Naar de navigatie Naar de inhoud

De grootste misverstanden over beleggen

Met de lage spaarrentes van nu, kan beleggen voor veel mensen interessant zijn. Met beleggen maakt u kans op een hoger rendement op uw geld. Toch maakt niet iedereen een start met beleggen. Veel mensen twijfelen, u ook?  Dat komt vaak door misverstanden. Wij helderen graag de 6 grootste misverstanden voor u op:

Misverstand 1: 'Ik kan in één klap al mijn geld kwijt zijn'

Hoe meer risico u neemt, hoe groter de kans is dat uw beleggingen meer waard worden. Of – helaas - juist minder. Maar wist u dat u zelf kunt bepalen hoeveel risico u neemt? Er zijn beleggingsproducten met een hoog risico (zoals aandelen), producten met een laag risico (zoals obligaties) en producten daar tussenin. Met een juiste mix van beleggingen heeft u grote invloed op het risico dat u loopt.  Ook is het belangrijk om geduld te hebben en uw beleggingen niet te snel te verkopen. Als u belegt voor de lange termijn, volgen goede en slechte periodes elkaar op. Historisch gezien is de kans dan het grootst dat u een goed rendement behaalt.
Bij Begeleid Beleggen van ABN AMRO bepaalt u eerst welk risico u wilt of kunt nemen. Met uw risicowens kunt u dan een van de zes Profielfondsen kiezen die daarbij past. 

Een obligatie is een verhandelbaar schuldbewijs voor een lening die door de overheid, een instelling of een bedrijf is aangegaan.

Misverstand 2: 'Beleggen is ingewikkeld, dus je moet er veel verstand van hebben'

Het is eigenlijk net als met koken: u kunt beleggen zo ingewikkeld maken als u zelf wilt.  Maar een eenvoudig recept kan gelukkig ook heel succesvol zijn. Daarom heeft u de keuze uit verschillende beleggingsvormen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor Begeleid Beleggen. Kiezen voor Zelf Beleggen zonder kennis en ervaring is niet verstandig. Kijk daarom goed welke beleggingsvormen uw bank aanbiedt.  Tip: doe onze handige test en ontdek of beleggen iets voor u is.

Misverstand 3: 'Beleggen is voor mensen die al veel geld hebben'

Veel mensen beleggen al. U kunt namelijk beginnen met een klein bedrag. Daarna kunt u bijvoorbeeld maandelijks automatisch een bedrag inleggen met Periodiek Beleggen. Beleg geen (spaar)geld dat u niet kunt missen, dat voorkomt stress en teleurstelling. Waarom niet sparen en beleggen tegelijk?

Misverstand 4: 'Je moet gaan beleggen bij de bank met de laagste kosten'

Lage kosten zijn inderdaad belangrijk. Maar kwaliteit, betrouwbaarheid en transparantie ook. Hoe stabiel is de partij waarbij u wilt beleggen? Wat gebeurt er als het slecht gaat met dit bedrijf? ABN AMRO heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank. Daardoor kunt u aanspraak maken op het depositogarantiestelsel en beleggerscompensatiestelsel, als het nodig is.

Misverstand 5: 'Als ik beleg, kan ik niet snel bij mijn geld.'

U zit beslist niet aan uw beleggingen vast. De meeste beleggingsproducten kunt u weer snel verkopen. Aandelen en obligaties kunt u direct verkopen, tijdens de openingstijden van de beurs. Profielfondsen verkoopt u binnen maximaal 4 werkdagen. Het geld van de verkoop staat dan op uw Beleggers Spaarrekening. Via Mobiel Bankieren of Internet Bankieren kunt u het dan direct overboeken naar uw betaalrekening.

Een obligatie is een verhandelbaar schuldbewijs voor een lening die door de overheid, een instelling of een bedrijf is aangegaan.
Alle dagen behalve zaterdag, zondag, 1 januari, Goede Vrijdag, 2e Paasdag, 1 mei, 25 en 26 december.

Misverstand 6: 'Beleggen kost veel tijd'

Als u niet veel tijd hebt, is Begeleid Beleggen een heel geschikte beleggingsvorm. U kunt het eenvoudig aanvragen en online beheren. U hoeft dan ook niet dagelijks alle beursberichten te lezen. Het is wel goed om het belangrijkste economische nieuws te volgen. Dat helpt u om goed geïnformeerd uw beslissingen te nemen. U kunt u ook kiezen voor beleggen met advies of vermogensbeheer, als u meer dan € 75.000 vrij beschikbaar heeft.