke cijfers zien met een iets betere winst en een solvabiliteit die in lijn ligt met de verwachting.

Cijferseizoen gaat nog door

De meeste bedrijven hebben de kwartaalcijfers ondertussen gerapporteerd. Volgende week presenteren nog enkele bedrijven hun cijfers. Op macro-economisch gebied staat er minder op de agenda. 

Macro-economisch kijken we begin volgende week naar een aantal inkoopmanagersindices in Europa, de Verenigde Staten en Japan. De marktconsensus is dat deze stabiel zijn gebleven ten opzichte van een maand eerder. Op woensdag krijgen we in Europa inflatiecijfers en worden in de Verenigde Staten de notulen van laatste FOMC-meeting vrijgegeven. Op vrijdag wordt het consumentenvertrouwen in Amerika bekendgemaakt. Verder is het natuurlijk afwachten met welke plannen President Trump komt en hoe de financiële markten hierop reageren. 

In Europa presenteert een aantal bedrijven volgende week hun cijfers. In Nederland rapporteert op maandag Grandvision en op dinsdag BAM de cijfers. Woensdag staat onder andere Wolters Kluwer op de agenda en komen ook de Duitse bedrijven Bayer en Fresenius met resultaten. Donderdag rapporteren de telecombedrijven Telefonica en Orange de cijfers. Ook het Franse Axa presenteert donderdag haar resultaten. Op vrijdag openen Basf en Fugro de boeken. In de Verenigde Staten is het rustiger. Hier staan bedrijven als Allergan, Wal-Mart en Mobileye op de agenda. Tenslotte presenteert het Chinese Baidu op vrijdag haar resultaten.

Disclaimer

Ben Steinebach is Hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO Bank N.V. Zie voor meer informatie  www.abnamro.nl/beleggen

Ben Steinebach heeft geen persoonlijk belang bij de betreffende onderneming(en).
Zijn vergoeding voor de verrichte werkzaamheden is en was noch direct noch indirect gerelateerd aan de specifieke aanbevelingen of standpunten zoals weergegeven in deze opinie en zal dat ook niet worden.

ABN AMRO of haar functionarissen, directeuren, employee benefit programma’s of medewerkers, waaronder tevens begrepen personen die zijn betrokken bij het opstellen of de uitgifte van dit materiaal, kunnen van tijd tot tijd een long- of short-positie aanhouden in effecten, warrants, futures, opties, derivaten of andere financiële instrumenten waarnaar in dit materiaal wordt verwezen. ABN AMRO kan te allen tijde investment banking-, commercial banking-, krediet-, advies- en andere diensten aanbieden en verlenen aan de emittent van effecten waarnaar in dit materiaal wordt verwezen. Uit hoofde van het aanbieden en verlenen van dergelijke diensten kan ABN AMRO in het bezit komen van informatie die niet is opgenomen in dit materiaal en kan ABN AMRO voorafgaand aan of direct na de publicatie hiervan hebben gehandeld op basis van dergelijke informatie. ABN AMRO kan in het afgelopen jaar zijn opgetreden als leadmanager of co-lead-manager voor een openbare emissie van effecten van emittenten die worden genoemd in dit materiaal. De vermelde koersen van in dit materiaal genoemde effecten gelden per de aangegeven datum en vormen geen garantie dat tegen deze koers transacties kunnen worden uitgevoerd. De opinie is gebaseerd op beleggingsonderzoek.

ABN AMRO Bank N.V. staat in dit kader onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.

Vragen? Bel op werkdagen van 8 tot 22 uur, zaterdag van 9 uur tot 17.30 uur.

0900 - 9215 (uitleg belkosten)

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief