Naar de navigatie Naar de inhoud

De grootste misverstanden over beleggen

Met de lage spaarrentes van nu, kan beleggen voor veel mensen interessant zijn. Met beleggen maakt u kans op een hoger rendement op uw geld. Toch maakt niet iedereen een start met beleggen. Veel mensen twijfelen, u ook?  Dat komt vaak door misverstanden. Wij helderen graag de 6 grootste misverstanden voor u op:

Misverstand 1: 'Ik kan in één klap al mijn geld kwijt zijn'

Hoe meer risico u neemt, hoe groter de kans is dat uw beleggingen meer waard worden. Of – helaas - juist minder. Maar wist u dat u zelf kunt bepalen hoeveel risico u neemt? Er zijn beleggingsproducten met een hoog risico (zoals aandelen), producten met een laag risico (zoals obligaties) en producten daar tussenin. Met een juiste mix van beleggingen heeft u grote invloed op het risico dat u loopt.  Ook is het belangrijk om geduld te hebben en uw beleggingen niet te snel te verkopen. Als u belegt voor de lange termijn, volgen goede en slechte periodes elkaar op. Historisch gezien is de kans dan het grootst dat u een goed rendement behaalt.
Bij Begeleid Beleggen van ABN AMRO bepaalt u eerst welk risico u wilt of kunt nemen. Met uw risicowens kunt u dan een van de zes Profielfondsen kiezen die daarbij past. 

Misverstand 2: 'Beleggen is ingewikkeld, dus je moet er veel verstand van hebben'

Het is eigenlijk net als met koken: u kunt beleggen zo ingewikkeld maken als u zelf wilt.  Maar een eenvoudig recept kan gelukkig ook heel succesvol zijn. Daarom heeft u de keuze uit verschillende beleggingsvormen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor Begeleid Beleggen. Kiezen voor Zelf Beleggen zonder kennis en ervaring is niet verstandig. Kijk daarom goed welke beleggingsvormen uw bank aanbiedt.  Tip: doe onze handige test en ontdek of beleggen iets voor u is.

Misverstand 3: 'Beleggen is voor mensen die al veel geld hebben'

Veel mensen beleggen al. U kunt namelijk beginnen met een klein bedrag. Daarna kunt u bijvoorbeeld maandelijks automatisch een bedrag inleggen met Periodiek Beleggen. Beleg geen (spaar)geld dat u niet kunt missen, dat voorkomt stress en teleurstelling. Waarom niet sparen en beleggen tegelijk?

Misverstand 4: 'Je moet gaan beleggen bij de bank met de laagste kosten'

Lage kosten zijn inderdaad belangrijk. Maar kwaliteit, betrouwbaarheid en transparantie ook. Hoe stabiel is de partij waarbij u wilt beleggen? Wat gebeurt er als het slecht gaat met dit bedrijf? ABN AMRO heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank. Daardoor kunt u aanspraak maken op het depositogarantiestelsel en beleggerscompensatiestelsel, als het nodig is.

Misverstand 5: 'Als ik beleg, kan ik niet snel bij mijn geld.'

U zit beslist niet aan uw beleggingen vast. De meeste beleggingsproducten kunt u weer snel verkopen. Aandelen en obligaties kunt u direct verkopen, tijdens de openingstijden van de beurs. Profielfondsen verkoopt u binnen maximaal 4 werkdagen. Het geld van de verkoop staat dan op uw Beleggers Spaarrekening. Via Mobiel Bankieren of Internet Bankieren kunt u het dan direct overboeken naar uw betaalrekening.

Alle dagen behalve zaterdag, zondag, 1 januari, Goede Vrijdag, 2e Paasdag, 1 mei, 25 en 26 december.

Misverstand 6: 'Beleggen kost veel tijd'

Als u niet veel tijd hebt, is Begeleid Beleggen een heel geschikte beleggingsvorm. U kunt het eenvoudig aanvragen en online beheren. U hoeft dan ook niet dagelijks alle beursberichten te lezen. Het is wel goed om het belangrijkste economische nieuws te volgen. Dat helpt u om goed geïnformeerd uw beslissingen te nemen. U kunt u ook kiezen voor beleggen met advies of vermogensbeheer, als u meer dan € 75.000 vrij beschikbaar heeft.