Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Kopen

Groei DSM is meer dan alleen hoge vitamineprijzen

05 januari | 13:19

We verwachten dat DSM (Kopen) zal profiteren van de hogere vitamineprijzen. Volgens onze inschattingen zullen deze hogere prijzen € 65 miljoen toevoegen aan het bedrijfsresultaat (EBITDA) in 2018. Daarmee zitten we 3% hoger dan het gemiddelde van andere analisten. We verhogen ons koersdoel van € 82 naar €92 per aandeel en herhalen onze ‘Kopen’-aanbeveling.

We zitten met onze ramingen hoger dan andere analisten. We denken dat het onterecht is dat DSM lager wordt gewaardeerd dan de concurrentie. Dat heeft voor een deel te maken met het verbeterde rendement van het bedrijf. DSM blijft op onze lijst van favorieten staan.

De prijzen voor vitamines A en E zijn de afgelopen maanden significant gestegen. Dat wordt deels veroorzaakt door het lagere aanbod vanuit China. Dit is een gevolg van milieumaatregelen. Daarnaast was er een brand in een fabriek van BASF op 31 oktober afgelopen jaar. We denken dat het bedrijfsresultaat van DSM met € 65 miljoen kan stijgen.

We zien de prijsstijging van de vitamineprijzen als tijdelijk. We denken dat het de aandacht afleidt van de werkelijke waardecreatie bij DSM. Deze wordt veroorzaakt door de hogere organische groei en het hogere rendement bij het bedrijf.  

We denken dat de verbetering van het rendement doorzet. Dat heeft deels te maken met de organische groei. Daarnaast wordt de portefeuille meer gespecialiseerd. We merken op dat het huidige rendement (EBITDA) bij Nutritions en Materials aan de bovenkant of hoger is dan de doelstelling. Het zou ons dan ook niet verbazen als DSM deze doelstelling in het tweede kwartaal van dit jaar verhoogt.

We verhogen onze verwachtingen voor de winst per aandeel voor 2017/18/19 met respectievelijk 0%/5%/2%. Het aandeel koerst tegen een waardering van 9x de verwachte winst voor 2018 (EV/EBITDA). Daarmee wordt het aandeel met een korting van 7% versus de sector gewaardeerd. Dat is aanzienlijk meer dan de gebruikelijke discount van -1%. 

Dit vinden wij onterecht. We beschouwen het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd, gezien de stijging met 340 basispunten van het rendement op het geïnvesteerde kapitaal (ROIC) naar 11,4%.


Technische analyses en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw identificatiecode of met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel. Ook voor identificatie bij Telefonisch Bankieren. De e.dentifier2 is de opvolger van de e.dentifier. U kunt beide paslezers gebruiken.
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.