Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Houden

Geheugenchips zorgen voor recordkwartaal Samsung

10 januari | 13:25

Samsung (Houden) heeft opnieuw zeer sterke kwartaalresultaten gepresenteerd. De operationele winst steeg in het vierde kwartaal 58% ten opzichte van het voorgaande jaar tot KRW 15,1 biljoen. Dat is een stijging van 4% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De omzet steeg met 24% tot KRW 66 miljard. De winst en omzet waren het hoogste ooit voor Samsung tijdens een kwartaal.

Het persbericht gaf geen verdere details. We houden daarom vast aan onze reële waarde inschatting van KRW 2,5 miljoen voor het aandeel. We verhogen onze Global Depositary Receipt (GDR) waardering tot 1.200 dollar. Dat heeft te maken met de recente koersstijging van de zuid-Koreanse won (KRW). We zullen onze modellen opnieuw bekijken als Samsung de volledige kwartaalcijfers publiceert. 

We houden vast aan het niet toekennen van een concurrentievoordeel voor Samsung. Dat heeft te maken met de geringe kosten bij het omschakelen van een Samsung-smartphone naar een ander merk. Het bedrijf probeert de concurrentie met hardware te verslaan, maar deze kan doorgaans snel worden nagemaakt. Het bedrijf concurreert niet met haar software. Dit kan ervoor zorgen dat klanten aan het merk worden gebonden.

De sterke markt voor geheugenchips is een waarschijnlijke oorzaak voor de sterke cijfers. In het derde kwartaal zorgden chips voor 68% van de omzet van Samsung. Dat percentage zal ongeveer gelijk zijn gebleven in het vierde kwartaal. 

Zowel de markt voor DRAM- als NAND-chips was zeer sterk in het vierde kwartaal. Concurrent Micron presenteerde recent resultaten tot aan 30 november van het afgelopen jaar. De omzet in het laatste kwartaal steeg 11% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De operationele winst was 24% hoger voor dezelfde periode. Micron haalt twee derde van de omzet uit DRAM-chips en een derde uit NAND-chips.

De sector staat bekend om haar volatiele resultaten. Het operationele rendement van Samsung was met 50% in het derde kwartaal van 2017 hoger dan tijdens voorgaande pieken in de markt. In het tweede kwartaal van 2010 bedroeg het rendement 32%. In het tweede kwartaal van 2015 was dit 30%. We vermoeden dat het rendement voor de chips-divisie in het vierde kwartaal gelijk zal zijn aan die in het derde kwartaal van 2017.

Technische analyse en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel. Ook voor identificatie bij Telefonisch Bankieren. De e.dentifier2 is de opvolger van de e.dentifier. U kunt beide paslezers gebruiken.
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.