Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
 

Marktcommentaar – minder dollarimpact op portefeuilles in 2018

09 januari | 11:43

In 2017 daalde de Amerikaanse dollar fors versus de euro. We denken dat de EUR/USD in 2018 veel minder sterk zal bewegen. Verschuivingen in dit valutapaar zouden daarmee slechts beperkte impact moeten hebben op portefeuillerendementen, aldus Mary Pieterse-Bloem (ABN AMRO).

Na een kortstondig herstel vervolgde de dollar afgelopen december de weg omlaag. Begin januari stond de EUR/USD opnieuw op 1,20 waarmee het hoogste punt van 2017 alweer bijna werd aangetikt. Toch voorzien wij geen herhaling van afgelopen jaar. Wij denken juist dat de dollar in 2018 wat verloren terrein zal heroveren: de EUR/USD zal naar verwachting geleidelijk dalen, om tegen het einde van het jaar rond 1,15 te staan.

Er zijn volgens ons verschillende factoren die richting kunnen geven aan de dollar versus de euro. In de eerste plaats geloven we dat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) door zal gaan met de verkrapping van het monetaire beleid. Onze prognose is dat de Fed in 2018 tweemaal de rente zal verhogen, in stappen van elk 25 basispunten. De Europese Centrale Bank (ECB) zal de rente juist ongewijzigd laten tot ver in 2019. Als de ECB erin slaagt om verwachtingen omtrent voortijdige monetaire verkrapping te temperen, zou dat een drukkend effect hebben op de euro. In de tweede plaats lijken de economische omstandigheden in de VS wat gunstiger te zijn dan in de eurozone. Wij verwachten dat de Amerikaanse economie in 2018 met 2,7% zal groeien, versus 2,5% groei in de eurozone. Dit zou ten goede komen aan de dollar.

Mary Pieterse-Bloem, hoofd Obligatiebeleggingen bij ABN AMRO Private Banking, wijst erop dat politiek risico in Europa eveneens een factor van belang kan zijn: “De Italianen gaan in maart naar de stembus, waardoor politieke onrust weer de kop op zou kunnen steken in Europa – en dat kan zich vertalen in neerwaartse druk op de euro.”

Maar in vergelijking met vorig jaar zullen de bewegingen van de EUR/USD in 2018 waarschijnlijk minder sterk zijn. Pieterse-Bloem: “Voor niet-Amerikaanse beleggers met posities in Amerikaanse aandelen had de dalende dollar in 2017 een nadelig effect op het portefeuilleresultaat. We verwachten wel wat dollarherstel dit jaar, maar geen heftige richtingverandering. We denken dan ook dat de koersbewegingen van de EUR/USD in 2018 minder fors zullen zijn dan in 2017. Voor beleggers zou de impact van valutarisico daarmee afnemen.”

Meer over EUR/USD in valuta-special?

Wilt u meer lezen over de EUR/USD? Lees dan de special van valutastrateeg Georgette Boele (ABN AMRO Economisch Bureau): FX Weekly - Euro: goede start geen garantie voor sterke finish

Technische analyses en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw identificatiecode of met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel. Ook voor identificatie bij Telefonisch Bankieren. De e.dentifier2 is de opvolger van de e.dentifier. U kunt beide paslezers gebruiken.
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.