Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Kopen

Vooruitzichten Guidewire stellen teleur

05 december | 16:32

De resultaten van Guidewire (Kopen) over het eerste kwartaal van het boekjaar waren solide. Ze waren beter dan het bedrijf had aangegeven en hoger dan de verwachtingen van analisten. Dit gold zowel voor de omzet als de winst. 

De cijfers werden enigszins beïnvloed door boekhoudkundige veranderingen. Daardoor wordt een deel van de omzet eerder geboekt. De resultaten maakten echter duidelijk dat de onderliggende vraag sterk is.

Het bedrijf paste de vooruitzichten voor het komende jaar neerwaarts aan. Sommige cloud overeenkomsten nemen meer tijd in beslag dan het management voorzag. Beleggers reageerden negatief. We blijven er echter van overtuigd dat Guidewire in staat is om zijn marktpositie te behouden. De relaties met de klanten worden intenser als gevolg van de overgang naar een cloud platform. 

We houden vast aan onze toekenning van een ruim concurrentievoordeel voor het bedrijf. De reële waarde inschatting blijft gehandhaafd op 114 dollar voor het aandeel. We beschouwen de huidige beurskoers  als zeer aantrekkelijk.

De omzet over het kwartaal bedroeg 179,7 miljoen dollar. Dat is een stijging van 66% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten uit licenties en abonnementen stegen in deze periode met 210% naar 94,3 miljoen dollar. Het aangepaste operationele rendement bedroeg 17,6%. Vorig jaar was dit -7,7%.

We verwachten dat het rendement zal stijgen als er meer cloud contracten en abonnementen komen. Wel zullen er enkele hobbels op de weg zijn. Guidewire gaat nu uit van een omzet dit jaar tussen 722 miljoen dollar en 732 miljoen dollar. Eerder rekende het bedrijf nog op een omzet tussen 740,5 miljoen dollar en 752,5 miljoen dollar.

Het management was eerder uitgegaan van een groter aantal klanten dat zou overschakelen naar het InsuranceSuite cloud platform. De lagere omzet is vooral het gevolg van lagere inkomsten uit dienstverlening. Doordat overeenkomsten langer op zich laten wachten, is er sprake van een vertraging van het boeken van inkomsten uit hulp bij het installeren van de software.

We hadden verwacht dat het management van Guidewire met de jarenlange ervaring die het heeft de vooruitzichten beter had kunnen inschatten. We zijn echter niet geschokt door de vertraging. Dat is een direct gevolg van de doolhofachtige structuur van de regelgeving voor verzekeraars. 

Technische analyses en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw identificatiecode of met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel Bankieren
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.