Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Kopen

Resultaten AkzoNobel volgens verwachting

08 maart | 12:45

Het bedrijfsresultaat (EBIT) van AkzoNobel (Kopen) steeg in het vierde kwartaal met 29% naar € 304 miljoen. Dit kwam overeen met de op 8 februari gepresenteerde voorlopige resultaten. De sterke resultaten waren vooral te danken aan het onderdeel Specialty Chemicals. Dat onderdeel wordt afgestoten.

Het bedrijfsresultaat bij Specialty Chemicals steeg met 40% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. AkzoNobel is voorzichtig met de vooruitzichten voor het lopende jaar. Het bedrijf heeft te maken met hogere prijzen van grondstoffen. Daarnaast is sprake van negatieve wisselkoersinvloeden. AkzoNobel neemt maatregelen om de gevolgen van deze kosten te beperken. 

De omzet in het vierde kwartaal bedroeg € 3.505 miljoen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met onderdelen die worden verkocht. Het betekent een stijging van 1% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2016. Dit komt overeen met de voorlopige resultaten.

Bij de divisie Decorative Paints steeg het bedrijfsresultaat met 14% naar € 58 miljoen. Dat was 7% meer dan wij hadden verwacht. Er was geen melding van een consensus onder analisten betreffende dit resultaat. Het omzetvolume steeg 12%. Daar stond een prijsdaling van 5% tegenover. Ook grondstoffen werden duurder.

Het onderdeel Performance Coatings liet een bedrijfsresultaat zien van € 133 miljoen. Dat was 13% lager dan een jaar eerder. Het bedrag kwam overeen met onze verwachtingen. De volumes daalden met 2%. De gemiddelde prijs van de producten bleef gelijk. Dit onderdeel kampte echter met duurdere grondstoffen. 

De omzet bij Marine and Protective Coatings daalde met 17% naar € 285 miljoen. Dat is het laagste bedrag sinds het onderdeel als aparte divisie werd gekenmerkt in 2014.

Het bedrijfsresultaat bij Specialty Chemicals steeg 40% naar € 165 miljoen. Dat was 12% minder dan wij hadden verwacht. Dat had vooral te maken met de stijging van de prijs van caustic soda.

Onder de noemer van Other Activities/Eliminations werd € 52 miljoen afgeboekt. Dit werd voor € 13 miljoen toegeschreven aan Paints and Coatings en voor € 39 miljoen aan Specialty Chemicals. Het was 40% beter dan een jaar eerder en ook 27% beter dan wij hadden ingeschat. Het wordt waarschijnlijk veroorzaakt door eenmalige items.

De netto schuld steeg 56% naar € 1.925 miljoen. Het is echter 14% minder dan wij hadden gedacht. De vrije kasstroom bedroeg € 529 miljoen. Dat is 15% minder dan waar wij rekening mee hadden gehouden. Dit werd vooral veroorzaakt door een lagere instroom van het werkkapitaal.

Het aandeel koerst tegen een EV/EBITDA verhouding van 10,2x voor 2018. Dat is 21% hoger dan het gemiddelde in de sector. We beschouwen dit als attractief. Dat heeft te maken met een verwachte stijging van het rendement (ROIC) met 290 basispunten naar 16%. We gaan uit van een rendement (CAGS) per aandeel van 13%.

Het management van AkzoNobel staat onder grote druk om de ambitieuze groei-agenda waar te maken. Als dit niet lukt zal het bedrijf opnieuw in het vizier komen van belager PPG.

Technische analyses en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw identificatiecode of met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel. Ook voor identificatie bij Telefonisch Bankieren. De e.dentifier2 is de opvolger van de e.dentifier. U kunt beide paslezers gebruiken.
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.