Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Kopen

Koers Expedia aantrekkelijk instappunt beleggers

07 juni | 11:25

Het aandeel Expedia (Kopen) is met ongeveer 20% gedaald sinds het bedrijf in oktober vorig jaar de resultaten over het derde kwartaal presenteerde. De S&P 500-index is in die periode met 8% gestegen. Het verschil wordt veroorzaakt door de neiging van beleggers om naar de winst op de korte termijn te kijken. Daarnaast is er onterechte zorg dat het bedrijf meer moet investeren om de concurrentie het hoofd te bieden. 

Extra uitgaven zorgen inderdaad voor druk op de winst op korte termijn. Wij gaan ervan uit dat het bedrijfsresultaat (EBITDA) dit jaar met 8% zal stijgen. Dat is het gemiddelde bedrijfsresultaat in jaren waarin wordt geïnvesteerd. Maar we denken ook dat de investeringen voor toekomstige groei zorgen. We gaan uit van een stijging van het bedrijfsresultaat met meer dan 10% in de periode 2019-2022. Dat is het gemiddelde in jaren dat minder wordt geïnvesteerd. 

We denken daarnaast dat de investeringen een teken zijn van de kracht van het bedrijf. Het is niet zo dat Expedia zich hiertoe genoodzaakt ziet door toenemende concurrentie.

Het aandeel koerst met een duidelijke korting ten opzichte van onze ongewijzigde reële waarde inschatting van 180 dollar per aandeel. In onze inschatting houden we rekening met een groei van het aantal boekingen met jaarlijks 10% voor de komende 5 jaar. Het operationele rendement stijgt in die periode van 6% in 2017 naar 10% in 2022. Dat maakt het aandeel aantrekkelijk voor beleggers die geïnteresseerd zijn in een reisorganisator met een goed netwerk. Dat is de reden waarom we het bedrijf een gering concurrentievoordeel toekennen. 

In onze ogen zijn de buitenlandse activiteiten van Expedia sterk. Deze maken 38% van de omzet uit. Het is de moeite waard erin te investeren. Het aantal buitenlandse boekingen is in het eerste kwartaal met ongeveer 25% gestegen. Het volgt op de groei in 2016. In dat jaar steeg het aantal buitenlandse bezittingen, de omzet en het aantal boekingen sterk. Dat was weer het gevolg van investeringen in 2015.

We denken ook dat de verhuur van vakantiewoningen een aantrekkelijke investering is. Dat onderdeel maakt op dit moment 10% van de omzet uit. We verwachten een jaarlijkse groei in de online markt met ongeveer 15% voor de komende jaren. Voor de gehele reisbranche gaan we uit van een groei tussen 5% en 10%. We denken dat het Expedia HomeAway-merk een krachtige positie heeft. De groei hiervan bedroeg in het eerste kwartaal ongeveer 45%.

De beslissing om de cloud-uitgaven te verhogen is positief voor de langere termijn. Het zal voor lagere kosten zorgen. Dit geldt voor de administratieve verwerking, voor opslag en voor onderhoud. Het zal ook de innovatie van het bedrijf stimuleren. Dit zal onder andere leiden tot een meer eenvoudige codering. Dat helpt om het concurrentievoordeel in stand te houden dat Expedia heeft met haar netwerk. 

Technische analyses en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw identificatiecode of met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel Bankieren.
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.