Naar de navigatie Naar de inhoud
Terug naar overzicht
Kopen

P&G voldoet aan strategische belofte

06 december | 13:53

Het is bijna 1 jaar geleden dat de strijd tussen activistische aandeelhouder Nelson Peltz en P&G (Kopen) ten einde kwam. Peltz zit sinds maart in de raad van commissarissen van P&G. Sindsdien is het aandeel 6% gestegen. De S&P index steeg in die periode met 2%.

We hebben nooit geloofd dat een individu in staat was om het veranderingsproces binnen P&G te versnellen. Dat proces komt neer op kostenbesparingen, het verwijderen van 100 merken en het belonen van aandeelhouders in de vorm van dividenden en aandeleninkoop. Dat beleid begint nu toch vruchten af te werpen.

De omzetgroei van 4% in het eerste kwartaal van het boekjaar (dat op 30 september eindigde) was een aanzienlijke verbetering. De voorgaande kwartalen was sprake van stagnatie of een zeer lage groei. 

Het gaat nog enige tijd duren voor duidelijk wordt of de groei duurzaam is. Maar we denken wel dat het management de juiste stappen onderneemt om dit mogelijk te maken. De schoonheidsmiddelen hebben bijvoorbeeld jarenlang minder gepresteerd. De afgelopen 2 jaar is echter sprake van een groei van de omzet tussen 5% en 10%. Dat is het gevolg van het afstoten van talloze merken. Daarnaast concentreert het bedrijf zich op producten die verouderingsverschijnselen tegen moeten gaan.

De verzorgingsproducten staan ook op het punt om beter te gaan presteren. Deze hadden de afgelopen jaren last van concurrentie van goedkopere producten. Nu wordt echter een vergelijkbare strategie gevolgd als met de schoonheidsproducten. We zijn ook tevreden over het beleid om kostenbesparingen te combineren met hogere investeringen in de merken.

Al met al gaan we uit van omzetgroei tussen 3% en 4% in de periode tot 2028. We denken dat het operationeel rendement in die tijd met 300 basispunten verbetert naar 24%. Andere analisten gaan uit van een lagere groei van de omzet. Ze zien het rendement met slechts 200 basispunten verbeteren. 

Het aandeel koerst op dit moment 4% lager dan onze waardering. Toch raden we beleggers aan het aandeel in het vizier te houden. Als men geïnteresseerd is in de sector vinden wij het bedrijf Colgate op dit moment aantrekkelijker gewaardeerd.

Technische analyses en fundamentele opinies

De technische analyses en fundamentele opinies zijn exclusief beschikbaar voor klanten van ABN AMRO. Deze informatie kunt u inzien binnen de beveiligde omgeving van Internet Bankieren. U logt daarvoor in met uw identificatiecode of met uw pas en e.dentifier.

Gratis paslezer van ABN AMRO voor Internet Bankieren en Mobiel Bankieren
Fundamentele analyse is een techniek in de beleggingswereld. Beleggingsanalisten proberen daarmee de aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) te beoordelen ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden. Zij doen dit door een analyse van de gang van zaken in een onderneming of bedrijfstak.
Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische aandelenkoersen in combinatie met historische informatie, zoals prijs en omzet. Op basis van deze technische analyse worden uitspraken gedaan over toekomstige koersen in de effectenmarkt.