Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Kopen

ExxonMobil kiest voor groei

12 maart | 14:02

De analistendagen bij ExxonMobil (Kopen) zijn meestal niet erg nieuwswaardig. Dit jaar was het anders. Het bedrijf kondigde aan te breken met de recente traditie onder olieconcerns om minder te investeren en meer geld uit te keren aan aandeelhouders.

Exxon kondigde aan de investeringen dit jaar te verhogen naar 24 miljard dollar. Volgend jaar zal dat 28 miljard dollar zijn. In de jaren daarna wordt tot 2025 gemiddeld 30 miljard dollar geïnvesteerd. Het doel is om de winst en de kasstroom in 2025 te verdubbelen ten opzichte van het niveau van 2017. Het rendement op kapitaal dient te stijgen van 7% in 2017 naar 15% in 2025.

Exxon gaf aan dat het dividend de komende jaren met gemiddeld 5% zal stijgen. Dat is dicht bij het historisch gemiddelde voor het bedrijf en meer dan afgelopen jaar het geval was. Exxon gaf geen indicatie over het bedrag waarmee het aandelen wil inkopen. Beleggers reageerden teleurgesteld en zorgden voor een koersdaling.

Beleggers hebben in de afgelopen jaren aangedrongen op discipline als het gaat om investeringen bij olieconcerns. Exxon denkt echter dat het tal van projecten in de pijplijn heeft die een aantrekkelijk rendement beloven. Het gaat om projecten in alle divisies van het bedrijf met een geïntegreerd bedrijfsmodel.

Het doel is om het rendement voor aandeelhouders te verhogen. Daardoor geeft het bedrijf prioriteit aan investeringen. Wij hebben de hogere investeringen verwerkt in ons model. We houden ook rekening met een hogere groei in de nabije toekomst. Op basis daarvan verhogen we onze reële waarde inschatting voor het aandeel van 82 dollar naar 85 dollar.

We houden vast aan het geringe concurrentievoordeel dat we het bedrijf toekennen. We beschouwen de aandelen als ondergewaardeerd, maar toch zien wij aantrekkelijker beleggingsmogelijkheden elders in de sector. 

Technische analyses en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw identificatiecode of met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel. Ook voor identificatie bij Telefonisch Bankieren. De e.dentifier2 is de opvolger van de e.dentifier. U kunt beide paslezers gebruiken.
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.