Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Houden

Overname Boston Scientific door Stryker?

12 juni | 13:39

Het gerucht gaat dat Stryker (Houden) geïnteresseerd is in een overname van Boston Scientific. Het past binnen de strijd die gaande is in de sector. Bedrijven proberen hun productenarsenaal uit te breiden om een betere onderhandelingspositie te krijgen met ziekenhuizen.

We vermoeden dat een mogelijke overname tegen 50 miljard dollar zal kosten. Daarbij houden we rekening met de prijs die Abbott Labs in 2017 betaalde voor St. Jude Medical. We beschouwden de prijs indertijd als redelijk.

Vanuit een strategisch oogpunt klinkt de combinatie van Stryker en Boston Scientific logisch. Ziekenhuizen vinden het immers steeds belangrijker om naar de waarde van de behandelingen te kijken dan puur naar volumes. Met waarde wordt bedoeld dat rekening wordt gehouden met de uitkomsten van patiëntenonderzoek en de kosten van de behandeling.

De portefeuilles van de 2 bedrijven vullen elkaar extreem goed aan. De orthopedische activiteiten en de investeringen in machines van Stryker passen naadloos bij de activiteiten van Boston Scientific. Boston richt zich meer op hartklachten en op consumptieve producten. Alleen op het gebied van gastrologie, dat zich richt op de spijsvertering, is er sprake van overlappende activiteiten.

We zien vooral mogelijkheden voor de 2 bedrijven om te profiteren van de snel groeiende sectoren als bij hartklachten (cardiovasculair en structurele hartklachten) en neuromodulatie, de stimulering van specifieke onderdelen van het zenuwstelsel.

In de markt voor het reconstrueren van botten en gewrichten is sprake van prijserosie, zoals we eerder hebben aangegeven. Het is steeds lastiger om met tot de verbeelding sprekende innovatie te komen als het gaat om heupen. 

Over het algemeen gesproken is er sprake van meer onontgonnen groepen van patiënten en mogelijke richtgroepen bij mensen met hartklachten dan bij mensen met gewrichtsproblemen. Het is daarom eenvoudiger om de waarde van innovaties rondom de behandeling van hartklachten te bewijzen door middel van testprocedures.

Technische analyses en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw identificatiecode of met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel Bankieren.
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.