Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Houden

Prima resultaten Oracle

18 september | 13:19

Oracle (Houden) heeft een prima start gemaakt in het nieuwe boekjaar. De groei van de omzet bij de onderdelen Cloud Services en License Support stelde echter licht teleur.

Net als het voorgaande kwartaal waren de resultaten voor de Database en NetSuite goed. Maar wij blijven voorzichtig als het gaat om de ontwikkeling van de cloudactiviteiten. Zeker als de resultaten worden vergeleken met concurrenten als Microsoft, Salesforce en Workday.

Wat betreft de cloudactiviteiten blijft Oracle achter bij marktleiders Amazon en Microsoft. Het management van Oracle geeft echter hoog op van de eigen autonome cloud database.

Wij handhaven het ruime concurrentievoordeel dat wij Oracle toekennen. Het bedrijf zal het grootste deel van de huidige klanten aan zich weten te binden. Omdat veel van deze klanten nog moeten overschakelen naar een cloudplatform zal het bedrijf hier een zekere groei aan ontlenen op de middellange termijn.

Wij hebben ons waarderingsmodel voor het bedrijf licht aangepast. Daarnaast zijn de vooruitzichten voor het onderdeel Application System verbeterd. Wij verhogen onze reële waarde inschatting voor het aandeel van 46 dollar naar 49 dollar. Het aandeel koerst echter in de buurt van deze waardering. Wij raden beleggers aan te wachten op een grotere marge alvorens in het bedrijf te beleggen.

De omzet steeg afgelopen kwartaal met 1% naar 9,2 miljard dollar. Als uit wordt gegaan van vaste wisselkoersen bedroeg de stijging 2%. De omzet bij Cloud Services en License Support steeg 4% naar 6,6 miljard dollar. Dit maakt 72% van de totale omzet uit. De stijging van de omzet bij het onderdeel Application Systeem steeg 7%.

De omzet bij Cloud License en On-premises License bleef gelijk op 867 miljoen dollar. Na de veranderingen die het bedrijf vorig kwartaal introduceerde rondom de verdeling van de omzet blijven de prestaties van de cloudactiviteiten onduidelijk. Het is moeilijk om te voorspellen hoe dit onderdeel zich ontwikkelt. Wij twijfelen daardoor of het bedrijf in staat is om echt te concurreren met de belangrijkste concurrenten.

Technische analyses en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw identificatiecode of met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel Bankieren
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.