Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Houden

Hogere volumes maar ook hogere kosten Vale

12 december | 15:21

We hebben onze verwachtingen voor Vale (Houden) tegen het licht gehouden naar aanleiding van de jaarlijkse beleggersdag. Er waren diverse positieve signalen. 

Zo stijgt het aandeel van hoogwaardig ijzererts in de productie. Ook de productie van hoogwaardige ijzeren pellets groeit. Op de langere termijn geldt hetzelfde voor nikkel en koper. Intussen dalen de gemiddelde kosten van de nikkelproductie nu de volledige productiecapaciteit binnen bereik is.

We hebben de premie die we toekennen voor hoogwaardige ijzeren pellets verhoogd naar 45 dollar per ton. Dat komt overeen met het 10-jaars gemiddelde. De premie voor dergelijke pellets is de afgelopen jaren gestegen. Dat komt omdat de voorraden van traditionele aanbieders in China uitgeput raken. De hogere prijzen zijn noodzakelijk om nieuwe aanbieders te stimuleren het ontstane gat in te vullen.

De voordelen van de gunstige ontwikkelingen worden teniet gedaan door enige negatieve ontwikkelingen. We houden rekening met hogere kosten voor Vale dan tevoren. De investeringen stijgen van 3,8 miljard dollar in 2018 naar 4,5 miljard dollar in 2020. Dit is zowel het gevolg van inflatie als van de groei van het bedrijf.

De steenkooldivisie blijft te maken hebben met hoge kosten. De kosten bedragen ongeveer 125 dollar per ton. We hadden verwacht dat hogere productie de gemiddelde kosten omlaag zou brengen. Die hogere productie laat echter langer op zich wachten.

De verwachting is dat de productie in 2018 uit zal komen op 12 miljoen ton. Dat is gelijk aan vorig jaar. In 2021 zal de productie stijgen naar 20 miljoen ton. Daardoor dalen de gemiddelde kosten. Desondanks blijven de gemiddelde kosten voor de middellange en langere termijn hoger dan we tevoren dachten.

De beurskoers van Vale heeft in 2018 relatief goed gepresteerd. Het bedrijf profiteerde van de hogere prijzen voor hoogwaardige ijzererts en ijzeren pellets. We denken echter dat deze premie zal dalen in het volgend jaar. We voorzien een normalisatie van de premie tot historische niveaus.

De prijzen van de diverse staalsoorten staan onder druk als gevolg van de marktcorrectie. Dat geldt vooralsnog niet voor de prijs van ijzererts en cokes. Als de prijzen van staal onder druk blijven staan denken we dat dit op termijn ook gevolgen zal hebben voor de materialen waaruit staal bestaat.

Technische analyses en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw identificatiecode of met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel Bankieren
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.