Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Kopen

Aandeel PepsiCo aantrekkelijk voor lange termijn belegger

08 juni | 13:19

Het aandeel PepsiCo (Kopen) koerst meer dan 14% lager dan aan het begin van dit jaar. In die periode steeg de S&P 500 index met bijna 4%. Wij verklaren het verschil door vrees van beleggers over de prijsdruk in de frisdrankindustrie. Het rendement op aandelen in de sector is dit jaar met bijna 10% gedaald. Daarnaast bestaat er zorg over de concurrentiepositie van PepsiCo.

Het klopt dat het rendement in de sector onder druk staat. Dat geldt feitelijk voor de afgelopen 30 jaar. Wij denken echter dat de focus van PepsiCo op haar belangrijkste cola-merk ervoor zal zorgen dat het verlies aan marktaandeel wordt gestopt. 

We wijzen er ook op dat PepsiCo in staat was om de gemiddelde prijzen van haar producten enigszins te verhogen. Dat wijst erop dat het merk nog altijd aantrekkingskracht heeft.

Daarom is onze visie op het bedrijf onveranderd. We denken dat het krachtige portfolio aan dranken en snacks ervoor zorgt dat het bedrijf nog altijd veel ruimte krijgt in de schappen van supermarkten. Het bedrijf heeft 22 verschillende merken die elk een omzet hebben van meer dan 1 miljard dollar per jaar. Deze krachtige positie vormt, samen met de schaalvoordelen van het bedrijf, de belangrijkste reden voor het ruime concurrentievoordeel dat we PepsiCo toekennen.

Onze verwachtingen voor de Amerikaanse frisdrankmarkt zijn bescheiden. We gaan uit van een omzetgroei tussen 0% en 5% voor de komende 10 jaar. De groei wordt vooral verwezenlijkt door prijsstijgingen. PepsiCo profiteert van de samenstelling van de productenportefeuille. De verwachting is dat meer hoger geprijsde producten worden verkocht.

Het aandeel koerst op dit moment bijna 20% lager dan onze reële waarde inschatting van 123 dollar voor het aandeel. Daarbij gaan we uit van een omzetgroei van 3% in de komende jaren. De groei wordt voor twee derde veroorzaakt door hogere gemiddelde prijzen. Het gemiddelde operationele rendement zal in deze periode tussen 15% en 20% bedragen.

We denken dat de huidige koers aantrekkelijk is voor beleggers die een lange termijn perspectief hanteren. Daarbij houden we ook rekening met het dividendrendement van 3%.


Technische analyses en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw identificatiecode of met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel Bankieren.
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.