Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Houden

Zorgen over Intel gerechtvaardigd

04 januari | 14:09

Op 2 januari publiceerde de Britsewebsite The Register een artikel over mogelijke problemen met chips van Intel (Houden). In het afgelopen decennium zouden chips zijn geproduceerd die kwetsbaar zijn qua veiligheid. De gebreken zouden een grondige bewerking van de operating systems van Windows, Linux en Apple noodzakelijk maken.

Belangrijker is misschien nog wel dat de performance van de chips na de update mogelijk 5% tot 30% minder is. Dit hangt af van de diverse applicaties.

Er is op dit moment weinig bekend over de details van de tekortkomingen. Het enige wat bekend is, is wat The Register erover schreef. We gaan er echter van uit dat Intel, Microsoft en andere bedrijven een omvangrijk plan zullen presenteren om verontruste klanten op hun gemak te stellen.

Uit het artikel blijkt verder dat de chips van concurrent AMD geen vergelijkbare problemen hebben. Dat blijkt uit een email van AMD aan Linux-gebruikers waaruit dit kan worden opgemaakt. 

Het aandeel Intel daalde in eerste instantie fors maar wist gedurende de handel weer enigszins te herstellen. Het aandeel AMD wist juist van deze berichten te profiteren. Het is logisch dat beleggers denken dat het marktaandeel van AMD zal stijgen ten opzichte van Intel. We denken echter ook dat Intel haar belangrijkste klanten hartstochtelijk zal proberen te behouden. Dit geldt zowel voor datacenters als gebruikers van pc's. Het kan gepaard gaan met financiële concessies.

We houden vooralsnog vast aan onze toekenning van een ruim concurrentievoordeel voor Intel. Het bericht bevestigt echter wel de negatieve trend die we ons concurrentieoordeel meegeven. Het zorgt voor nieuwe druk op het bedrijf.

We handhaven onze reële waarde-inschatting voor Intel (36 dollar per aandeel) en AMD (9 dollar) en beschouwen daardoor de aandelen op de huidige niveaus als overgewaardeerd.

Technische analyses en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw identificatiecode of met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel. Ook voor identificatie bij Telefonisch Bankieren. De e.dentifier2 is de opvolger van de e.dentifier. U kunt beide paslezers gebruiken.
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.