Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Houden

Koersherstel PepsiCo onderstreept merkwaarde

10 december | 13:05

De koers van PepsiCo (Pepsi) (Houden), een bedrijf dat we een ruim concurrentievoordeel toekennen, is bijna 20% gestegen. Dat is sinds de koers in juni naar ongeveer 100 dollar per aandeel was gedaald.

Dit bevestigt ons oordeel dat de problemen voor de drankendivisie in de Verenigde Staten, een derde van de totale omzet, niet veroorzaakt werden door een verslechterde marktpositie. De problemen in de voorgaande drie kwartalen werden veroorzaakt door een niet optimale inzet van marketing budgetten. De verdeling tussen de krachtige merken en nieuwere initiatieven klopte niet.

Het bedrijf richt nu weer de aandacht op haar krachtige merken. Dit zijn bijvoorbeeld Pepsi, Gatorade en Mountain Dew. Deze profiteerden van gunstige marktomstandigheden. In het derde kwartaal was sprake van een organische groei van de omzet met 2,5%.

We denken echter dat het bedrijf de juiste balans moet vinden bij het investeren tussen deze merken en de nieuwe initiatieven. Alleen als die balans bestaat, is het mogelijk om duurzame groei te bereiken.

Pepsi is in staat om de gemiddelde prijzen licht te laten stijgen. In het afgelopen kwartaal steeg de gemiddelde prijs met 2%. In de eerste helft van het jaar was sprake van een stijging met 1%. Dat is voor ons het bewijs dat het bedrijf nog altijd krachtige merken heeft.

We denken dat Pepsi in staat zal zijn deze prijsverhogingen te blijven doorvoeren voor de langere termijn. Voorwaarde daarvoor is dat het bedrijf zich blijft richten op innovatie op het gebied van dranken en voedselproducten. Nieuwe producten hebben vaak een premium karakter. Ze zorgen er ook voor dat het bedrijf reageert op de veranderende smaak van de consument.

Het aandeel koerst iets lager dan onze reële waarde inschatting van 122 dollar. Daarbij gaan we uit van een omzetgroei van 3% per jaar. De helft van die omzetgroei wordt gerealiseerd door prijsstijgingen. Het operationeel rendement komt in onze verwachtingen voor de komende jaren uit tussen 15% en 20%.

Het is mogelijk dat het aandeel Pepsi onder druk komt te staan omdat het bedrijf vasthoudt aan de huidige strategie. In dat geval denken we dat het aandeel weer een aantrekkelijke belegging wordt. 

Technische analyses en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw identificatiecode of met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel Bankieren
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.