Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Houden

Overeenkomst tussen RWE en E.ON beter voor RWE

13 maart | 13:54

E.ON krijgt een belang van 77% in RWE (Houden) dochter Innogy. Dat hebben de bedrijven op 11 maart bekend gemaakt. RWE krijgt op zijn beurt een belang van 16,7% in E.ON. Daarnaast verwerft RWE het leeuwendeel van de duurzame activiteiten van E.ON. RWE houdt vast aan de duurzame activiteiten en de gasopslag van Innogy.

E.ON zal het kapitaalbelang met 20% uitbreiden. Daarnaast ontvangt het bedrijf € 1,5 miljard in contanten van RWE. E.ON koopt tenslotte de minderheidsaandeelhouders (23%) van Innogy uit. Het bedrijf biedt de aandeelhouders € 40 per aandeel. Het gaat om een bod van € 36,76 per aandeel plus het dividend van Innogy voor 2017 en 2018. 

Met het bod van € 36,76 biedt het bedrijf 19% meer dan de reële waarde inschatting van € 31 die wij het aandeel Innogy toekennen. Als het om waardecreatie gaat, denken wij dat het bod positiever is voor RWE dan voor E.ON.

We verwachten onze reële waarde inschatting voor RWE enigszins te verhogen. Tegelijkertijd denken we dat we onze reële waarde inschatting voor het aandeel E.ON enigszins zullen verlagen. Daarbij gaan we ervan uit dat E.ON de schuld van Innogy overneemt.

We houden vast aan het niet toekennen van een concurrentievoordeel voor RWE. De marktkracht van het bedrijf is stabiel. We kennen ook geen concurrentievoordeel toe aan E.ON. De concurrentiepositie van dit bedrijf staat onder druk. We raden de aandeelhouders van Innogy aan om het bod te accepteren.

De strategische logica van de overeenkomst is in onze ogen sterker in het geval van RWE dan voor E.ON. RWE raakt de blootstelling van Innogy aan de consumentenmarkt en betreffende infrastructuur kwijt. Wij zien dat als een positieve ontwikkeling. Wij zien geen groei in de consumentenmarkt. Qua infrastructuur krijgt het bedrijf te maken met lagere toegestane rendementen in Duitsland voor 2018 en 2019.

RWE zal daarentegen de duurzame capaciteit meer dan verdubbelen. Op dit moment bedraagt de capaciteit 3,4 gigawatt. Dat zal 8 gigawatt worden. Daarnaast bestaan er mogelijkheden om synergievoordelen te behalen. Dat geldt met name voor de exploitatie van windmolenparken in het Verenigd Koninkrijk. 

De overname zorgt er tevens voor dat RWE minder afhankelijk wordt van kolenreactoren. E.ON zal, als de kerncentrales in 2012 en 2022 worden gesloten, volledig afhankelijk zijn van de consumentenmarkt en de markt voor infrastructuurbedrijven. We zien dat als een negatieve ontwikkeling.

Er zijn enige synergievoordelen te behalen als het gaat om de consumentenmarkt en die voor infrastructuur in Duitsland. We verwachten echter dat de klanten van het bedrijf uiteindelijk zullen profiteren van het grootste deel van deze besparingen. 

Technische analyses en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw identificatiecode of met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel. Ook voor identificatie bij Telefonisch Bankieren. De e.dentifier2 is de opvolger van de e.dentifier. U kunt beide paslezers gebruiken.
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.