Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Kopen

Hoger dividend Engie dan verwacht

09 maart | 13:17

We houden vast aan onze reële waarde inschatting van € 16,30 voor het aandeel Engie (Kopen). We kennen het bedrijf geen concurrentievoordeel toe. De nettowinst voor het bedrijf in 2017 bedroeg € 2,6 miljard. Dat was 6% hoger dan wij hadden verwacht. Het dividend voor 2018 is onverwachts verhoogd van € 0,70 naar € 0,75 per aandeel.

Engie organiseert in de tweede helft van dit jaar een beleggersdag om de strategie van het bedrijf toe te lichten. Dan worden ook doelstellingen voor de middellange termijn bekend gemaakt. De boodschap tijdens de conference call, wat betreft de allocatie van kapitaal, was in onze ogen bemoedigend. Wij denken dat het aandeel ondergewaardeerd is.

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg in 2017 met 5,3% naar € 9,3 miljard. Dat komt overeen met de verwachtingen van analisten en de doelstellingen van het bedrijf. De belangrijkste reden van de stijging was de kostenbesparingen van € 393 miljoen in 2017. In het vierde kwartaal werd voor € 163 miljoen aan kosten bespaard. Het bedrijf wilde over geheel 2017 € 320 miljoen aan kosten besparen. De doelstellingen werden dus overtroffen.

Engie heeft daarop de doelstelling voor de beoogde kostenbesparingen tussen 2016 en 2018 met € 100 miljoen verhoogd naar € 1,3 miljard. Als naar de verschillende divisies wordt gekeken blijkt het onderdeel Client Solutions de belangrijkste bijdrage aan de groei te leveren. Het organische bedrijfsresultaat steeg 21%. Dat had vooral te maken met de goede gang van zaken in België en Frankrijk. 

Er waren ook negatieve ontwikkelingen. Het onderdeel Merchant Generation had te maken met problemen met de kerncentrales in België. De prijzen voor geleverde elektriciteit vielen ook tegen. We houden ook voor 2018 rekening met een lagere winstgevendheid. Dat heeft te maken met problemen rondom het indekken tegen prijsontwikkelingen. We verwachten in 2019 een herstel.

De nettowinst voor 2018 komt volgens het bedrijf uit tussen € 2,45 miljard en € 2,65 miljard. Dat is een stijging van 8% ten opzichte van afgelopen jaar. Het bedrijf gaat daarbij uit van een bedrijfsresultaat tussen € 9,3 miljard en € 9,7 miljard. Dat komt overeen met onze verwachtingen voor 2018. Wij gaan uit van een winst van € 2,56 miljard en een bedrijfsresultaat van € 9,5 miljard.

We stellen onze verwachtingen niet wezenlijk bij op basis van de nieuwe informatie. We gaan voor 2021 uit van een nettowinst van € 3,1 miljard. Het betekent dat de groei tussen 2017 en 2021 7,3% zal bedragen. De belangrijkste groei zal worden gerealiseerd in Latijns Amerika. Ook zullen de prijzen voor elektriciteit in Europa stijgen.

Technische analyses en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw identificatiecode of met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel. Ook voor identificatie bij Telefonisch Bankieren. De e.dentifier2 is de opvolger van de e.dentifier. U kunt beide paslezers gebruiken.
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.