Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Houden

Vivendi houdt problemen in Italië

07 december | 13:16

De problemen van Vivendi (Houden) in Italië slepen voort. Het juridische gevecht met Mediaset zal ook in 2019 aanhouden. De resultaten van Vivendi over het derde kwartaal waren relatief positief. Maar we blijven ons zorgen maken over de investeringen in Italië. Dat heeft vooral te maken met de stugge houding van Vivendi.

We kennen het bedrijf nog altijd geen concurrentievoordeel toe. De reële waarde inschatting voor het aandeel bedraagt € 19. De beurskoers van het aandeel ligt iets hoger dan onze waardering. We raden beleggers dan ook aan om nog even te wachten met het kopen van dit hoogst onzekere aandeel.

Het juridisch conflict met Mediaset duurt tenminste tot het tweede kwartaal van 2019. De zitting bij de rechtbank vindt plaats op 12 maart. Geen van beide kampen lijkt geïnteresseerd in een schikking. Dat blijkt uit de verklaringen van de advocaten van de twee strijdende partijen.

Het conflict is een gevolg van het afketsen van de overname door Vivendi van de TV-divisie Premium van Mediaset in 2016. Er was sprake van een aandelenruil tussen de bedrijven. Vivendi trok zich echter terug. Het bedrijf wilde heronderhandelen over de voorwaarden van de overeenkomst. Bij een boekenonderzoek waren ‘duidelijke verschillen’ gevonden ten aanzien van eerdere verklaringen.

Mediaset ging niet akkoord met de nieuwe voorwaarden. Het klaagde Vivendi aan voor een schade van in totaal € 3 miljard. In de tussentijd bouwde Vivendi ook een belang op van 28,8% in Mediaset. Dat bedrijf wordt nog altijd gecontroleerd door de familie van de voormalige Italiaans premier Silvio Berlusconi. We verwachten dat de verliezer van de rechtszaak hoger beroep zal aantekenen. 

De omzet van Vivendi steeg in het derde kwartaal naar € 3,4 miljard. Dat is een stijging van 6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De resultaten van Universal Music Group (UMG) droegen het meest bij aan de stijging. De organische omzet van UMG steeg met 14%. De omzet uit de streaming activiteiten nam toe met 36%. Dat compenseerde de dalende omzet bij downloads (-25%) en de verkoop van CD’s en DVD’s (-16%).

Vivendi is begonnen met de selectie van 5 tot 7 zakenbanken die het bedrijf moeten helpen bij de verkoop van een belang van maximaal 49% in UMG. Het is de bedoeling dat een strategische partner wordt gevonden. De omzet bij Canal+ bleef gelijk. De Franse tak van de kabelzender blijft kampen met een verlies van abonnees.

Technische analyses en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw identificatiecode of met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel Bankieren
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.