Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Houden

Apple houdt vast aan prijsstrategie met nieuwste iPhones

13 september | 13:08

Apple (Houden) introduceerde nieuwe iPhone-modellen op 12 september. Het bedrijf volgde de trend uit het verleden waarbij 's'-modellen werden geïntroduceerd na de lancering van een nieuw model (iPhone X) het jaar ervoor.

Het bedrijf introduceerde 2 nieuwe OLED-modellen en 1 nieuw LCD-model. Daar werd de afgelopen weken druk over gespeculeerd. Het gaat om de iPhone Xs, de Xs Max en de XR.

We merken op dat Apple vasthoudt aan de prijsstrategie die vorig jaar werd gelanceerd. De iPhone Xs wordt in Amerika aangeboden voor 999 dollar. De Xs Max kost 1099 dollar. Deze laatste categorie wordt gereserveerd voor 'Plus'-modellen of grotere modellen.

De iPhone XR, de LCD-versie van de iPhone X, worden aangeboden voor 749 dollar. Deze lagere prijs betekent nog altijd dat het model 50 dollar duurder is dan de iPhone 8 van vorig jaar.

Klanten blijken bereid de hoge prijs te betalen voor de duurste iPhone-modellen. Deze bereidheid blijft bestaan ondanks de concurrentie van vergelijkbare modellen van andere fabrikanten. 

De nieuwe prijzen wijzen erop dat het bedrijf ervan uitgaat dat de belangstelling van klanten aanhoudt. Wij handhaven het geringe concurrentievoordeel dat we het bedrijf toekennen. Dat heeft te maken met de kracht van het merk en de kosten om naar andere aanbieders over te schakelen.

We verhogen de reële waarde inschatting voor het aandeel van 175 dollar naar 200 dollar. Dit is het gevolg van de verwerking van de nieuwe prijzen in ons model. We houden de volumes van de verkoop constant, maar houden rekening met een hogere gemiddelde verkoopprijs.

We beschouwen de aandelen dan echter nog altijd als overgewaardeerd. We denken dat de markt de inkomsten uit iPhones voor de kortere termijn te rooskleurig inschat. De prijzen mogen dan relatief hoog blijven, we verwachten niet dat de groei in het aantal verkochte iPhones aanhoudt. Dat heeft onder andere te maken met de relatief geringe wijzigingen in de modellen dit jaar.

Technische analyses en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw identificatiecode of met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel Bankieren
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.