Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Kopen

Lagere reële waarde inschatting BASF

11 december | 13:40

Op vrijdag 7 december gaf BASF (Kopen) nabeurs een winstwaarschuwing uit. Dat was vooral het gevolg van de omstandigheden in de markt voor isocyanaat ( bindmiddel voor oa verf en schuim). De prijzen voor met name methylenediphenyl diisocyanaat (MDI) en toluene diisocyanaat (TDI) dalen.

De prijs van het aandeel BASF op de Amerikaanse beurs daalde daarop 6,5%. BASF gaat ervan uit dat het bedrijfsresultaat (EBIT) dit jaar 15% tot 20% lager zal uitkomen. Eerder werd uitgegaan van een daling van maximaal 10%. Wij gingen uit van een daling van zeker 10%. De winstwaarschuwing komt na een vergelijkbare mededeling van Covestro. Dit is een belangrijke producent van MDI en TDI.

Naast de moeilijke isocyanaatmarkt had BASF ook last van een lager rendement bij het kraken (techniek voor verwerken aardolieproducten). Daarnaast was water duurder als gevolg van het lage waterpeil in de Rijn. Tenslotte waren er problemen in de wereldwijde automarkt, vooral in China.

Na de nieuwe vooruitzichten te hebben verwerkt verlagen we onze reële waarde inschatting van € 78 (23 dollar voor de ADR) naar € 74 (21 dollar voor de ADR). Gezien de beurskoers is het aandeel nog altijd ondergewaardeerd. 

Er vindt momenteel een normalisering van de MDI en TDI markten plaats. De winstwaarschuwing komt dus niet als een verrassing. In de afgelopen 2 jaar waren de winsten extreem hoog. Nu is er sprake van een herbalancering.

Het lagere rendement bij het kraken is ook niet nieuw. We verwachten geen snel herstel van dit rendement. Vooral in de Verenigde Staten is er sprake van overcapaciteit. 

De kosten van de lage waterstand in de Rijn lopen op tot € 200 miljoen in het vierde kwartaal. De automarkt verslechtert nog altijd. Het tempo waarin de situatie slechter wordt neemt zelfs toe. Dit zijn de voornaamste redenen waarom we onze reële waarde inschatting verlagen. 

We verwachten dat het waterpeil in de Rijn dit kwartaal waarschijnlijk zal stijgen. De onzekerheid in de automarkt zal verder toenemen mede als gevolg van de spanningen in de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en China. 

Technische analyses en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw identificatiecode of met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel Bankieren
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.