Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Houden

Sputterende groei Oracle

20 maart | 15:09

De resultaten van ORACLE (Houden) over het derde kwartaal van het boekjaar waren ruwweg in overeenstemming met onze matige verwachtingen. Het bedrijf blijft te maken hebben met een sputterende groei van de cloud activiteiten.

Het management blijft hoog opgeven van het succes van de bring-your-own-license (BYOL) activiteiten. We vragen ons echter af hoe duurzaam de strategie zal blijken over de langere termijn. Dit is mede gezien de stijgende vraag naar traditionele cloud activiteiten via Saas, PaaS en IaaS.

De vooruitzichten voor het vierde kwartaal wijzen op een vergelijkbaar patroon. ORACLE krijgt de komende kwartalen bovendien te maken met moeilijk te evenaren cijfers uit voorgaande kwartalen. De resultaten van NetSuite tellen dan immers volledig mee. We houden vast aan het ruime concurrentievoordeel dat we het bedrijf toekennen. De trend is negatief.

We verhogen de verwachte inkomsten voor de licentie-activiteiten voor de korte termijn. ORACLE heeft tevens te maken met een iets lagere belastingquote. Deze positieve ontwikkelingen worden echter teniet gedaan door onze verwachtingen voor de cloud-activiteiten. We veranderen onze reële waarde inschatting van 46 dollar voor het aandeel dan ook niet. Het aandeel daalde ongeveer 7% na de presentatie van de cijfers. De waarde is volgens ons volledig ingeprijsd door de markt.

De omzet (GAAP) steeg met 6% naar 9,8 miljard dollar. Dat is iets boven onze verwachtingen. Dat was vooral het gevolg van stijgende licentie-inkomsten. In de afgelopen jaren daalde de omzet daar met meer dan 10%. Afgelopen kwartaal was dat slechts 2%. De omzet van dit onderdeel kwam uit op 1,4 miljard dollar. Het onderdeel Onderhoud bleef goed presteren. De omzet steeg daar met 6% naar circa 5 miljard dollar.

De groeimotor die de cloud-activiteiten zou moeten zijn, baart echter zorgen. De omzet van de SaaS activiteiten steeg 33% tot 1,15 miljard dollar. Het bedrijf blijft zeggen dat de BYOL activiteiten de teleurstelling veroorzaken.

Het bruto rendement van de SaaS activiteiten blijft echter verbeteren. De groei vertraagde wel en bedroeg 200 basispunten in het afgelopen kwartaal. Het rendement kwam uit op 67%. Het operationele rendement verbeterde met 140 basispunten tot 43,9%.

Technische analyses en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw identificatiecode of met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel. Ook voor identificatie bij Telefonisch Bankieren. De e.dentifier2 is de opvolger van de e.dentifier. U kunt beide paslezers gebruiken.
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.