Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Houden

Dubbelcijferige groei HP

30 november | 13:29

De omzetgroei van HP (Houden) in het vierde kwartaal was hoger dan analisten hadden verwacht. Over heel 2018 is sprake van een omzetstijging van 12%. Terwijl het afgelopen kwartaal een stijging van 10% werd gerealiseerd. De resultaten worden vergeleken met 2017. 

Het bedrijf zette de sterke prestaties in de Personal Systems markt voort. Ook wist het Printer segment zijn positie te verbeteren, als gevolg van de integratie van verschillende overnames.

Het operationeel rendement van HP steeg afgelopen jaar licht naar 7%. De winst per aandeel bedroeg 3,26 dollar. HP houdt al wel rekening met problemen als gevolg van een tekort aan halfgeleiders in het komende voorjaar. Desondanks houden wij vast aan onze reële waarde inschatting van 25 dollar voor het aandeel. En handhaven wij onze houden-opinie.

Het onderdeel Personal Systems zag de omzet met 11% stijgen naar 10 miljard dollar. Binnen deze divisie zorgden Notebooks voor een stijging van 14%. Bij Desktops bedroeg de toename 6% en bij Workstations 10%. De operationele winst voor dit onderdeel steeg naar 378 miljoen dollar. Dat is 3,8% van de omzet. HP verkocht meer computers en de gemiddelde verkoopprijs lag hoger.

HP verwacht dat de kosten voor het onderdeel Personal Systems verbeterd worden. De omzet zal gelijk blijven of licht stijgen. 

HP houdt rekening met tegenvallers in de eerste helft van 2019 als gevolg van het verwachte tekort aan halfgeleiders van Intel. We houden voor het komende jaar rekening met een gelijke omzet. Dat is voor een deel het gevolg van de manier waarop de inkomsten van de verkoop van computersystemen worden doorberekend.

De omzet bij het Printer segment steeg met 9% naar 5,3 miljard dollar. De operationele winst bedroeg 851 miljoen dollar (16,1% van de omzet). Hierbij is rekening gehouden met de overnames van Samsung S-Print en de printerdiensten van Apogee.

Voor het boekjaar 2019 houden we rekening met een lichte groei. Het bedrijf moet profiteren van de ontwikkeling van printactiviteiten als de Managed Print Services, 3D en grote printers. Daarnaast blijft er een aanhoudende vraag naar luxere computers en op gamen toegespitste computers.

De vooruitzichten voor de langere termijn blijven gelijk. We verwachten dat het gebruik van mobiele telefoons en het lezen via beeldschermen het gebruik van computers en printers onder druk zet. HP probeert deze trends het hoofd te bieden door steeds meer met bedrijven samen te werken.

Technische analyses en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw identificatiecode of met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel Bankieren
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.