Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Houden

JPMorgan blijft in groei investeren

16 januari | 13:47

De nettowinst per aandeel van JPMorgan Chase (Houden) kwam uit op 6,31 dollar per aandeel. De aangepaste winst per aandeel bedroeg 6,87 dollar. De kernactiviteiten zagen er prima uit. Leningen (core loans) stegen 6% en deposito’s stegen 5% over het afgelopen jaar. Daar staat tegenover dat de inkomsten uit transacties met 22% daalden. Dat was het gevolg een zwakke obligatiemarkt.

De resultaten tonen de positieve en negatieve gevolgen van diversificatie. JPMorgan profiteert van de kracht van de Amerikaanse economie. Ook zijn de gevolgen van de gunstige aandelenmarkt zichtbaar. De kredietkwaliteit is uitzonderlijk goed. Maar de stabiele rente en de obligatiemarkt maken het lastig om geld te verdienen via handel. Volgens het management zorgt de handelsafdeling voor een contra-cyclisch effect.

We denken dat het uitgebalanceerde verdienmodel van JPMorgan ervoor zorgt dat de risico’s worden verminderd. De resultaten in 2017 kwamen overeen met onze verwachtingen. We verwachten niet dat onze fair value-inschatting van 87 dollar voor het aandeel wezenlijk zal veranderen.

Het rendement op het vermogen (tangible common equity) van 12% komt overeen met onze verwachtingen. De huisvestingskosten daalden licht in de afgelopen 12 maanden. Maar de investeringen in werknemers (+8%) en technologie (+12%) stegen. Dat gold ook voor de investeringen in professionele diensten (+12%). Het is een teken dat JPMorgan in groei blijft investeren.

Dit zorgde er, samen met een belastingaanslag, voor dat de niet-rente uitgaven iets sneller stegen dan de inkomsten in het afgelopen jaar. We denken dat dit veroorzaakt wordt door het toenemend belang van technologie in de sector. Door de schaalgrootte van JPMorgan heeft de bank de mogelijkheid om meer uit te geven dan de concurrentie. 

We verwachten dat de efficiëntie van de bank in de loop der tijd zal toenemen. Dat zal gebeuren als de rente-inkomsten stijgen. Bovendien zullen de kosten om aan de eisen van toezichthouders te voldoen verminderen.

Technische analyses en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw identificatiecode of met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel. Ook voor identificatie bij Telefonisch Bankieren. De e.dentifier2 is de opvolger van de e.dentifier. U kunt beide paslezers gebruiken.
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.