Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Kopen

Vertrek Ma verandert visie op Alibaba niet

11 september | 13:33

De beslissing van Jack Ma om in 2019 te vertrekken als executive chairman bij Alibaba (Kopen) verandert onze visie op het bedrijf niet. Ma verlaat ook de raad van commissarissen van het bedrijf.

We zien 2 redenen voor het vertrek van Jack Ma. Ten eerste denken we dat de resultaten van Alibaba bewijzen dat er een goed managementteam aanwezig is bij het bedrijf. Dat geldt bijvoorbeeld voor de huidige CEO Daniel Zhang. Deze zal de rol van chairman in 2019 van Ma overnemen. 

Zhang speelde een cruciale rol bij de ontwikkeling van het Singles Day Shopping Event. Daarnaast was hij nauw betrokken bij de uitbouw van het Tmall-platform tot een wereldwijd B2C (Business to Consumer) platform. Zhang wordt verantwoordelijk gehouden voor diverse nieuwe strategieën voor het handelsplatform. Ook executive vice chairman Joe Tsai blijft aan.

Ten tweede denken we dat Ma betrokken blijft bij het Alibaba Partnership. Dit is de groep van 36 doorslaggevende managers binnen het bedrijf. Op deze manier kan Ma invloed blijven uitoefenen op de strategie van het bedrijf.

We voelen ons comfortabel bij de reële waarde inschatting van 240 dollar die we het aandeel toekennen. Alibaba is in onze ogen een van de meest ondergewaardeerde bedrijven in de consumptiesector.

De berichten over een mogelijke handelsoorlog verdoezelen in onze ogen de maatregelen die het bedrijf heeft genomen om de huidige groep klanten beter te bedienen. Daarnaast zijn nieuwe groeimarkten aangeboord.

We gaan bij onze waardering uit van een groei van de omzet van gemiddeld 37% in de periode 2019-2023. Voor het boekjaar 2019 verwachten we een groei van 61%. Dit komt overeen met de verwachtingen van het bedrijf zelf. Het management verwacht een groei van 60% in het boekjaar 2019. Zonder overnames is volgens het bedrijf sprake van een groei van 50%.

Het rendement (EBITDA) zal de komende jaren dalen tot een niveau net onder 30%. In het boekjaar 2018 was het nog 42%. Dat heeft te maken met investeringen op het gebied van productontwikkeling, technologie, logistiek en marketing. Het heeft ook te maken met de gevolgen van overnames.

Als de investeringen weer afnemen verwachten we dat het rendement weer zal stijgen. Voor 2028 gaan we uit van een verwacht rendement van zo'n 30% en 35%.

We hebben vertrouwen dat het management in staat is het vertrek van Ma op te vangen. We houden echter vast aan ons oordeel dat de aandeelhoudersbelangen matig worden behartigd. Dat heeft te maken met stemrecht, de ondernemingsstructuur en de manier waarop aandeelhouders verschillend worden behandeld.

Technische analyse en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel Bankieren
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.